Mobile menu

Bosna Hersek İle İşbirliği

  

 4-7 Nisan 2008 tarihlerinde, Federasyon Başkanımız Ali Nihat YAZICI, Bosna Hersek'in başkenti Saray Bosna'ya resmi bir ziyarette bulundu. İki federasyon arasında işbirliği protokolü imzalanarak, iki kardeş ülkenin ilişkilerine yeni bir boyut kazandırıldı.

agreement_bosnia_turkey.pdf

Haberin devamında ayrıntıları okuyabilirsiniz.

Resmi ziyaret 5 Nisan günü Saraybosna Satranç Kulübünün düzenlediği ve bu yıl 49ncusu gerçekleştirilen Açık Turnuva'nın açılışına Başkanımız Ali Nihat YAZICI'nın katılımıyla başladı. Yazıcı açılış konuşmasında; 'İki ülke arasındaki tarihsel bağların ve karşılıklı sportif çıkarların bu ziyaretle bağıtlanıp, resmi bir işbirliğine dönüşeceğini açıkladı.'

 

Yazıcı, açılış konuşmasını yaparken.

Bosna Hersek  Cumhuriyeti'nin başkenti Saray Bosna'nın bir tepeden görünüşü. 1992-1994 yıllarında Sırp çetecileri 'Çetnikler' bu tepelerden şehri kuşatmaya almış ve binlerce sivil insan (1600'e yakın çocuk) çetecilerin dürbünlü silahlarıyla hunharca katledilmişti. 20.YY'ın en acımasız katliamlarından birisi sadece 14 yıl önce bu güzel şehirdeki masum sivil insanlara karşı yapılmıştı. Hala binaların üzerinde mermi izlerini ve unutulması uzun yıllar alacak bu katliamın acısını ise insanların yüzlerinde görmek mümkün.  Saray Bosna'nın her yerinde yeni mezarlıklara rastlamak olası. Bu mezarlıkta Bosna Hersek Cumhuriyetinin unutulmaz lideri ve Cumhurbaşkanı Ali İzzet Begoviç'in de mezarı bulunuyor.

6 Nisan 2008

6 Nisan günü Yazıcı önce Saray Otel'de, Bosna Hersek Federasyon Başkanı Zdenko Vukiç ile buluştu. İki başkan resmi görüşmelerden sonra işbirliği protokolünü imzaladılar.

İki Başkan protokolü imzalarken.

İmza törenine katılan diğer yöneticiler: Soldan sağa:

Kemal Osmanoviç (Bosna Hersek satrancının önemli isimlerinden birisi, FIDE İcra Kurulu üyesi ve bu seyahatin gerçekleşmesini sağlayan kişi),  Yazıcı, Vukic, Sead Demiroviç (Bosna Federasyonun Yönetiminden)

Bosna Satranç Kulübüne Resmi Ziyaret

Soldan sağa: Nusret Çavuşeviç (Bosna Satranç Kulübü Başkanı), Yazıcı, Mehmet Dmirni (Bosna Satranç Kulübü Onursal Başkanı), Zdenko Vukiç 

 

İmza töreninin ardından iki başkan, 4 kez Avrupa Şampiyonu olan Bosna Satranç Kulübünü ziyaret etti. Bosna Kulübünde resmi protokol ile karşılanan Yazıcı'ya 'Onursal Üyelik Beratı' verildi. Yazıcı yeni kulübünde yaptığı konuşmada, iki ülke arasındaki tarihsel ve yakın ilişkileri vurgulayarak, Türk Satrancının geldiği noktada mükemmel bir işbirliği oluşmasını arzuladığını belirtti. Yazıcı 'Biz Bosnaya balık tutmasını öğreteceğiz, Bosna da bize pişirmesini öğretecek' dedi.

Yazıcı'nın ardından Bosna Satranç Kulübü Başkanı Nusret Çavuşeviç, Bosna Satranç Kulübünü bugüne kadar çok önemli isimlerin ziyaret ettiğini, ancak FIDE Başkan Yardımcısı ve Türkiye Satranç Federasyonu Başkanı, Dünya satrancında Türk Satrancı Mucizesini gerçekleştiren ekibin lideri Ali Nihat YAZICI'nın tarihlerindeki en önemli ve onur verici konuk olduğunu belirtti.

 

Yazıcı da ziyaretin anısına Bosna Satranç Kulübü Başkanına Federasyonumuz adına bir plaket verdi.

Bosna Kulübü Başkanı, resmi törenin ardından, Yazıcı'nın onuruna geleneksel Bosna Hersek mutfağının seçkin yemeklerinden oluşan bir ziyafet verdi.  

İki ülke arasında yapılan anlaşmaya göre, Türkiye her yıl Bosna'ya alt yapı ve federasyon yönetimi konusunda danışmanlık, turnuva organizasyonu hizmetleri verecek ve 150 adet elektronik satranç saati ile 150 adet satranç takımı desteğinde bulunacak. Bosna Hersek Satranç Federasyonu ise, büyük usta düzeyinde eğiticilerin ülkemizde istihdamında aracı olacak.

Yazıcı 7 Nisan günü Bosna Hersek Olimpiyat Komitesi Başkanına yapacağı resmi ziyaretin ardından ülkemize dönüyor.