Mobile menu

Corus Wijk aan Zee Sona Erdi

Aronian-Carlsen Eş Puanla, Movsesian ve Caruana Gruplarında Corus 2008'in Galipleri

 

A Grubu'nda müthiş bir son tur heyecanının sonunda Aronian ve Carlsen 8 puanla birinciliği paylaştılar. Carlsen, Radjabov'a karşı kazanmaya çalıştıysa da başarılı olamadı. Bir diğer final havasında geçen mücadele ise son iki Dünya Şampiyonu Vishy Anand ve Vladimir Kramnik arasındaydı. Maç berabere bitince Anand ve Radjabov 7,5 puanla 3-4.dereceleri paylaştılar. B Grubu'nda Movsesian 9,5 puanla birinci olup A Grubu'na vize alırken Bacrot ve Short 8,5 puanla ikinciliği paylaştılar. C Grubu'nda baştan sona turnuvayı domine eden Fabiano Caruana turnuvayı 10 puanla kazandı. Onu 8 puanlı Negi ve 7,5 puanlı Reindermann izledi.

Haberleri nereden takip edebilirsiniz ?

    

    

  

 Maçları nereden canlı izleyebilirsiniz ?

  

CORUS A - OYUNLAR

Anand ve Kramnik, son iki dünya şampiyonu final turunda müthiş bir mücadeleye giriştiler. Açılış hamlelerini izleyen ise Meksika'da ilk üçe girmeyi başaran fakat burada umduğunu bulamayan Boris Gelfand. (Fotoğraf: F.Agterdenbos / Chessvista )

Levon Aronian, Wijk aan Zee 2007'den sonra 2008'de de eş puanla kupayı aldı. (Resmi web sayfası/Fred Lucas)

Aronian ve Carlsen son tur berabere kalınca turnuvanın sonucunu belirleyecek mücadele iki dünya şampiyonu Anand ve Kramnik'in mücadelesi oldu. Zorlu bir mücadele sonunda parti berabere bitti. Polgar ve Aronian'ın partisinde Marshall'daki uzun teorik varyantlardan birisinde eşit gözüken konumda Aronian üstünlük elde ettiyse de acele edince beyazın eline f6 gibi bir fırsat geçti. Yine de parti berabere sonuçlandı.

Carlsen, Radjabov'a karşı kazanmak için uğraştıysa da güçlü rakibi buna izin vermedi. (Resmi web sayfası/Fred Lucas)Carlsen, Radjabov'a karşı uzun süre oyunu zorladıysa da eşitlik bozulmadı ve parti berabere oldu. Beyaz beyaz kareleri, siyahsa siyah kareleri kontrol ettiyse de tahtada ağır taşların olduğu konumda bu taşlar da değişilince kalan ters renkli filler beraberliğin habercisi oldu.

Anand, Kramnik'e karşı kazanmak için her şeyi yaptıysa da beyaz bir girişim elde etti. Piyon fedasının ardından pasifleşen siyah taşlardan faydalanmaya çalışan Anand kazanca yaklaştıysa da kazanç konuma geçmeyi başaramadı. Sonunda taş feda etti ve kazanç şansı kalmadı. Şampiyonların savaşı da en sonunda berabere sonuçlandı.

Leko, Mamedyarov'a karşı Ruy Lopez'in Steinitz devamyolunda alan üstünlüğünü de kullanarak üstün bir durum elde etti. Siyah Fa6 oynadıktan sonra da forse piyon kaybetti ve birkaç hamle sonra Mamedyarov durumundan hiç memnun olmayan bir şekilde terk etti.

Boris Gelfand, turnuvadaki ilk partisini Eljanov'a karşı kazandı. Oyundan sonra bu açılışı daha genç rakibi doğmadan önce oynadığını söyleyen Gelfand, siyahın askılı fakat etkisiz piyonlarından yararlandı. Sonra da şah kanadında zayıflıklar yaratan tecrübeli büyükusta önce piyon öne geçti. Daha sonra rakibi ikinci piyonu feda ettiyse de karşı koyması artık çok zor olduğundan birkaç hamle sonra terk etti.

Adams, Topalov'a karşı açılışta fazla sıkıntı yaşamadan beraberliğe ulaşrıken Van Wely hamle sırasını karıştırınca Ivanchuk yeniden kazanca yaklaştı. Yine de beyaz fırsatları kaçırınca siyah beraberliğe ulaşmayı başardı.

Carlsen ve Aronian birincilik ödüllerini alıyorlar. Kupa ise 2007'den sonra 2008'de de Aronian'ın oldu. (Fotoğraf: F.Agterdenbos / Chessvista )

13.Tur
V. Ivanchuk - L. van Wely ½-½
J. Polgar - L. Aronian ½-½
V. Topalov - M. Adams ½-½
B. Gelfand - P. Eljanov 1-0
P. Leko - S. Mamedyarov 1-0
M. Carlsen - T. Radjabov ½-½
V. Anand - V. Kramnik ½-½

CORUS B - OYUNLAR

Movsesian, Koneru ile berabere yaparak B Grubu'na tek başına 9,5 puan alarak kazandı. Seneye Corus A'da oynamaya hak kazandı. Bacrot, Harikrishna ile sakince berabere yaparken Short da Nepomniachtchi'ye karşı bir şey elde edemedi ve ikisi de ikinciliği paylaştılar. L'ami de Smeets ile hızlı bir beraberlik yaprken Sargissian, Spoelman'ı yenerek kazanması sürpriz olmayabilecek bir turnuvada sonunculuktan son anda kurtuldu. Krasenkow da Hou ile berabere kalırken Cheparinov son tur Stellwagen'ı yendi ve %50'Ye ulaştı.

13.Tur
I. Nepomniachtchi - N. Short ½-½
E. L’Ami - J. Smeets ½-½
H. Koneru - S. Movsesian ½-½
G. Sargissian - W. Spoelman 1-0
I. Cheparinov - D. Stellwagen 1-0
M. Krasenkow - Y. Hou ½-½
E. Bacrot - P. Harikrishna ½-½

CORUS C - OYUNLAR

 

C Grubu'nda gençlerin finalinde Caruana, Negi'yi yenerek onun 2 puan önünde Corus C'yi kazandı ve beklendiği gibi Corus B vizesini alan o oldu. Negi karşısında keskin bir hücumun sonunda kazanarak harika çocuklar derbisini de böylece kazanmış oldu. Bu grupta Reinderman 7,5 puan alıp üçüncü olarak en başarılı Hollandalı oldu ve gelecek yıl B Grubu'nda oynamaya hak kazandı. Son tur Peng'i yenen Grivas 6 puan alırken, İstanbul Master's da oynayacak iki bayan oyuncudan Krush 7 puan alarak turnuvayı artı skorla bitirirken Ushenina turnuvanın erken lideri Braun'a kaybetti ve turnuvayı 4,5 puanla bitirdi.

13.Tur
D. Ruijgrok - I. Krush 0-1 
D. Reinderman - M. van der Werf ½-½
E. Grivas - Z. Peng 1-0
F. Caruana - P. Negi 1-0
P. Carlsson - F. Nijboer 1-0
A. Braun - A. Ushenina 1-0
J. van der Wiel - S. Li 1-0


OYUNLAR-CORUS A

Kramnik, bu aralar çok iyi sonuçlar aldığı Katalan'ı Carlsen'e karşı oynamadı. Sonucu da anlaşılan biraz pahalıya mal oldu. Bilinen bir konumda Carlsen'in biraz orijinal fikirler uygulamak istediğini Chessvibes'daki basın toplantısı videosundan öğrendik. İzlemeyenlere izlemeleri tavsiye olunur. Short da önerdiği hamlelerle basın toplantısına katılıyor! Genel olarak uygulanan klasik planların aksine ilk fırsatta f5 sonra da g5-g4 fikriyle oynayan Carlsen böylece beyazın hafif üstün olacağı tipik konumlardan kaçınmaya çalıştı. Sonuçta bu konumları Kramnik dünyada en iyi oynayan oyunculardan birisi! Carlsen'in basın toplantısında anlattığı kadarıyla soğuk algınlığı bulunan ve Carlsen'e göre oyunu bundan olumsuz yönde etkilendiği açık olan Kramnik, Va4 ve Va6'dan sonra tahtada da büyük sorunlar yaşamaya başladı ve hızla kaybetti. Carlsen'in son tur rakibi de Radjabov; ancak Aronian ile liderliği paylaşıyor.

 

Yine Basın Odası'ndayız. Bu kez Cheparinov, L'ami ve Stellwagen (sol arka tarafta Smeets de var) Chessvibes'a da haftalık etüdleriyle konuk olan Yochanan Afek ile birlikte. (Fotoğraf: F.Agterdenbos / Chessvista )

Van Wely-Anand partisinde Van Wely hafif üstün konuma ulaştıysa da Anand ilginç bir oyun sonuna girdi; ancak yaptığı bir hata neredeyse iyi at-kötü fil finalinde oyunu kaybetmesine neden olacaktı. Daha sonra bu fırsat kaçınca en sonunda tamamen kapalı bir konuma ulaşıldı ve parti berabere sonuçlandı.

Polgar, ilk galibiyetini Adams karşısında piyon fazla olduğu konumu kazanarak alırken hatasız bir teknikle oynadı. Ivanchuk, Aronian'a karşı zor duruma düştüyse de Aronian kazanç konumu kazanmayı başaramadı ve turnuvanını sonucunu etkileyecek bir parti berabere sonuçlandı. Radjabov, Leko'ya karşı erken beraberliği kabul etmedi. Konum eşitlendikten sonra rakibi sürekli şah yakalayınca başka çaresi kalmadı.

Mamedyarov-Gelfand partisinde siyah eşitliği yakalamadı fazla zorlanmadı ve eşitliğin bozulmadığı parti sakin bir şekilde beraberlikle sona erdi.

Turnuvanın yapıldığı "Satranç Çadırı" (Fotoğraf: F.Agterdenbos / Chessvista )

OYUNLAR-CORUS B

 

Movsesian, L'ami'ye karşı güzel bir bitirişle kazanarak birinciliği paylaşmayı garantiledi. Rakipleri Short ve Bacrot berabere kalınca puan farkında tekrar bire çıkardı. Spoelman, zorlu turnuvada Koneru'yu da yenerek son büyük bir sürpriz daha yaptı. Cheparniov ve Hou da eşitliğin bir taraf lehine fazla bozulmadığı partide berabere kaldılar. Smeets, Nepomniachtchi'ye karşı Grünfeld'deki tipik bir oyunsonunda d geçerini en etkili şekilde kullanarak sonuca ulaştı. Stellwagen, Sargissian'a karşı Berlin Duvarı'nda fazla üstünlük elde edemedi ve parti berabere sona erdi. Harikrishna, Krasenkow partisinde de taraflar kaleler ve ters renkli fillerin olduğu konumda kazanca yaklaşamadılar ve konuma göre doğal sonuç olan beraberliğe ulaşıldı.

"Satranç Çadırı", Hollanda'nın Wijk aan Zee kasabasında dünya satrancının zirvesinin buluştuğu alan (Fotoğraf: F.Agterdenbos / Chessvista )

OYUNLAR-CORUS C

 

Fabiano Caruana, Friso Nijboer'i yenerek 9 puana ulaştı. En yakın rakibi ise bir başka genç büyükusta, Efstratios Grivas'ı yenen Parimarjan Negi olacak. Krush, Van der Wiel'e karşı kararlı bir hücumun sonunda kazandı. Reinderman, Peng ile berabere kalıp birincilik şanslarını tamamen kaybederken Negi, Grivas'ın ters kanatta rokların olduğu konumda hücum yapacağı kanattaki piyonunun alınmasından güzel faydalandı, tempolar kazandı ve rakip şaha yönelip partiyi kazandı. Li ve Braun berabere kalırlarken Carlsson Ushenina'yı yendi. Van der Werf ve Ruijgrok ise sakin bir berabere yaptılar.

ONUR GRUBU

 

OYUNLAR- CORUS ONUR


Onur Grubu dün oynanan son tur maçlarının ardından tamamlandı. Ljubomir Ljubojevic ilk tur kaybedip ikinci tur berabere yapınca kalan dört turda 3,5 puan alacağını pek az kişi düşünmüştür herhalde. Son tur Portisch'e karşı Hedhegog'da kalite kazandı ve hızlı bir şah kanadı hücumuyla kazandı ve turnuvayı da kazandı Timman Korchnoi'u yenince. Açılıştan iyi konumda çıkan Timman, güzel bir şekilde kazanarak rakibinin birinci olmasını engelledi. Ljubojevic turnuvadan sonra şöyle konuştu: "Corus satrancın tapınağı. Umarım bu tapınak ayakta kalır ve Corus Turnuvası, çelik gibi sağlam kalır!"


OYUNLAR-CORUS A

Anand ve Carlsen el sıkışırlarken medya mensupları için tur çoktan başlamıştı bile. (Fotoğraf: F.Agterdenbos / Chessvista )

Corus A Grubu'nda on birinci turda büyük heyecan yaşandı. Dünya Şampiyonu Vishy Anand, kötü başladığı turnuvada toparlanmaya çalışırken, Carlsen turnuva boyunca zirvede yer aldı. Bu ikilinin buluşması da doğal olarak gözlerin Norveçli genç yıldız ve Hintli Dünya Şampiyonu'nun olduğu masaya çevrilmesine neden oldu. Beyaz oldukça güçlü bir girişim elde edip şah kanadında büyük baskı kurduysa da daha sonra kontrolü kaybetti. Berabere imkanı varken hata yapınca da atak sonuç vermedi ve materyal geri kalan Carlsen kaybetti.

 

Aronian, Van Wely'e karşı rahat bir maç kazanırken, Van Wely mücadeleci oyun tarzına uygun fakat riskli bir devamyolu seçti.  Kararlı ve etkili bir hücumun sonunda rakibi de hata yapınca kazandı ve Carlsen, Anand ve Radjabov'un önünde liderliğe yükseldi.

 

Radjabov, kötü durumda kalmasına rağmen zeitnotta olan rakibi Gelfand'ın hatalarından faydalandı ve oyunu kurtardığı yetmezmiş gibi ayrıca kazandı. Eljanov da turnuvadaki ilk galibiyetini Polgar'ı yenerek aldı.

Kramnik ve Leko bir kez daha Petroff oynadılar. Açılışta forse bir varyant hazırlayan Kramnik berabere olan konumda oynamayı da tercih edebilirdi.

Topalov, Mamedyarov'a karşı Şah-Hint'te vezir kanadı piyonlarını hareketlendirmeyi başarsa da Mamedyarov karşı oyun bulmayı başardı ve konum da iki taraf da manevralarla konumu geliştiremeyince beraberlikte anlaştılar.

Ivanchuk, Adams'a karşı üstün konuma geçecek fırsatları elde ettiyse de kazanmayı başaramadı ve en sonunda hamle tekrarlarından sonra parti beraberlikle sonuçlandı.

11.Tur Sonuçlar
L. Aronian - L. van Wely 1-0
V. Ivanchuk - M. Adams ½-½ 
J. Polgar - P. Eljanov 0-1 
V. Topalov - S. Mamedyarov ½-½ 
B. Gelfand - T. Radjabov 0-1  
P. Leko - V. Kramnik ½-½ 
M. Carlsen - V. Anand 0-1 

12.Tur
L. van Wely - V. Anand 
V. Kramnik - M. Carlsen 
T. Radjabov - P. Leko 
S. Mamedyarov - B. Gelfand 
P. Eljanov - V. Topalov
M. Adams - J. Polgar 
L. Aronian - V. Ivanchuk

 

OYUNLAR-CORUS B

 

Bacrot, Kramnik'in şahını h1'de uygun bir mat ağında yakalayarak güzel bir bitirişle kazandı. Turnuvada zor günler geçiren Smeets'in şüpheli fedasından sonra Short da kazandı ve liderliğini sürdüren Movsesian'ın ardından o da Bacrot gibi 7,5 puana ulaştı. Short'un Cheparinov ile ilgili yaşanan krizden sonra çok iyi bir performans yakaladığı kesin. Spoelman, L'ami'ye karşı kazanarak büyükusta olan vatandaşlarına karşı bir galibiyet daha aldı. Zayıf gözüken c piyonunu almakla uğraşırken L'ami kötü duruma düştü ve kaybetti.  Sargissian, Yifan'a karşı kaleye karşı iki hafif taş aldıysa da Yifan'ın merkezdeki piyonları sonucu belirledi. Koneru-Stellwagen partisinde denge fazla bozulmdı ve parti berabere sonuçlandı. Cheparinov-Harikrishna partisinde oyunsonunda beyazın vezir kanadındaki zayıf piyon formasyonu sonucu belirlemeye yetti. Nepomniachtchi ile Movsesian uzun süre mücadele ettilerse de en sonunda parti perpe ile sona erdi.

Bacrot ve Krasenkow partilerini analiz ediyorlar. (Fotoğraf: F.Agterdenbos / Chessvista )

11.Tur Sonuçlar
J. Smeets - N. Short 0-1
I. Nepomniachtchi - S. Movsesian ½-½
E. L’Ami - W. Spoelman 0-1
H. Koneru - D. Stellwagen ½-½
G. Sargissian - Y. Hou 0-1
I. Cheparinov - P. Harikrishna 0-1
M. Krasenkow - E. Bacrot 0-1

12.Tur
N. Short - E. Bacrot 
P. Harikrishna - M. Krasenkow 
Y. Hou - I. Cheparinov 
D. Stellwagen - G. Sargissian 
W. Spoelman - H. Koneru 
S. Movsesian - E. L’Ami 
J. Smeets - I. Nepomniachtchi

 

Sargissian, Hou Yifan'a, Cheparinov da Harikrishna'ya kaybetti. Avrupa Kulüpler Kupası Linex Magic Merida'nın iki forvet oyuncusu bu turnuvada gol atmakta sıkıntı çektikleri gibi beklenenden fazla gol yediler! (Fotoğraflar: Jeroen Van den Belt, ChessBase)

OYUNLAR- CORUS C

Nijboer, Negi ve Reinderman'ın yani Caruana'nın yarım puan gerisinden ikinciliği paylaşan üç ismin berabere kaldı. Caruana ise Ushenina'nın konumunu h5'teki kötü durumda kalan kalesinden de faydalanarak hızla çökertti. Braun-Van der Wiel partisi orijinal bir açılışın sonunda perpe ile erken bitti. Reinderman-Negi mücadelesi ise zirveyi yakında ilgilendiren bir mücadeleydi ve oyunsonunda siyah tek zayıflığını da rahatça savununca parti berabere sona erdi.  Van der Werf Kursh partisinde ise siyahın fazla piyonu kale oyunsonunda kazanmak için yeterli olmadı. Ne Nijboer ne de Grivas kazanç veya üstünlük fırsatı elde edemeyince parti beraberlikle sonuçlandı ve Nijboer'de tek başına ikinci sıraya yerleşme fırsatını elde edemedi.

11.Tur Sonuçlar
M. van der Werf - I. Krush ½-½
D. Ruijgrok - Z. Peng  0-1
D. Reinderman - P. Negi ½-½ 
E. Grivas - F. Nijboer ½-½
F. Caruana - A. Ushenina 1-0
P. Carlsson - S. Li ½-½
A. Braun - J. van der Wiel ½-½

12.Tur
I. Krush - J. van der Wiel 
S. Li - A. Braun 
A. Ushenina - P. Carlsson 
F. Nijboer - F. Caruana 
P. Negi - E. Grivas 
Z. Peng - D. Reinderman 
M. van der Werf - D. Ruijgrok

ONUR GRUBU

OYUNLAR - CORUS ONUR GRUBU

 

5.Tur Sonuçları
L. Portisch - J. Timman 1-0
V. Kortchnoi - L. Ljubojevic 0-1

Ljubojevic, Kortchnoi'u siyah taşlarla yenerek liderliği rakibinden devraldı. Beyazın saldırıyormuş gibi göründüğü dengeli bir konumda, beyaz sonuç alamadı ve ters renkli fillerin de yardımıyla Ljubojevic kritik bir galibiyet aldı.

6.Tur
J. Timman - V. Kortchnoi 
L. Ljubojevic - L. Portisch

Corus A

 

10.Tur Sonuçlar
L. van Wely - M. Carlsen 0-1 
V. Anand - P. Leko ½-½
V. Kramnik - B. Gelfand ½-½ 
T. Radjabov - V. Topalov ½-½ 
S. Mamedyarov - J. Polgar ½-½  
P. Eljanov - V. Ivanchuk 0-1
M. Adams - L. Aronian ½-½

Magnus Carlsen, onuncu turda zor duruma düşse de Van Wely karşısında kayıptan kurtulduğu gibi partiyi de kazandı. Karşılıklı zaman sıkışmasında doğru devamyolunu bulamayan Van Wely puan alamadı. Ivanchuk, turnuvadaki ilk galibiyetini vatandaşı Pavel Eljanov'a karşı aldı. Chucky, kusursuz bir  teknikle oynadığı partiyi kazandı ve Corus 2008'deki ilk galibiyetini aldı. Adams-Aronian partisi sakince beraberlikle sona ererken Anand Leko partisi de farklı bir şekilde sonuçlanmadı. Gelfand, Kramnik ile Katalan'da siyahlarla berabere kaldı. Radjabov-Topalov partisi mücadeleli bir beraberlik oldu. Polgar, Mamedyarov'a karşı Fransız Savunması oynayarak sadece rakibini değil herkesi şaşırttı.  Anand-Leko partisi de sakin bir beraberlik oldu.

11.Tur
L. Aronian - L. van Wely 
V. Ivanchuk - M. Adams 
J. Polgar - P. Eljanov 
V. Topalov - S. Mamedyarov 
B. Gelfand - T. Radjabov 
P. Leko - V. Kramnik 
M. Carlsen - V. Anand

Corus B

10.Tur Sonuçlar
N. Short - M. Krasenkow 1-0 
E. Bacrot - I. Cheparinov ½-½
P. Harikrishna - G. Sargissian ½-½ 
Y. Hou - H. Koneru ½-½
D. Stellwagen - E. L’Ami ½-½ 
W. Spoelman - I. Nepomniachtchi 0-1
S. Movsesian - J. Smeets 1-0

B Grubu'nda Movsesian, Smeets'e karşı kazanarak 7,5 puana ulaştı ve çok büyük bir avantaj elde etti. Short ve Bacrot da 6,5 puanla onu izliyorlar.

11.Tur
J. Smeets - N. Short 
I. Nepomniachtchi - S. Movsesian 
E. L’Ami - W. Spoelman 
H. Koneru - D. Stellwagen 
G. Sargissian - Y. Hou 
I. Cheparinov - P. Harikrishna 
M. Krasenkow - E. Bacrot 

Corus C

10.Tur Sonuçlar
I. Krush - A. Braun  1-0
J. van der Wiel - P. Carlsson ½-½ 
S. Li - F. Caruana 1-0
A. Ushenina - E. Grivas 1-0 
F. Nijboer - D. Reinderman 1-0 
P. Negi - D. Ruijgrok 1-0 
Z. Peng - M. van der Werf ½-½ 

Fabiano Caruana, Shilong Li'ye kaybettiyse de grupta birinci sırada; ancak eskisi kadar rahat değil. 6,5 puanı bulunan Reinderman ve onu yenen Nijober ile Negi İtalyan büyükustayı takip ediyorlar.


11.Tur
M. van der Werf - I. Krush 
D. Ruijgrok - Z. Peng 
D. Reinderman - P. Negi 
E. Grivas - F. Nijboer 
F. Caruana - A. Ushenina 
P. Carlsson - S. Li 
A. Braun - J. van der Wiel 

Onur Grubu

 

4.Tur Sonuçları
J. Timman - L. Ljubojevic 0-1
L. Portisch - V. Kortchnoi 0-1

Onur Grubu'nda Kortchnoi ikinci partide de Portisch'i yenerek liderliğini sürdürdü. Hollanda Savunması'nda Taşduvar Sistemi tercih ederek bir galibiyete daha ulaştı.  Korchnoi'un Van Wely - Carlsen partisiyle ilgili yorumu da ilginçti: "Genç veya yaşlı fark etmez, zeitnotta kahraman yoktur!".


Corus Wijk aan Zee'de Dokuzuncu Tur

 

A Grubu'nda günün maçı hiç kuşkusuz el sıkışma krizinden sonra merakla beklenen Topalov-Kramnik mücadelesiydi. İki oyuncu da el sıkışmadan maça başladılar ve iki taraf da bundan şikayet etmeyince ikinci bir el sıkışma krizi yaşanmadı.

Topalov'un 12.Af7 hamlesi, satranç teorisine sekondantı Cheparinov ile birlikte verdikleri son hediye. Topalov, maçtan sonra tahtada bu konumun oluşacağını menajeri Danailov'un tahmin ettiğini, kendisinin ihtimal vermediğini söyledi. Bu zor konumun analizleri elbet birçok İnternet sitesinde ve dergide yayınlanacaktır, o yüzden bu karmaşık konumla ilgili yorumları otoritelere bırakmak daha doğru olur. Bununla birlikte resmi sayfada 17...Vd4? hamlesinin iy iolmadığı belirleniyor. Topalov'a göre 23...b3?!'ten sonra beyaz kazanıyor.  Topalov, böylece gergin maçı kazanan taraf oldu.

 

Zirvede hareketli bir gün olduğu kesindi dokuzuncu turun. Carlsen de turnuvadaki ilk yenilgisini Leko'dan aldı. Breyer'de Leko Carlsen'in piyon kaybettiğini kaçırdıysa da tahtada vezirlerin yanı sıra kaleye iki hafif taşa karşılık beyazın çok güçlü bir a geçerinin olduğu bir konum oluştu. Atını boşta bırakan Carlsen, hemen terk etmek zorunda kaldı.

 

Michael Adams, sekiz beraberliğin ardından eline geçen kazanma fırsatını kaçırmadı ve Van Wely'e karşı Sozin'de kazandı. Uzun süre gerilimli konumda iki taraf da kuvvetli hamleler yaptıktan sonra Van Wely piyon uyuyarak partiyi kaybetti. Ivanchuk-Mamedyarov buluşmasında ise hafif üstün konumda rakibinin hatasından faydalanamayan "Chucky" zaman sıkışmasında kazanan hamleyi kaçırdı ve Azeri büyükusta konumu savunmayı başardı.

Gelfand-Anand partisi ise Meksika'da oynadıkları partinin bir tekrarı olduysa da Gelfand yeni bir hamle yaptı. Dünya Şampiyonu, eşitlemekte fazla zorlanmadı ve Meksika'da başarılı maçlar çıkaran iki deneyimli büyükustanın mücadelesi berabere bitti.

Aronian ve Eljanov yani gençlerin derbisinde ise Eljanov fazla zorlanmadan konumu eşitledi ve 2006 Linares'ten beri süper turnuva kazanamayan Aronian ile berabere kaldı.

Polgar-Radjabov partisi ise elit seviyede fazla tercih edilmeyen Janisch Gambiti'nin oynanmasıyla izleyenleri şaşırttı. Parti bir anda sürekli şahla sona erdi.

Bu sonuçların ardından Aronain ve Carlsen 5,5 puanla birinciliği paylaşıyorlar. Onları 5 puanı bulunan Kramnik, Radjabov, Adams ve Anand izliyor. Kısacası zirve çok karışık. 7-10.dereceleri de 4,5 puanla Mamedyarov, Ivanchuk, Topalov ve Leko'nun paylaştığını düşünürsek dengeler her an değişebilir.


9.Tur Sonuçlar

M. Adams - L. van Wely 1-0
L. Aronian - P. Eljanov ½-½
V. Ivanchuk - S. Mamedyarov ½-½
J. Polgar - T. Radjabov ½-½
V. Topalov - V. Kramnik 1-0
B. Gelfand - V. Anand ½-½
P. Leko - M. Carlsen 1-0

10.Tur

L. van Wely - M. Carlsen 
V. Anand - P. Leko 
V. Kramnik - B. Gelfand 
T. Radjabov - V. Topalov 
S. Mamedyarov - J. Polgar 
P. Eljanov - V. Ivanchuk 
M. Adams - L. Aronian

El Sıkışma Krizinde Son Perde, Short Kazandı

 

Dokuzuncu Turda Movsesian Liderliğini Korudu

B Grubu'nda ilerlemeden önce kısaca Short-Cheparinov maçına ilişkin kararlar ve yaşananlara göz atalım. Olayın çok ilginç olduğu kesin. TSF Forumu'nda yapılan tartışmalarla ilgili olarak TSF Başkanı Ali Nihat Yazıcı da görüşlerini ve kuralın uygulanmasına ilişkin görüşlerini aktardı. Short, İtiraz Kurulu'nun tekrar kararına çok kızmıştı; fakat hiçbir kaynakta buna ilişkin bir yazı görememiştik düne kadar. ChessBase'de çıkan haberde Short'un karara tepkisinin çok sert olduğunu ve oynama niyeti olmadığını öğreniyoruz. Yani, oyuncu önce rakibinin elini havada bırakarak rahatsız edecek, sonra hakem uyarınca mı elini sıkacak? Tenis, bilardo (snooker) ve hiçbir sporda böyle bir şey olamazdı. Akşam Steve Giddins, Short'tan ayrılıkrne onun oynamama kararlı olduğunu yazıyor. Ertesi gün Cheparinov'un özürünü gördüğünü ve gördüğü en samimiyetsiz döküman olduğunu yazıyor. Giddins'in Short ile bir daha konuşmasına gerek kalmamıştı ;çünkü arkadaşları ve ailesi Short'u ikna etmişti oynamaya. Maç öncesinde de sonrasında da el sıkışsalar da bunun samimi bir el sıkışma olduğunu söylemek güç. Bir tarafta Short'un açıklamalarına kızan Cheparinov, öbür tarafta uzattığı el havada bırakıldığı için aşağılandığını düşünen Short...

Short, dokuzuncu turda lider Movsesian ile berabere kaldı. 25 yaşına giren Etienne Bacrot ise ikinci sıradaki konumunu iyi bir turnuva geçirmeyen Sargissian ile berabere kalarak korudu. Olaylı maçın kaybedeni Cheparinov, bugün Krasenkow'a karşı Yarı Slav'ın en etkili varyantlarından birisinde net bir parti kazandı. Grupta Nepomniachtchi her zamanki gibi keskin bir mücadelenin sonunda Stellwagen'ı yendi. Hint derbisi Koneru-Harikrishna partisinde denge fazla bozulmadan taşlar değişildi ve beraberlikte anlaşıldı. Spoelman, oyunsonunda tas feda ettiği konumda tahtanın piyonları sayesinde simsiyah gözükmesini sağladı ve ilk galibiyetini aldı. L'ami Hou Yifan'a karşı oyunsonunda güzel bir teknik göstererek kazandı.

B Grubu'nda 6,5 puanı Movsesian liderliğini sürdürürken onu 6 puanlı Bacrot izliyor. Short ise 5,5 puanla üçüncü sırada.

 

9.Tur Sonuçlar

S. Movsesian - N. Short ½-½
J. Smeets - W. Spoelman 0-1
I. Nepomniachtchi - D. Stellwagen 1-0
E. L’Ami - Y. Hou 1-0
H. Koneru - P. Harikrishna ½-½
G. Sargissian - E. Bacrot ½-½
I. Cheparinov - M. Krasenkow 1-0

10.Tur

N. Short - M. Krasenkow 
E. Bacrot - I. Cheparinov 
P. Harikrishna - G. Sargissian 
Y. Hou - H. Koneru 
D. Stellwagen - E. L’Ami 
W. Spoelman - I. Nepomniachtchi 
S. Movsesian - J. Smeets

Caruana ve Reindermann Kaldıkları Yerden

C Grubu'nda Caruana, bu kez de Van der Wiel'e karşı kazanarak birinciliğe bir adım daha yaklaştı; ancak arkasından onu takip eden isimse Ushenina'yı yenen Reinderman  oldu.  Nijboer, Ruijgrok'a karşı öğretici bir oyunsonu kazanırken günün bir diğer önemli maçında Carlsson, Braun'u yendi. Turnuvaya çok iyi başlayan Braun, zirveden bir adım daha uzaklaştı. Grivas, turnuvada üst üste maçlar kaybeden Li Shilong'a kaybederken Negi de turnuvadaki ilk beraberliğini Van der Werf'e karşı aldı. Zhoqin Peng ve Krush da beraber kaldılar.

C Grubu'nda Caruana 7 puanla birinci sırada. Onu yarım puan gerisinde Reinderman izlerken , Nijboer ve Negi 5,5 puanla üçüncülüğü paylaşıyorlar.

9.Tur Sonuçları

Z. Peng - I. Krush ½-½
M. van der Werf - P. Negi ½-½
D. Ruijgrok - F. Nijboer 0-1
D. Reinderman - A. Ushenina  1-0
E. Grivas - S. Li 0-1
F. Caruana - J. van der Wiel 1-0
P. Carlsson - A. Braun 1-0

10.Tur

I. Krush - A. Braun 
J. van der Wiel - P. Carlsson 
S. Li - F. Caruana 
A. Ushenina - E. Grivas 
F. Nijboer - D. Reinderman 
P. Negi - D. Ruijgrok 
Z. Peng - M. van der Werf


Corus Wijk aan Zee'de Yedinci ve Sekizinci Turlar

Corus A

7.Tur

P. Eljanov - L. van Wely ½-½
M. Adams - S. Mamedyarov ½-½
L. Aronian - T. Radjabov 1-0
V. Ivanchuk - V. Kramnik ½-½
J. Polgar - V. Anand 0-1
V. Topalov - M. Carlsen ½-½
B. Gelfand - P. Leko ½-½

Anand ve Polgar (Fotoğraf: F.Agterdenbos / Chessvista )

Yedinci turun kritik buluşmasında Aronian, Radjabov'u Benoni'de yendi. Açılıştan sonra piyon geri kalan siyah, bunun sonucu belirlemesini engellemeyedi. Anand-Polgar mücadelesinde ise taraflar on yıl önce oynadıkları varyantı yeniden oynadılar. Anand, on yıl önce oynadığı varyantı değiştirdiyse de zor duruma düşmekten kurtulamadı. Kazanca yaklaşan Polgar, fırsatları kaçırında berabereye razı olmadı ve en sonunda kaybetti. Gelfand, Leko'ya karşı iyi konuma geçse de bunu değerlendiremedi ve parti berabere sonuçlandı. Adams-Mamedyarov partisinde ise kıran kırana bir beraberlik oldu. Beyaz alan üstünlüğünden dolayı hafif üstün duruma geçse de siyah eşitlemeyi başardı. Carlsen, Topalov'a karşı İspanyol'da zorluklar yaşadıysa da Topalov resmi siteye göre 26.hamlede eline geçen fırsatı değerlendiremedi ve parti berabere bitti. Van Wely, Eljanov'a karşı zor duruma düştü ve zayıf bir izole piyonla oynamak zorunda kaldı. Bununla birlikte Van Wely, eline geçen karşı oyun fırsatını kaçırmadı ve kazanç duruma geçtiyse de kale oyunsonunda kritik bir hata yaptı ve berabere razı olmak zorunda kaldı.

8.Tur

 

L. van Wely - P. Leko ½-½ 
M. Carlsen - B. Gelfand ½-½  
V. Anand - V. Topalov  
V. Kramnik - J. Polgar ½-½ 
T. Radjabov - V. Ivanchuk ½-½  
S. Mamedyarov - L. Aronian ½-½ 
P. Eljanov - M. Adams ½-½

Sekizinci turda dünya şampiyonlarının mücadelesi turda berabere bitmeyen tek mücadele oldu. Anand, Polgar'dan sonra Topalov'u da yenerek ölü toprağını üzerinden attığını gösterdi. Oyunortasında iyi konuma geçmenin yolunu buluna Dünya Şampiyonu Anand konumunu sürekli geliştirmeyi başardı. En sonunda piyon da kazanan Anand, partiyi öğretici bir şekilde kazandı. Eljanov ve Adams arasındaki mücadelede Katalan'da denge bozulmadı ve beklenen sonuç olan beraberliğe birkaç hamle sonra ulaşıldı. Aronian, Mamedyarov'a karşı hiç kötü konuma düşmeden rahatlıkla eşitledi. Daha sonra beyazlar da birçok taş değişince parti berabere bitti. Leko da Van Wely'e karşı büyük bir tehlike yaşamadan siyahlarla beraberliğe ulaştı. İlginç bir şekilde fil çiftine karşılık siyahın aktif atları konumu dengede tuttu. Radjabov-Ivanchuk partisinde ise siyah konumu eşitleyip beraberliğe ulaşmayı başardı. Polgar, Kramnik'e karşı oyunsonunda hata yapmadan beraberliğe ulaşmayı başardı. Son günlerde Kramnik'in mikroskopik kazançları bulup çıkardığı düşünülürse bu durum hiç de önemsiz değil. Carlsen-Gelfand partisinde ise Carlsen, vezirlerin tahtada olmadığı bir oyunsonunda piyon öne geçse de siyahın karşılığında elde ettiği kompanzasyon ve b2 piyonunun zayıflığı siyahı beraberliğe ulaştırdı. Carlsen hemen pes etmediyse de beklenen sonuca 67.hamlede ulaşıldı.

Magnus Carlsen(Resmi web sayfası/Fred Lucas)

Bu sonuçların ardından Carlsen, 5,5 puanla liderliğini sürdürürken ,Kramnik ve Aronian 5 puanla ikinciliği paylaşıyorlar.

 

Corus B

7.Tur

W. Spoelman - N. Short ½-½
S. Movsesian - D. Stellwagen 1-0
J. Smeets - Y. Hou 0-1
I. Nepomniachtchi - P. Harikrishna ½-½
E. L’Ami - E. Bacrot ½ -½
H. Koneru - M. Krasenkow 1-0
G. Sargissian - I. Cheparinov ½-½

L'ami Bacrot partisinde denge fazla bozulmadı ve parti beraberlikle sonuçlandı; ancak Movsesian, günün sonunda liderliği Bacrot'dan devralacaktı. Movsesian, Stellwagen'a karşı kazanarak kritik bir galibiyet aldı. Rakibine hem şah kanadında hem de vezir kanadındaki etkin taşlarıyla büyük bir baskı kurdu ve galibiyete uzandı. Nepomnaichtchi, Harikrishna karşısında kalite verdiyse de merkezdeki taşları ona yeterli kompanzasyo sağladı ve oyunsonunda da beyaz kazanca ulaşacak bir fırsat  edemeyince taraflar beraberlikte anlaştılar. Smeets, Yifan partisinde keskin bir konumda Af2 taktik vuruşuyla kalite kazanan Hou Yifan daha sonra galibiyete uzandı ve turnuvada üst sıralarda yer alması muhtemel Smeet's i de yendi. Sargissian ve Cheparinov, turnuvada bu tura kadar hayalkırıklığına uğramış iki büyükusta birbirleriyle berabere yaptılar. Spoelman da günün sürprizine imza atarak Short ile berabere kaldı. Koneru ise ilk galibiyetini, tecrübeli büyükusta Krasenkow'u yenerek aldı.

8.Tur

N. Short - I. Cheparinov 
M. Krasenkow - G. Sargissian 1-0
E. Bacrot - H. Koneru ½-½
P. Harikrishna - E. L’Ami ½-½
Y. Hou - I. Nepomniachtchi ½-½
D. Stellwagen - J. Smeets ½-½
W. Spoelman - S. Movsesian 0-1

Ivan Cheparinov, hakemin kararından hemen sonra. Dünyanın en ünlü satranç fotoğrafçılarından Frits Agterdenbos "o an"ı yakalamış. (Fotoğraf: F.Agterdenbos Chessvista )

Sekizinci turda B Grubu'nda masa dışında yaşanan en önemli olay Cheparinov'un Short ile el sıkışmayı reddetmesiydi. Bu nedenle Short, FIDE'nin kurallarına göre Cheparinov'un mağlup sayılması gerektiğini iddia etti. Başhakeme bu durumu ileten Short'un tepkisi karşısında başhakem Cheparinov ile konuştuktan sonra Cheparinov el sıkışmayı kabul ettiğini bildirse de Short eylemin zaten gerçekleştirilmiş olduğunu iddia edip rakibinin hükmen mağlup sayılması gerektiğini söyledi. Başhakem de Cheparinov'u mağlup saydı. FIDE'nin bu konuda bir çalışması olsa da İtiraz Komitesi bu karara Cheparinov'un sonradan el sıkışmayı kabul etmesi üzerine farklı bir yorum getirdi.

Nigel Short, basın odasında gazetecilerle birlikte ve olanları anlatıyor. Mark Crowther (The Week in Chess), Peter Doggers (Chessvibes), Edwin Woudt ve Steve Giddins (masada oturan) onu izliyorla. Marcel Kosters de Hollanda'daki gazetelerden birisine haberleri geçiyor.   (Fotoğraf: F.Agterdenbos Chessvista )

İtiraz Komitesi'nde bulunan isimler Vladimir Kramnik, Michal Krasenkow ve Judit Polgar verdikleri kararda el sıkışmayı reddetmenin açıkça sporcuların davranış normlarına aykırı olduğunu belirttiler. 2007 Haziran ayında Estonya'daki FIDE Başkanlık Kurulu kararına göre el sıkışmayı hakem uyardıktan sonra da reddeden oyuncunun oyunu kaybedeceğinin açık olduğu belirtilmiş.

Bununla birlikte, bu durumda Cheparinov, hakem kendisinden böyle bir talepte bulununca el sıkışmayı kabul ettiği için Cheparinov'un Short'a yazılı olarak özür dilemesini, Cheparinov ve Short arasındaki partinin 21 Ocak Pazartesi (yani bugün) oynamasına, iki oyuncunun maçtan önce mutlaka el sıkışması gerektiği ve buna karşı çıkan tarafın yenik sayılması gerektiğine karar verdi.

Bu tarz durumlada da öneri olarak, el sıkışmayı reddeden oyuncunun ancak hakemin uyarısına rağmen bu tutumunu sürdürmesi durumunda sözkonusu partide yenik sayılması da karara eklenmiş. Cheparinov'un açıklanan özür açıklamasında da bu kararı meslektaşlarına ve satranç severlere duyduğu saygı nedeniyle özür dilediğini açıkladı ve maç da bugün başladı.

B Grubu'nda diğer maçlarda Movsesian, Spoelman'ı yenerek eş puanla ele geçirdiği birincilik pozisyonunda artık tek başına. Bacrot, Koneru'uya karşı tek kanatta 4'e 3 kale finalini kazanmaya çalıştıysa da başarılı olamadı ve 123 hamle sonunda beraberliğe razı oldu. Hou-Nepomniachtchi partisinde oyunsonunda siyah e piyonun vezir çıkmaya çok yaklaştıysa da şahı açıkta kaldığı için sürekli şah ile berabere oldu. L'ami Harikrishna karşısında uzun süre kötü durumda oynamasına rağmen beraberliğe ulaşmayı başardı. Stellwagen-Smeets mücadelesinde ise dengeli bir partinin sonunda iki taraf da masadan yarım  puanla ayrıldılar. Krasenkow, Sargissian'a karşı güzel bir oyunsonunu kazanarak 3 puana ulaştı.

Corus C


7.Tur

P. Negi - I. Krush 1-0
Z. Peng - F. Nijboer ½-½
M. van der Werf - A. Ushenina 0-1
D. Ruijgrok - S. Li ½-½
D. Reinderman - J. van der Wiel ½-½
E. Grivas - A. Braun 1-0
F. Caruana - P. Carlsson 1-0

 


Reinderman ve Van der Wiel erken bir  beraberlik yaparken, Grivas turnuvayı 7.tura kadar domine eden Braun'a karşı çok güzel bir parti kazandı ve grupta iddialı konuma geldi. Grubun bir diğer önemli mücadelesinde Caruana, Carlsson'u yendi ve Braun'a yetişti. Ushenina, uzun bir mücadele sonunda Van der Werf'e yetişti. Ruijgrok ve Li, berabere kalırken, Negi berabere yapmama özelliğini bu turda sürdürdü ve Krush'u yendi. Peng ve Nijboer ise sakin bir beraberlikle yetindi.

8.Tur

I. Krush - P. Carlsson 1-0
A. Braun - F. Caruana 0-1
J. van der Wiel - E. Grivas 1-0
S. Li - D. Reinderman 0-1
A. Ushenina - D. Ruijgrok 1-0
F. Nijboer - M. van der Werf 0-1
P. Negi - Z. Peng 1-0

Caruana, Braun'a karşı grupta belki de zirvenin rengini belirleyecek mücadelede rakibinin vezir kanadındaki ilerlemiş piyonlarından faydalanarak piyon öne geçti ve rakibinin güçlü bir girişim elde etmesine izin vermedi. Sonunda ikinci piyonu da almak üzereyken Braun terk etmek zorunda kaldı. Negi, beraberlik yapmamaya devam etti ve Peng'i yendi. Ushenina, bir galibiyet daha alarak boş güne mutlu girdi. Van der Wiel, Grivas'ı kendi adıyla anılan Grivas Sicilyası'nda yenerek kritik bir galibiyet aldı. Beyazın hücumu siyahınkinden daha hızlıydı ve en sonunda büyük materyal kaybı olacağı için siyah terk etmek zorunda kaldı. Nijboer-Van der Werf, tipik bir İspanyol partisinin sonunda oyunsonunda d6 piyonunu düşürdüyse de kazanmakta fazla ısrarcı davrananınca kaybetti. Krush, tipik bir askıda piyon konumunda fil çiftini kullanarak siyahın yapısal zayıflıklarından faydalandı ve güzel bir parti kazandı. Reinderman, uzun süre üstün konumda olduğu partide Li'yi yendi ve o da tek başına ikinci sıraya yükseldi.

Bu sonuçların ardından Caruana 6 puanla lider. Onu 5,5 puanı bulunan Reindermann izliyor. 5 puanda bulunan isimlerse Negi, Braun, Van der Wiel.

Onur Grubu

1.Tur
L. Ljubojevic - J. Timman 0-1
V. Kortchnoi - L. Portisch 1-0

Lajos Portisch, kendisi gibi yirminci yüzyılın son ikinci yarısında dünya satrancının zirvesinde yer alan Viktor Korctchnoi'u ayakta karşılıyor. (Fotoğraf: F.Agterdenbos Chessvista )

Onur Grubu'nda birinci turda kimsenin yarım puanla yetinmeye niyeti yoktu. Ljubojevic ve Timman, Benoni de karmaşık bir oyunortası konumunda güçlü bir hücum başlatarak kazandı. Korchnoi, oynadığı oyunu çok beğenmese de ilk tur Portisch'i oyunortasında Macar Botvinnik'i olarak da anılan Portisch'in hatalarından da faydalanarak yendi.

2.Tur
V. Kortchnoi - J. Timman ½-½ 
L. Portisch - L. Ljubojevic ½-½

 

Kortchnoi, Timman karşısında kale finalinde kazanmaya yaklaştıysa da Timman dikkatli bir savunma yaptı ve Onur Grubu'nun en deneyimlisinden yarım puanı koparmayı başardı. Portisch-Ljubojevic partisinde taraflar fırtınalı denizlere açılmadı ve parti normal bir şekilde berabere sonuçlandı. Aşağıda Onur Grubu'nun açılış töreni ve turnuvanın ilk iki turundan fotoğraflar yer almaktadır. Satranç dünyasının en başarılı iki fotoğrafçısı Frits Agterdenbos'un objektifinden Onur Grubu:

 



Önceki Haberler-2

ChessBase'de Corus raporlarını hazırlayan Steve Giddins'in haberine göre Short 1.e4 oynadıktan sonra masasından kalkmış. O sırada masaya gelen Cheparinov, 1...c5 oynamış. Bu sırada elini uzatan Short'a aldırmayan Chpearinov'un kafasını ısrarla kaldırmaması üzerine Short durumu başhakeme bildiriyor. Bu kuralı bilmediği iddia edilen hakem kuralı FIDE web sayfasından kontrol ediyor ve sonrasında hakemle konuşan Cheparinov el sıkışmayı kabul ettiğini söylese de Short, eylemin zaten yapılmış olduğunu ve kasti bir aşağılama içerdiğini iddia ediyor. Bunun üzerne hakem de maçı bitirmek zorunda kalıyor. Cheparinov'un itiraz etme şansı var; ancak kaderin cilvesi İtiraz Komitesi'nde bulunan isimlerden birisi de Kramnik. Tuvalet skandalı ve devamında yaşanan gelişmeler satranç dünyasının içindeki ilişkileri açıkça etkiledi ve görünen o ki yeni gelişmeler de yaşanacak.

Onur Grubu

 

Kortchnoi, Portisch, Ljubojevic ve Timman'ın oynayacağı Onur Grubu'ndaki oyuncular bir kısmı Fischer ile rakip olmuşlardı. Fischer'in vefatı hakkındaki tepkileri şöyle oldu:

Viktor Korchnoi: "Bir satranç dehası öldü, insanlık için bir kayıp."

Lajos Portisch: "Büyük bir şok. Tarihteki en iyi satranç oyuncusu aramızdan ayrıldı."

Ljubomir Ljubojevic: "Sınırları olmayan bir adamdı. Batı ve Doğu'yu bölmedi, ona olan hayranlıklarıyla ikisini bir araya getirdi."

Jan Timman: "Büyük bir oyuncu ve birçoğu için güzel bir örnek. "My 60 Memorable Games" adlı kitabı bende büyük etki yapmıştı. Ne yazıktır ki 197'den sonra satranç dünyasını eşi olmayan anlayışıyla daha da zenginleştirmedi."


Corus A

6.Tur

Leko-Topalov (Fotoğraf: F.Agterdenbos / Chessvista )

Magnus Carlsen, dün Judit Polgar'a karşı açılışta yaptığı süpriz ve sonrasındaki başarılı oyunuyla kazandı ve tek başına lider oldu. Şah kanadındaki piyonlarından birisini feda edip çok iyi bir yapıyla oyunsonuna geçmeye tercih eden Norveçli büyükusta birkaç hamle sonra piyonu geri aldı, sonra bir piyon daha aldı ve hızla kazandı. Resmi sitede ve basın toplantısında dikkat çekildiği Carlsen, turnuvadan önce Chessvibes mikrofonlarına "%50 veya + skor yaparsam çok iyi olur" demişti. Şimdi tek başına lider durumda; ama hedefine ulaşması için kalan 7 turda 2 puana daha ihtiyacı var!

Topalov, alıştığımız geri dönüşlerinden birisine daha imza atıyor. Dün, Leko'yu siyahlarla yendi. Oyunsonunda Leko'nun vezirleri değişmesi sonucu etkileyen bir hata oldu ve Topalov kazandı. Kramnik, Aronian'ı 110 hamlelik uzun bir mücadele sonunda devirdi ve ikinciliğe yükseldi. Keskin bir Yarı Slav varyantı oynayan taraflar 25.hamleden sonra teoriden çıktılar; fakat keskin konumda Aronian hata yaptı ve kötü duruma düştü. Buna rağmen Aronian, çift kaleli bir oyunsonuna geçti ve gösterebileceği azami direnci gösterdi. Sonra hata yapması sırası eski Dünya Şampiyonu'na geldi ve lanetiyle ünlü f-h kale oyunsonu geldi. Bu oyunsonunda çok ince nüanslar vardı ve iki tarafla da en üst seviyede bile hatalar yapılmaktadır. Aronian, 103.hamleye kadar iyi savunduysa da burada yaptığı hatayla ayıp konuma düştü; fakat daha sonra bayrağı düştü.

Radjabov Adams'a karşı İspanyol Değişme'yi oynadı; ancak Adams tamamen doğru oynadığı konumda eşitliği elinde tuttu. Anand-Ivanchuk mücadelesine ise Ivanchuk, iyi bir tercih yapıp vezirleri hemen değişti ve rakibine hücum etme fırsatı vermedi. Böylece önceki rating listesinin 1 ve 2 numaralarının mücadelesi berabere bitti. Mamedyarov, Eljanov'a karşı İtalyan'da hafif üstün konuma kaldıysa da üstünlüğünü geliştirecek bütün hamleleri bulamadı ve konum eşitlendi. Taraflar da beraberlikte uzlaştılar. Van Wely ve Gelfand partisi de teorik önemi yüksek bir mücadele olacakken, parti erken bir beraberlikle sonuçlandı. Altıncı tur sonunda Carlsen, 4,5 puanla tek başına lider durumda. Kramnik ve Radjabov 4 puanla ikinciliği paylaşıyorlar.

5.Tur

Topalov-Gelfand partisinde Gelfand, büyük bir gaf yaparak vezirini kaybetmek zorunda kalınca terk etti ve Topalov ilk galibiyetini aldı. Orjinal oyunortası konumunda siyahın d dikeyindeki duble piyonları aynı zamanda merkezdeki kritik kareleri kontrol etmesini sağlayıp açık dikeyleri kullanımına açıyordu. Meksika'daki başarılı sonucundan sonra burada kötü bir turnuva geçiren Gelfand krize girerken Topalov ise belki de o alışılan çıkışlarından birisine başlayacak. Eljanov-Radjabov mücadelesinde siyah önce eşitliği yakaladı. Daha sonra Eljanov'un konumsal hatasından sonra siyah üstün konuma geçti. Son olarak da siyahın taktik tehditlerini kaçırınca Radjabov kazandı.

Mamedyarov-Van Wely partisinde siyahın zor konumda yaptığı bir hata, Mamedyarov'un turnuvadaki ilk partisini kazanmasını sağladı. Adams-Kramnik ve Ivanchuk-Carlsen mücadeleleri turun sakin geçen beraberlikleri oldular. Leko ise Polgar'a karşı Marshal Hücumu'nda berabere yaptı.

Corus B

Krasenkow, Nepomniachtchi karşısında ve Short da onu izliyor. (Fotoğraf: F.Agterdenbos / Chessvista )

6.Tur

Bu turda Movsesian, Çinli harika çocuk Hou Yifan'ı aniden şah kananda bulduğu güçlü karşıoyunun yardımıyla girişimi ele geçirdi. Bir yandan ters renkli fillerin tahtada bulunması öte yandan kurduğu fil-vezir mekanizmasıyla rakip veziri g1'de hapsetmesi sonucunda en sonunda materyal üstünlüğü de elde etti ve güzel bir parti kazandı. Harikrishna Reti Açılışı oynadığı partide beyazlarla Smeets'e yenilerek kritik bir mağlubiyet aldı. Oyunsonunda atlarını beyaz kamptaki ileri karakollara yerleştiren Smeets rakibinin de h1'de hapsolmuş filinden faydalanarak konumunu geliştirdi ve kemerleri gevşetmeden maçı kazandı. Stellwagen da son yıllarda Kapalı İspanyol'un Chigorin devamyolunda GM seviyesinde sıkça karşılaşılan bir devamyolunda önce piyon sonra kalite kazandı ve Spoelman karşısında fazla zorlanmadı.

Bacrot-Nepomniachtchi mücadelesi ise sakince berabere sona erdi. Krasenkow, hem konumsal ögeleri hem de konumdaki dinamik ogeleri birleştiren stiline uygun bir konum elde etti ve ters renkli filler olmasına rağmen elde ettiği alan üstünlüğü ve uygun piyon yapısını iyi değerlendirerek kazandı. Cheparinov-Koneru mücadelesinde taktik gerginliklerin her biri nihayetinde iki taraf da hata yapmayınca taş değişmeleriyle sonuçlandı ve parti en sonunda berabere bitti. Short, yine Evans Gambit oynadığı ve bu sefer yendiği isim Sargissian oldu. Üstün konumda rakibi kaderini değiştirmeyece bir feda yaptı ve güçlü rakibin fazla zorlanmadan alt etti.


Altıncı tur sonuçlarının ardından Etienne Bacrot birinci sırada; fakat Hollandalı büyükustalar yıldızlar Daniel Stellwagen ve Jan Smeets, Sergey Movsesian ile birlikte birinciyi yarım puan geriden izliyorlar.

6.Tur Sonuçları
N. Short - G. Sargissian 1-0
I. Cheparinov - H. Koneru ½-½
M. Krasenkow - E. L’Ami 1-0
E. Bacrot - I. Nepomniachtchi ½-½
P. Harikrishna - J. Smeets 0-1
Y. Hou - S. Movsesian 0-1
D. Stellwagen - W. Spoelman 1-0

7.Tur

W. Spoelman - N. Short 
S. Movsesian - D. Stellwagen 
J. Smeets - Y. Hou 
I. Nepomniachtchi - P. Harikrishna 
E. L’Ami - E. Bacrot 
H. Koneru - M. Krasenkow 
G. Sargissian - I. Cheparinov

5.Tur

Turnuvanın birinciliği paylaşan isimleri Smeets ve Bacrot'nun mücadelesinde Bacrot tecrübesini konuşturdu ve Marshall'da örnek bir parti kazandı. Koneru-Sargissian mücadelesinde beyaz kalite feda edip;fakat piyonu fazla olan beyaz dikkatli bir savunma yaptı ve sonunda ayakta kalan tek rakip piyon olan e geçerinin de ilerlemesine izin vermeyince beraberlik kaçınılmaz sonuç oldu. Spoelamn-Yifan partisinde oldukça kapalı bir konumda beyaz kalite aldıysa da karşı tarafın kampına sızmanın yolu olmadığından parti berabere sona erdi. Moskova Varyantı'nda L'ami, Cheparinov'a karşı güzel bir parti kazanarak taktik konumlarda ne kadar etkili oynadığını gösterdi. Short-Stellwagen partisinde denge fazla bozulmadı ve parti berabere sona erdi. Movsesian-Harikrishna partisinde de taraflar birbirlerine üstünlük sağlayamadı ve parti berabere sona erdi. Nepomniachtchi-Krasenkow mücadelesi de tarafların uzunca bir mücadeleden sonra berabere razı olduğu bir başka mücadele oldu.

5.Tur

D. Stellwagen - N. Short ½-½
W. Spoelman - Y. Hou ½-½
S. Movsesian - P. Harikrishna ½-½
J. Smeets - E. Bacrot 0-1
I. Nepomniachtchi - M. Krasenkow ½-½
E. L’Ami - I. Cheparinov 1-0
H. Koneru - G. Sargissian ½-½

Corus C

6.Tur

  

Frits Agterdenbos'un objektifinden C Grubu'nun oyuncuları (Chessvista)

Sol: Krush, Caruana'yı yenerek rakibinin zirve yarışında ağır bir yara almasına neden oldu.  Sağ: Carlssson ve Grivas.

C Grubu'nda Braun ve Reinderman'ın mücadelesinde iki taraf da kazanç getirecek bir üstünlük elde edemedi ve parti berabere sonuçlandı. Van der Werf, Li karşısında şah kanadındaki agresif bir plan tercih etti ve bu girişimi başarılı oldu. Oldukça fazla taş değişilse de şah kanadındaki zayıflıklar dengelenmediği için en sonunda siyah, rakip şaha ulaştı ve kazandı. İki tarafın da oyunsonunda ilerlemiş merkez piyonlarının olduğu konumda, siyahların piyonlarını daha zayıf olduğunı ispatlayan Nijboer, Negi'yi yendi. Van der Wiel-Ruijgrok mücadelesinde iki taraf da birbirlerine üstünlünlük sağlayamadılar ve parti sonuçsuz manevraların ardından beraberlikle sonuçlandı. Ushenina, beyazların d piyonunun zayıf bir izole piyon değil ilerlemiş ve tehlike yaratan bir geçer piyon olduğunu göstererek, derbi maçta eski Avrupa Bayanlar şampiyonu rakibi Zhaoqin Peng'i yendi. Krush, Caruana'nın açılışın hemen ardından yaptığı büyük gafı kaçırmadı ve Ff7'den sonra piyon fazla kaldı Sonrasında ise kazandı ve günün sürprizine imza attı. C Grubu'nda bu sonuçların ardından Arik Braun, 5 puanla lider durumda ve en yakın rakibinin bir puan önünde bulunuyor.

6.Tur Sonuçları
I. Krush - F. Caruana 1-0
P. Carlsson - E. Grivas ½-½
A. Braun - D. Reinderman ½-½
J. van der Wiel - D. Ruijgrok ½-½
S. Li - M. van der Werf 0-1
A. Ushenina - Z. Peng 1-0
F. Nijboer - P. Negi 1-0

7.Tur
P. Negi - I. Krush 
Z. Peng - F. Nijboer 
M. van der Werf - A. Ushenina 
D. Ruijgrok - S. Li 
D. Reinderman - J. van der Wiel 
E. Grivas - A. Braun 
F. Caruana - P. Carlsson

C Grubu'nun lideri Arik Bruan. (Fotoğraf: F.Agterdenbos, Chessvista)

5.Tur

Van der Werf-Van der Wiel mücadelesi sakin bir şekilde beraberlikle sona ererken Parimarjan Negi, Ushenina'yı yenerken izleyicilere fil çiftinin gücünü bir kez daha göstermiş oldu. Peng-Li mücadelesinden bir galip çıkmazken, Grivas da Caruana'ya karşı beraberlik yaptı. Nijboer-Krush'a karşı açık Sicilya'da beyazın yapabileceği her şeyi en hızlı şekilde yaptı. Va7-b5-Vc7 manevrasının yavaşlığı da bu hücumu hızlandırmış olabilir! Reinderman, günün önemli mücadekesinde Pontus Carlsson'u yenerek zirve yarışında rakibi geride bırakmış oldu. 20 yaşındaki IM Braun, turnuvada puanı bulunmayan Ruijgrok tarafından durduruldu ve turun en sürpriz sonucu alınmış oldu.

5.Tur Sonuçları
F. Nijboer - I. Krush 1-0
P. Negi - A. Ushenina 1-0
Z. Peng - S. Li ½-½
M. van der Werf - J. van der Wiel ½-½
D. Ruijgrok - A. Braun ½-½
D. Reinderman - P. Carlsson 1-0
E. Grivas - F. Caruana ½-½



Dördüncü Tur Flaş Haber: Sonuçlar ve Çapraz Tablolar

Corus A

Dördüncü Tur

L. van Wely - V. Topalov 1-0
B. Gelfand - J. Polgar 0-1
P. Leko - V. Ivanchuk ½-½
M. Carlsen - L. Aronian ½-½
V. Anand - M. Adams ½-½
V. Kramnik - P. Eljanov 1-0
T. Radjabov - S. Mamedyarov ½-½


Radjabov ve Mamedyarov, Azerbaycan'ın iki süper yıldızı boş günden önce sakin bir berabereyle yetindiler. Mamedyarov, d4'e karşı oynamayı çok sevdiği Grünfeld'i tercih etti. Vb3 gibi fazla tercih edilmeyen bir varyantı oynayan Radjabov' karşı Mamedyarov Ag4'ten sonra siyah eşitledi ve Azeri derbisi beraberlikle sonuçlandı.

Polgar - Gelfand mücadelesinde ise Polgar kendi tarzına uygun bir şekilde d piyonu ve aktif taşlarını uygulayarak Gelfand'ın konumsal olarak mantıklı gözüken planını keskin bir karşıoyun ile çürütmeyi başardı. Maçtan sonra basın toplantısında konuşan Polgar, rahat İyi bilinen fakat son yıllarda fazla oynanmayan bir varyant tercih eden Polgar, e3'ten sonra d3 oynayarak niyetini belli etti. Polgar, Ae4 hamlesinin yenilik olduğunu söyledi ve turnuvada bu varyantta birkaç oyun daha görebileceğimizi söyleyerek bu varyantta başka ilerlemeler olabileceğine dair bir ipucu verdi. Siyahın d3'teki ilerlemiş piyonu biraz zayıf gibi görünse de siyah taşlara büyük bir hareket alanı sağlıyor. Vezir kanadındaki piyon çokluğuna karşılık piyonunu d2'ye kadar ilerletmeyi başaran Polgar, rakibininin zaman sıkışmasına da girmesinden faydalandı ve Gelfand karışık konumda doğru devam yolunu bulamadı. Beyazın daha objektif olarak daha iyi gibi göründüğü fakat siyahın da aktif taş oyununun olduğu konumda her zaman aktif satranç oynayan (hatta 1997'de verdiği bir röportajda Korchnoi kendisi için "kahve oyuncusu" demişti) Polgar'ın istediği gibi bir oyun oldu ve Polgar turnuvadaki ilk oyununu kazandı. Gelfand böylece sürpriz bir şekilde beyazla ikinci oyununu kaybetti.

Carlsen-Aronian mücadelesinde fazla denge bozulmadı ve çok heyecanlı geçmesi beklenen mücadele sakin bir berabere oldu. Hatırlanacağı gibi iki oyuncu geçen yıl Adaylar Maçları'nda karşılaşmış bir Aronian bir Carlsen kazanmış ve çok heyecanlı geçen mücadelelerinde gülen taraf 7-5'luk skorla Aronian olmuştu. Aronian kalite feda ettikten sonra Carlsen için iyi varyantlar olduğunu yazan ChessBase yorumcusu GM Michail Marin, oldukça fazla zamanı olmasına rağmen Carlsen'in bu hızlı oynadığı için bu varyantı kaçırdığını yazmış.

Van Wely-Topalov partisinde Topalov, kötü duruma düştükten sonra iyi savunduysa da Van Wely sabırlı oynayarak daha önce de yaklaştığı kazanca ulaştı. Van Wely, bugüne kadar aldığı en iyi Corus Wijk aan Zee sonucunu alabilir; ancak sonuçlar hakkında konuşmak için hala çok erken...Maçın ardından Chessvibes'a konuşan Van Wely "Üçüncü defa iyi konumu berabere yapmak çok sinir bozucu olacaktı. Bir konumda hisar kurduğunu düşündüm ve geçmiş deneyimden dolayı bu beni çok rahatsız etti. Van Wely, maçtan sonra Chessvibes'ın yayın yönetmeni Peter Doggers "Bu galibiyetin Topalov'a karşı olması size ne anlam ifade ediyor?" diye sorunca Van Wely muzip bir cevap vermeyi ihmal etmedi: "Kramnik'e sormalıyım!" (Tekrar hatırlatalım, Van Wely, Meksika'daki Dünya Şampiyonası'nda Kramnik'e sekondantlık yaptı. )

Kramnik ise Eljanov'a karşı altı saatlik uzun bir mücadelenin sonunda zor bir oyunsonunu kazandı. Kramnik, artık ince stratejik konumlarda mikroskopik kazançları bulmak konusunda bir uzman haline geldi. Eljanov zayıflıklarından tek kanatta Kale+Atların olduğu konumda 3'e 2 elde ederek yani bir piyon altta kurtuldu. Tabii ona kurtulmak denirse, karşınızda oynayan kişi Kramnik'se siz 2700 civarında bir ratinge sahip olsanız bile kurtulamayabilirsiniz. Bu tarz konumlarda kale at tahtadayken 4'e 3 , Marin'in de belirttiği gibi kazanç (tabii ki bunların hepsini yazarken satrançta teori ve pratik arasındaki farkları aklımızda tutmak gerekir. Kesinlikle satrancını geliştirmek ve böyle konumları daha iyi anlamak isteyenler için böyle oyunsonlarını çalışmak, analiz etmek çok faydalı olacaktır.) Eljanov, tavsiye edildiği gibi piyonlarını g6-h5 karelerine dizerek savunmaya çalıştı. Bununla birlikte hem kale hem atın tahtada olması siyahın işini çok zorlaştırıyor. Bu öğretici oyunsonunun sonunda Eljanov artık kayıp konumda bir hata daha yapıp atın düştüğünü anlayınca terk etti.

Leko, Ivanchuk'a karşı Caro-Kann'da birçok yol denediyse de Chucky kalelerinin de bağlantısını sağlayınca parti beraberlikle sonuçlandı.

5.Tur(Perşembe günü oynanacak)

S. Mamedyarov - L. van Wely
P. Eljanov - T. Radjabov
M. Adams - V. Kramnik
L. Aronian - V. Anand
V. Ivanchuk - M. Carlsen
J. Polgar - P. Leko
V. Topalov - B. Gelfand

Corus B

4.Tur

N. Short - H. Koneru ½-½
G. Sargissian - E. L’Ami ½-½
I. Cheparinov - I. Nepomniachtchi 1-0
M. Krasenkow - J. Smeets ½-½
E. Bacrot - S. Movsesian ½-½
P. Harikrishna - W. Spoelman 1-0
Y. Hou - D. Stellwagen ½-½

Grupta Cheparinov, Nepominiacthchi'yi Moskova Varyantı'nda keskin bir konumda rakibinin gelişim geriliğinden faydalanarak hızlı bir şekilde kazandı. Sargissian ve L'ami arasındaki mücadelede keskin bir oyunsonuda L'ami d ve c geçerlerini daha da fazla ilerletmenin yolu olmayınca beraberliğe razı oldu. Krasenkow ve Smeets de oldukça 26 hamlede berabere yaptılarsa da parti oldukça keskindi. Short ve Koneru arasındaki mücadelede eşitlik aslında hiçbir zaman bozulmadı ve parti berabere sona erdi. Harikrishna, Spoelman'a karşı oyunsonunda kazandı ve 3 puanlı Smeets ve Bacrot'a yetişti.

Hou ve Stellwagen arasındaki mücadelede iki taraf da birbirine üstünlük sağlayamadı ve parti berabere sonuçlandı. Bacrot, Movsesian mücadelinsde Bacrot kale oyunsonunda 4'e 3 elde ettiyse de Movsesian, konumu başarıyla savundu ve berabere yaptı.

5.Tur (Perşembe günü oynanacak)
D. Stellwagen - N. Short 
W. Spoelman - Y. Hou 
S. Movsesian - P. Harikrishna 
J. Smeets - E. Bacrot 
I. Nepomniachtchi - M. Krasenkow 
E. L’Ami - I. Cheparinov 
H. Koneru - G. Sargissian


 

Corus C

4.Tur

I. Krush - E. Grivas 0-1
F. Caruana - D. Reinderman ½-½
P. Carlsson - D. Ruijgrok 1-0
A. Braun - M. van der Werf 1-0
J. van der Wiel - Z. Peng ½-½
S. Li - P. Negi 0-1
A. Ushenina - F. Nijboer 0-1

Marin'in ifade ettiği gibi bu grup hızla Braun ve Caruana arasındaki penaltı atışlarına dönüşüyor! Braun, dördüncü penaltıyı da gole çevirerek bir adım öne geçti. Caruana, gruptaki büyükustalardan Reinderman'ın savunmasını aşamadı ve şimdilik Braun'un yarım puan gerisinde. Bu arada hem gerektiğinde konumsal oynayan hem de gerektiğinde çok keskin konumları oynayabilen (dört partiye bakarak rahatlıkla söylenebilir) Pontus Carlsson, Ruijgrok'a Breyer'de hızlı bir şekilde kazandı.

Grivas, Hollanda Savunması'nda Krush'un hızlı; fakat yeterli kompanzasyon vermeyen fedasına karşı fazla sıkıntı yaşamadan kazanırken Van der Wiel ve Peng erken berabere yapmayı tercih ettiler. Negi, ise kötü başladığı turnuvada Van der Wiel'den sonra Li'yi yendi. Nijboer de aynı şekilde Ushenina'yı uzun bir mücadelenin sonunda oyunsonunda iyi fil-kötü fil konusuna örnek olacak şekilde yendi.

5.Tur (Perşembe günü oynanacak)
F. Nijboer - I. Krush 
P. Negi - A. Ushenina 
Z. Peng - S. Li 
M. van der Werf - J. van der Wiel 
D. Ruijgrok - A. Braun 
D. Reinderman - P. Carlsson 
E. Grivas - F. Caruana


ÜÇÜNCÜ TUR

Corus A

3.Tur

T. Radjabov - L. van Wely ½-½
S. Mamedyarov - V. Kramnik ½-½
P. Eljanov - V. Anand ½-½
M. Adams - M. Carlsen ½-½
L. Aronian - P. Leko ½-½
V. Ivanchuk - B. Gelfand ½-½
J. Polgar - V. Topalov ½-½

A Grubu'nda Sakin Gün

Corus A'da önceki turların aksine tansiyonun biraz düştüğü grupta bütün maçlar berabere sona erdi. Mamedyarov ve Kramnik açılıştan tamamen eşit konumda çıktılar, eşit durumda çok sayıda taş değişildi ve parti berabere sona erdi.

Aronian, Leko'ya karşı Vezir Hint'te iyi bilinen bir teorik piyon fedalı varyantı seçti. Bununla birlikte dünyanın yenilmesi en zor oyuncularından birisi olarak kabul edilen Leko, siyahlarla doğru savunma yaparak beyaza girişimi bırkmadı ve piyonu da geri vererek rahatlıkla eşitledi. Magnus Carlsen, Adam'a karşı Açık İspanyol'da eşitliği yakaladı ve fazla sıkıntı yaşamadan berabere kalarak Aronian ile birlikte liderliğini sürdürdü. Polgar-Topalov'da Topalov sürpriz olmayan bir şekilde Najdorf'u oynadı. Konumda iki tarafta fazla ilerleme sağlayamadı ve beraberede anlaşıldı.

Radjabov-Van Wely mücadelesi ise günün maçıydı. Semi Slav'Da beyaz zor  durumda kaldı ve Van Wely oldukça hızlı oynayınca büyük bir avantaj elde etti. Daha sonra resmi siteye göre 36...Kd5? yerine 36...Ff5! oynasaydı kazanca yaklaşacaktı. Oyunda beyaz şahın g dikeyine geçmesine engel olamayan siyah bu noktadan sonra birçok farklı manevra denediyse de kazanamadı. Van Wely'nin maçtan sonra yine resmi sitede yayınlanan yorumu: "Eğer bu tip konumları kazanamıyorsanız, bela arıyorsunuz demektir"

4.Tur

L. van Wely - V. Topalov 
B. Gelfand - J. Polgar 
P. Leko - V. Ivanchuk 
M. Carlsen - L. Aronian 
V. Anand - M. Adams 
V. Kramnik - P. Eljanov 
T. Radjabov - S. Mamedyarov

Corus B

3.Tur

Y. Hou - N. Short 1-0
D. Stellwagen - P. Harikrishna ½-½
W. Spoelman - E. Bacrot 0-1
S. Movsesian - M. Krasenkow 1-0
J. Smeets - I. Cheparinov 1-0
I. Nepomniachtchi - G. Sargissian 1-0
E. L’Ami - H. Koneru 1-0

Hou Yifan(Resmi web sayfası)

B Grubu'nda dün herkes kılıçlarını çekti ve yoğun bir mücadele oldu. 13 yaşındaki Çinli süper yetenek Hou Yifan, Short'un Berlin Savunması'nı keskin bir partinin sonunda yıktı. Siyah şah, beyazın tehditlerine karşı çaresiz kalınca Hou Yifan sansasyonel bir parti kazandı. Rus Nepomniachtchi de Berlin Savunması'na karşı kazanan bir başka isim oldu. Sargissian karşısında Af5 ile başlayan varyantın sonunda bir piyon fazla kaldı ve kale oyunsonunda rakibini yendi. Erwin L'ami, Humpy Koneru'ya karşı ilginç bir ağır taş finalinin sonunda tahtada dört vezir oluşan konumda başarılı bir mat hücumu yaparak kazandı. Bacrot, Spoelman'a karşı fazla zorlanmdan kazanarak kaza yapmadı ve 2,5 puana ulaştı. Movsesian da Krasenkow'u ters renkli fillere rağmen bulduğu alan avantajını iyi değerlendirerek kazandı.  Stellwagen, Harikrishna'ya karşı piyon kazandıysa da bu oyunu kazanmaya yetmedi ve 2'ye 1'de berabereye razı oldu. Smeets, Cheparinov'a karşı  oldukça kapalı bir konumda rakibinin konumu açmasından faydalanarak kazandı.

4.Tur

N. Short - H. Koneru 
G. Sargissian - E. L’Ami 
I. Cheparinov - I. Nepomniachtchi 
M. Krasenkow - J. Smeets 
E. Bacrot - S. Movsesian 
P. Harikrishna - W. Spoelman 
Y. Hou - D. Stellwagen

Corus C

3.Tur

A. Ushenina - I. Krush ½-½
F. Nijboer - S. Li 1-0
P. Negi - J. van der Wiel 1-0
Z. Peng - A. Braun 0-1
M. van der Werf - P. Carlsson ½-½
D. Ruijgrok - F. Caruana 0-1
D. Reinderman - E. Grivas ½-½

C Grubu'nda 0 puanla başlayan Negi ilk galibiyetini Van der Wiel'e karşı aldı. Aynı şekilde 0 puanı olan Nijboer de yine tam puanı olan Li'nin merkezde kalan şahına güçlü bir mat hücumu yaparak kazandı.  Ushenina ve Krush'un mücadelesinde ters renkli fillerde iki taraf da kazanca yaklaşamadı. Alman IM Braun ise Peng'i de yenerek yoluna kayıpsız devam etti. Grivas, Rainderman'a karşı hafif altta konumu savundu ve berabere kaldı. Caruana ise, Ruijgrok'u yine oyunsonunda yenerek 3 puana ulaşan bir başka isim oldu. Van der Wef ve Carlsson da berabere kaldılar.

4.Tur

I. Krush - E. Grivas 
F. Caruana - D. Reinderman 
P. Carlsson - D. Ruijgrok 
A. Braun - M. van der Werf 
J. van der Wiel - Z. Peng 
S. Li - P. Negi 
A. Ushenina - F. Nijboer


 

Önceki Haberler

C Grubu

A Grubu

Aronian ve Carlsen Kayıpsız

Aronian önceki gün kayıp konumda kazandıysa da bu sefer Gelfand'a karşı yaptığı hazırlıkla rakibini kariyerinde ilk kez hem de siyah taşlarla devirmeyi başardı. Oyunortasında iyi konum elde eden Aronian, rakibinin de gafıyla Wijk aan Zee'deki ikinci oyununu da kazandı. Corus'un resmi sitesine göre bu varyant, Gelfand'ın adını (Fd3) taşıyor, yani Aronian rakibini kendi varyantında yendi.

Carlsen ise Eljanov'u vezirlerin erken değişilmesinden sonra sabırlı bir şekilde konumunu geliştirerek kazandı. Adım adım rakip taşlarını etkisizleştirdi ve o da Aronian gibi ikinci maçını kazandı.

Van Wely-Polgar mücadelesinde dünyanın gelmiş geçmiş en güçlü kadın satranççısı kayıp konuma düştüyse de Van Wely bu avantajının kazanca dönüştürmeyi başaramadı.

Topalov-Ivanchuk partisinde denge fazla bozulmadı ve parti berabere sona erdi. Partinin ilginç olan bir başka tarafı bu tarz süper turnuvalarda fazla tercih edilmeyen Modern Benoni'nin oynanması oldu. Topalov, d geçeri elde ettiyse de Nimzowitsch'in "Sistemim" (My System) adlı satranç literatürünün temel kitaplarından birisi olan eserinde geçer piyonlarla ilgili yaptığı tavsiyelerine uyan Ivanchuk bu geçer piyonu kelepçelemeyi ve sıkı gözetim altında tutmayı başardı.

Anand-Mamedyarov mücadelesinde Anand kendisine üstün gibi görünen konumda konumunu daha da fazla geliştiremedi ve mücadele berabere sona erdi.

Kramnik-Radjabov mücadelesinde, geçen yıl olduğu gibi yine Şah-Hint Savunması tercih edildi. Radjabov, kuşaklar boyunca riskli görünen fakat her zaman dünyaca ünlü oyuncuların savunmaya çalıştığı Şah-Hint bayrağını almış görünüyor. Kramnik ise bu teorik mücadele de beyazların tarafında oynayan oyunculardan. Kramnik vezirler değişildikten sonra hafif üstün gibi görünse de kazanca ulaşamadı. Oyunsonunda aynı kanatta 2'ye 1 kaldıysa da bu avantaj galibiyete yetmedi.

Leko-Adams mücadelesi A Grubu'nun en uzun süren partisiydi dün akşam. Tek kanatta 4'e 3 vezir finalinde Leko kazanç fikirleri aradıysa da başarılı olamadı ve beraberliğe razı oldu.

2.Tur

L. van Wely - J. Polgar ½-½
V. Topalov - V. Ivanchuk ½-½
B. Gelfand - L. Aronian 0-1
P. Leko - M. Adams  ½-½
M. Carlsen - P. Eljanov 1-0
V. Anand - S. Mamedyarov ½-½
V. Kramnik - T. Radjabov ½-½

3.Tur


T. Radjabov - L. van Wely 
S. Mamedyarov - V. Kramnik 
P. Eljanov - V. Anand 
M. Adams - M. Carlsen 
L. Aronian - P. Leko 
V. Ivanchuk - B. Gelfand 
J. Polgar - V. Topalov

Corus A (PGN)

B Grubu

2.Tur: Tecrübelilerin Günü: Short ve Krasenkow Kazandı

B Grubu'nda Cheparinov-Movsesian mücadelesi beklenmedik bir şekilde erken beraberlikle sona erdi. İki oyuncu  açılıştan sonunda beraberliğe razı oldular.

Koneru - Nepomiachtchi mücadelesinde siyah Hollanda Savunması Taşduvar Sistemi'ne dönüştürdüyse de oyunortasında c5 planını uygulayarak beyaz kareli filin gelişimi problemini çözdü ve açık bir konum meydana geldi. Daha sonra dengeli geçen mücadele sonunda berabere sona erdi.

Short, L'ami'ye karşı Evans Gambit'de e hattını ele geçirdikten sonra c7'deki ilerlemiş piyonundan da faydalanarak kale finalinde kazandı. Sargissian-Smeets ve Bacrot-Stellwagen partilerinde konumdaki denge fazla bozulmadı ve parti berabere sonuçlandı.

Krasenkow, Spoelman'a karşı piyonlarının bozulmasına karşılık fil çifti ve taşlarını etkin konumlarından faydalanarak çabuk kazandı.

Harikrishna, taktik karmaşıklıkların sonunda kaleye karşılık materyal üstünlüğü elde etti. D4'teki piyonu da düşürdükten sonra fazla zorlanmadan kazandı.

2.Tur

N. Short - E. L’Ami 1-0
H. Koneru - I. Nepomniachtchi ½-½
G. Sargissian - J. Smeets ½-½
I. Cheparinov - S. Movsesian ½-½
M. Krasenkow - W. Spoelman 1-0
E. Bacrot - D. Stellwagen ½-½
P. Harikrishna - Y. Hou 1-0

3.Tur

Y. Hou - N. Short 
D. Stellwagen - P. Harikrishna 
W. Spoelman - E. Bacrot 
S. Movsesian - M. Krasenkow 
J. Smeets - I. Cheparinov 
I. Nepomniachtchi - G. Sargissian 
E. L’Ami - H. Koneru

Corus B (PGN)

İkinci Tur Sonunda C Grubu'nda Dört Tam Puanlı Sporcu Var

C Grubu'nda ise Caruana, Wan der Werf'in yanlış fedasını rahatça çürüttü ve ikinci turda da kazandı.  Grivas, Ruijgrok'un piyon fedasına karşılık elde ettiği kompanzasyonun yetersiz olduğunu gösterdi ve ikinci turda kazandı.  Van der Wiel, Nijboer'i Ruy Lopez'De iki piyonu kalmasına ve iki piyon geride olmasına karşın çok keskin bir partinini ardından yenerek ikinci oyununu da kazandı.

Carlsonn ve Peng sakin bir berabere yaparken Braun Negi'nin roku geciktirmesinde faydalanarak hızlı bir şekilde kazandı.

Li ise Ushenina'ya karşı öğretici bir şekilde iyi filiyle ve korunmuş d geçeriyle elde ettiği üstünlüğü değerlendirdi ve teknik safhada da net bir şekilde sonuca giderek kazandı.

2.Tur

I. Krush - D. Reinderman ½-½
E. Grivas - D. Ruijgrok 1-0
F. Caruana - M. van der Werf 1-0
P. Carlsson - Z. Peng ½-½
A. Braun - P. Negi 1-0
J. van der Wiel - F. Nijboer 1-0
S. Li - A. Ushenina 1-0

3.Tur

A. Ushenina - I. Krush 
F. Nijboer - S. Li 
P. Negi - J. van der Wiel 
Z. Peng - A. Braun 
M. van der Werf - P. Carlsson 
D. Ruijgrok - F. Caruana 
D. Reinderman - E. Grivas

Corus C (PGN)


CORUS WIJK AAN ZEE 2008 1.TUR

2008 yılının ilk süper turnuvasında birinci turda maçlar büyük heyecana sahne oldu. Teimur Radjabov, Dünya Şampiyonu Vishwanathan Anand'ı yenerek başladı. Vladimir Kramnik, beyazlarla Loek Van Wely ile berabere kalırken Veselin Topalov da Levon Aronian'a kaybetti. Bir diğer kritik maçta Magnus Carlsen Şehriyar Mamedyarov'u yendi. B Grubu'nda ise Cheparinov kazanarak başladı. Short ve Harikrishna berabere kalırlarken Bacrot, Hou Yifan'ı siyahlarla yendi. C Grubu'nda ise hiçbir maç berabere sona ermezken Caruana, Peng'i yendi. Bir diğer genç yıldız Negi ise Carlsson'a kaybetti. Grivas da van der Werf'e kaybetti.

 

Corus A Grubu'nda birinci turda oldukça heyecan verici partiler oynandı. Mamedyarov, Carlsen'e karşı fazla alışılmadık bir şekilde 1.e4'ü seçti. Carlsen, ise açılıştan sonra c4 ile orjinal bir devamyolu seçti ve eşitliğe ulaşmakta fazla zorlanmadı. Daha sonra vezirlerin a6'da değişilmesinden izin vererek dublo piyonların yerine b2'deki beyaz piyonun zayıf olduğuna karar veren Carlsen daha sonra a6 piyonunu sürdükten sonra eşit konum olmasına rağmen taşlarını aktifleştirdi. Maçtan sonra basın toplantısında oyunu anlatan Carlsen, Mamedyarov'un Fd4 hamlesinin yeterince iyi olmadığını belirtti. Daha sonra üstün konuma geçen siyahlar, konumunu beyazın Ah5 hamlesinden sonra daha da geliştirme imkanı buldu. Fe5 hamlesinden sonra hem atın oyun dışı kalması ve g2'deki filin de düşmesine çare olmadığı için Mamedyarov terk etmek zorunda kaldı.

 

Aronian-Topalov mücadelesinde Aronian, Topalov'un aktif oyununa karşı hafif kötü durumda kalınca kendisi de vezirler değişilirken kalite feda etmeye karar verdi. Bununla birlikte 22...Kd7'den sonra kazanmaya çok yaklaşabilecekken Kc2'yi tercih etti ve daha sonra eşitlenen konumda çok zorlayınca Corus'a kaybederek başladı.

 

Radjabov- Anand mücadelesinde de Radjabov, Anand'a karşı oldukça keskin geçen bir partiyi kazandı. Radjabov e5 hamlesinde sonra büyük bir üstünlük elde etti ve bütün karışıklıklardan sonra kalite fazla kaldıysa da siyahın fazla piyonları kazancı zorlaştırabilirdi. Oyunsonunda siyah, beyaz şahın f6'ye gelmesine izin verince dünya şampiyonu terk etmek zorunda kaldı.

Meksika'da Kramnik'e sekondant olan Van Wely, kendisine karşı Meksika'daki hazırlıklarını belki kullanmadı; fakat rakibini iyi tanıdığını seçtiği varyantla gösterdi. Kramnik ise fazla risk almadan beraberliğe razı oldu. Vasily Ivanchuk ise Polgar'a karşı fil çiftini elde ettiyse de rakibinin merkezdeki güçlü atı ve siyahın sağlam konumu nedeniyle taraflar beraberliğe razı oldu.

Adams Gelfand mücadelesinde ise iki taraf da fazla risk almadı. Siyah, Adams'a göre hafif üstün duruma geçtiyse de konumdaki denge fazla bozulmayınca berabere oldu.A Grubu'nda ilk kez oynayan Pavel Eljanov, 2005'te Corus A'yı kazanan Peter Leko karşısında tipik bir konumda alışılan planın aksine kaleleri c1 ve d1'e değil de d1 ve e1'e oynamayı tercih etti. Bu da resmi web sitesindeki yorumlara göre siyahın eşitlemesini kolaylaştırdı.  Daha sonra eşit konumda tahtadaki dört kale de değişilmek üzereyken 1 puan paylaşıldı.

Birinci turdaki bütün sonuçlar ve ikinci tur eşlendirmeleri aşağıdadır:

1.Tur

V. Kramnik - L. van Wely ½-½
T. Radjabov - V. Anand 1-0
S. Mamedyarov - M. Carlsen 0-1
P. Eljanov - P. Leko ½-½
M. Adams - B. Gelfand ½-½
L. Aronian - V. Topalov 1-0
V. Ivanchuk - J. Polgar ½-½

2.Tur

L. van Wely - J. Polgar 
V. Topalov - V. Ivanchuk 
B. Gelfand - L. Aronian 
P. Leko - M. Adams 
M. Carlsen - P. Eljanov 
V. Anand - S. Mamedyarov 
V. Kramnik - T. Radjabov

 

Corus B'de ilk turda Harikrishna-Short mücadelesinde orjinal bir açılışın sonunda siyahın veziri kendisini a8'de buldu. Beyazlar da bundan faydalanmak için vezir verip karşılığında üç hafif taş aldıysa da daha sonra materyal dengesi yeniden değişti ve vezire karşılık iki file dönüştü. Bununla birlikte hem konumda beyaz hisar kurup hem de a ve c piyonları da olunca taraflar en sonunda beraberliğe razı oldu. Stellwagen-Krasenkow mücadelesinde ise Stellwagen, Berlin Duvarı'nı oyunsonunda ilerlemiş şah kanadı piyonları ve aktif şahı sayesinde yıkmayı başardı. Siyahın vezir kanadındaki piyon çokluğuna karşılık en sonunda f geçeri sayesinde B Grubu'na Krasenkow'a karşı kazanarak başladı.

Grubun favorilerinden olan Ivan Cheparinov da gruptaki en düşük ratingli oyuncu olan Spoelman'a karşı Richter Rauser de öğretici bir parti oynarak kazandı. Rakibin şah kanadında hücum edemeyince adım adım konumunu geliştirdi, zaten siyah fil de oyuna girdikten sonra oyunun sonu hızla yaklaştı.

Bu grupta ilk turdaki önemli randevuda Movsesian, Sargissian'a karşı İspayol'da piyon fazla kaldıysa da siyah taşların baskısından dolayı piyonu geri vermek zorunda kaldı. Daha sonra Sargissian, tipik bir kale-at-piyon mekanizması ile perpe yaptı ve maç berabere bitti.

Ev sahibi ülkenin kuvvetli büyükustalarından Smeets, Koneru'yu açılıştan üstün konumda çıkıp daha sonra piyon önde kaldıktan sonra bu avantajını değerlendirerek turnuvaya iyi başladı.

Nepomniachtchi-L'ami mücadelesi de gruptaki bir diğer ilginç mücadeleydi. Bu partide keskin bir açılışın sonunda vezir feda edip kale fille oynamayı tercih eden Rus büyükusta rakibinin h dikeyindeki karşı oyununu karşıladıktan sonra iki tarafın da konumunu geliştirmesi zorlaştı ve parti berabere sona erdi.

Turnuvanın favorilerinden Bacrot ise Çinli süper yetenek Hou Yifan karşısında uzak geçerinin bulunduğu oyunsonunu sorunsuz bir şekilde kazandı. Böylece turnuvaya siyah taşlarla kazanarak başladı.

Birinci turda Corus B'de alınan toplu sonuçlar ve ikinci tur eşlendirmeleri aşağıdadır:

1.Tur

P. Harikrishna - N. Short ½-½
Y. Hou - E. Bacrot 0-1
D. Stellwagen - M. Krasenkow 1-0
W. Spoelman - I. Cheparinov 0-1
S. Movsesian - G. Sargissian ½-½
J. Smeets - H. Koneru 1-0
I. Nepomniachtchi - E. L’Ami ½-½

2.Tur

N. Short - E. L’Ami 
H. Koneru - I. Nepomniachtchi 
G. Sargissian - J. Smeets 
I. Cheparinov - S. Movsesian 
M. Krasenkow - W. Spoelman 
E. Bacrot - D. Stellwagen 
P. Harikrishna - Y. Hou

Corus C: Burada Sofya Kuralı'na Gerek Yok

C Grubunda ise ilk tur hiçbir maç berabere sonuçlanmadı. Oyuncuların birbirlerine beraberlik teklif etmesinin yasak olduğu Sofya Kuralı (Sofya'da yapılan Mtel Ustalar Turnuvası'nda ilk kez uygulandığı için bu adla anılıyor) bu sefer adeta yazılı olmadan uygulandı. Ushenina, Van der Wiel'e karşı taş feda edip saldırdıysa da sonuç alamadı ve kaybetti. Dragon'da İsveçli Gm Pontus Carlsson Negi'ye tatsız bir sürpriz hazırladı ve daha hızlı mat hücumu yapan taraf o oldu. Shilong ise Şah-Hint'te Krush'a şans vermedi ve kazandı. Caruana ise, Peng'e karşı uzun bir mücadelenin sonunda oyunsonunda kazandı. Grivas, kalite fedasına karşılık filleri ve şah kanadında bozulmuş piyon yapısı ile oyun elde etmeyi hedeflediyse de beyaz savunmayı başardı ve kazandı. Reinderman ise Ruijgrok'a karşı vezir finalinde kazanca ulaştı.

Corus C'de birinci turda alınan toplu sonuçlar ve ikinci tur eşlendirmeleri aşağıdadır:

1.Tur

S. Li - I. Krush 1-0
A. Ushenina - J. van der Wiel 0-1
F. Nijboer - A. Braun 0-1
P. Negi - P. Carlsson 0-1
Z. Peng - F. Caruana 0-1
M. van der Werf - E. Grivas 1-0
D. Ruijgrok - D. Reinderman 0-1

2.Tur

I. Krush - D. Reinderman 
E. Grivas - D. Ruijgrok 
F. Caruana - M. van der Werf 
P. Carlsson - Z. Peng 
A. Braun - P. Negi 
J. van der Wiel - F. Nijboer 
S. Li - A. Ushenina

ÇAPRAZ TABLOLAR

CORUS GM A

CORUS GM B

CORUS GM C

Corus 2008 GM A, GM B ve GM C Gruplarına Bakış

 

Unvan

İsim

Ülke

Rating

2008 Ocak Sıra

GM

Viswanathan Anand

IND

2799

1-2

GM

Vladimir Kramnik

RUS

2799

1-2

GM

Veselin Topalov

BUL

2780

3

GM

Shakhryar Mamedyarov

AZE

2760

6

GM

Peter Leko

HUN

2753

8

GM

Vassily Ivanchuk

UKR

2751

9

GM

Levon Aronian

ARM

2739

10

GM

Boris Gelfand

ISR

2737

11

GM

Teymour Radjabov

AZE

2735

12

GM

Magnus Carlsen

NOR

2733

13

GM

Michael Adams

ENG

2726

15-16

GM

Judit Polgar

HUN

2707

22

GM

Pavel Eljanov

UKR

2692

27

GM

Loek van Wely

NED

2681

35

Rating Ortalaması: 2742
Kategori: 20
Corus A Grubu’nda her zamanki gibi dünya satrancının zirvesindeki isimler buluşacak. Turnuvanın birçok heyecan verici yönü var. Öncelikle son üç dünya şampiyonu Vishy Anand, Vladimir Kramnik ve Veselin Topalov yılın ilk süper turnuvasında kozlarını paylaşıyorlar.
 
Kramnik ve Anand arasında da biraz gerilim olması turnuvayı daha da heyecanlı kılacak. Meksika’da Anand dünya şampiyonu olduktan sonra Kramnik Rus Izvestia gazetesine verdiği demeçlerde Anand’ın Meksika’da zaferi hak ettiğini; fakat yine de hiçbir maçta yenilmediği için Anand’ı dünya şampiyonu olarak göremediğini açıkladı. Anand ise “En iyi oyuncu kimse bu masa başında belli olur” diyerek cevap vermişti hem Ekim ayında TSF ve Sabah’ta kendisiyle yaptığım iki röportajda sırasında da hem de diğer birçok demecinde FIDE’yi Kramnik’e göre davrandığı için eleştirmişti. Antalya’da yapılan FIDE Kongresi’nde de iki oyuncunun arasında bu sene yapılacak maçın görüşmelerinin devam ettiği konuşulmuştu. İki oyuncunun arasında oynanacak Dünya Şampiyonluğu Maçı 11-30 Ekim 2008’de Bonn’da 12 maç üzerinde oynanacak. Şampiyonlar arasında bu tarz gerilimler satranç tarihinde her zaman oldu. Sonuçta, dünyanın en iyi oyuncuları satranç tarihi boyunca sadece masa başında değil, masa dışında da gerilimler yaşadılar.
Anand, şampiyon olduktan sonra ayağının tozuyla Türkiye’ye geldi. Daha sonra ise, Türkiye’de ve Hindistan’da şampiyonluğunu kutladı ve dinlendi. Dolayısıyla, Anand tekrar sahada. Corus Wijk aan Zee’yi en çok kazanan Vishy’nin birinci sıraya yazılması, (Kramnik ile aynı ratingde olup FIDE’nin resmi rating listesinde ikinci gözüktüğüne dikkat edin) Chessvibes’a göre organizatörlerin bir jesti.
 
Kramnik ise hayranlarının hayalkırıklığına uğradığı Meksika macerasından sonra Tal Memorial’da turnuvayı domine etti ve kazandığı ratinglerle Anand’ı rating listesinde yakaladı. Kramnik ve Anand bu turnuvada diğer isimlerden biraz daha fazla öne çıkıyor.
 
Veselin Topalov açısından ise 2007 pek parlak geçmedi.  Avrupa Takımlar Şampiyonası’nda kendisini bulmaya başladı, ancak oldukça uzun süre oynamadı. Şimdi yeniden sahada.
 
Turnuvanın çok güçlü olduğu kesin; fakat buna rağmen elit turnuvalarda görmeye alıştığımız bazı isimler de bu sene yok. Rusya Şampiyonu ve rating listesinde bir kez daha dördüncü sıraya yükselen Alexander Morozevich bu sene de Corus’ta yok. Bu durum çok sayıda hayranını (Türkiye'de de Morozevich hayranları Mamedyarov ve Ivanchuk kadar fazla) üzecek. Geçtiğimiz yıl, bunun nedeni ilk kez Linares/Morelia’ya davet edildiği için bu turnuvaya çok ciddi bir şekilde hazırlanmasıydı. Bu sene satrancın Wimbledon’ı olarak anılan Morelia/Linares’te de oynamıyor. Bir başka Rus süper büyükusta Peter Svidler de bu sene yok; ama onların yerlerine gelecek isimler kesinlikle onları aratmayacaktır.
 
Şehriyar Mamedyarov, 2750’lere gelmesine rağmen hala rating kazanmaya devam ediyor. Mamedyarov, artık elit turnuvalarda da başarılı oluyor ve oldukça tecrübe kazandı; ama bu turnuvada herkes var. Her şey olabilir. Geçen yıl Corus'ta birinciliği paylaşan Aronian ve Radjabov'un (geçen hafta ACP -Profesyonel Satranççılar Birliği- Hızlı Satranç Kupası'nı da kazandığını hatırlatayım) Corus A’da oynuyorlar. Yine Adams ve Polgar bu turnuvadaki gedikli isimler. Adams, hiçbir zaman göze batmasa da istikrarlı bir şekilde elitte mücadele etmeye devam ediyor. Linex Magic Merida'nın bir oyuncusu daha!
 
Tabii ki turnuvanın en yaşlı oyuncusu olan Boris Gelfand, Meksika’da ikinciliği paylaşarak tecrübesini konuşturmuştu. Bakalım aynı formunu sürdürebilecek mi? Turnuvada harika çocukların temsilcisi ise Magnus Carlsen olacak. Rating rekorunu kıran Carlsen, sürekli devam eden çıkışıyla turnuvada birinciliğe oynayabilir. Karjakin ile birlikte adım adım ilerliyorlar ve ratingleri 2733 ve 2732 oldu. Birkaç sene önce Carlsen’in 100 elo bekleyen 2388 ratingli bir oyuncu olduğunu hatırlıyorum! Eminim benden başka da kimse hatırlamıyordur!
 
Corus A'da bu yıl 2700'ün altında iki oyuncu var: Geçtiğimiz yıl Corus B’yi kazanan Eljanov ve uzun yıllardır olduğu gibi ev sahibi ülkenin kontenjanı olan Loek Van Wely .

  

Unvan

İsim

Ülke

Rating

GM

Ivan Cheparinov

BUL

2713

GM

Etienne Bacrot

FRA

2700

GM

Sergey Movsesian

SVK

2677

GM

Gabriel Sargissian

ARM

2676

GM

Pentala Harikrishna

IND

2664

GM

Nigel Short

ENG

2645

GM

Michal Krasenkow

POL

2636

GM

Daniel Stellwagen

NED

2625

GM

Humpy Koneru

IND

2612

GM

Ian Nepomniachtchi

RUS

2600

GM

Erwin L’Ami

NED

2581

GM

Jan Smeets

NED

2573

WGM

Yifan Hou

CHI

2527

IM

Wouter Spoelman

NED

2424

Rating Ortalaması: 2618
Kategori: 15

 

Corus B’de her zamanki gibi yine oldukça heyecanlı olacak. Turnuvanın en yüksek ratingli ismi Corus 2006’da 7/13 ile 6-8.dereceleri paylaşan Bulgar büyükusta Cheparinov. O zaman satranç dünyası onu fazla tanımıyordu. Sonra Topalov’un süper sekondantı olarak tanındı; fakat masa başında da gayet hızlı bir şekilde yükseldi. 2007’de önce Avrupa Bireysel’de 8/10 puan aldı. Sigeman’da 7/9 yaptı ve en yakın rakibine 1,5 puan fark attı. Avrupa Kulüpler Kupası’nda İspanyol Linex Magic Merida’yı 6/8 puan aldı ve skorer oyunuyla takımın “forveti” olduğı gibi her gün de kulübün yaptığı yayınlara katılıp oyunlarını analiz etti. Dünya Kupası’nda ise çeyrek finale kadar yükseldi. Bu yıl, artık o sekondant değil ve sahada. Bulgaristan’ın başkenti Sofya’da yapılacak olan Mtel Masters turnuvasında da Topalov ile rakip olacak. 2009’da Corus A’da da Topalov’a rakip olması da sürpriz olmaz.

 

Turnuvanın diğer 2700 üstü oyuncusu ise Fransız Etienne Bacrot. 2005 yılında A Grubu’nda 5,5 puan alan Fransız büyükusta 2006 ve 2007’de fazla oynamadı. İkinci çocuğunun doğumunun ardından bu sene yeniden Corus’ta; fakat bu kez B Grubu’nun favorilerinden birisi olarak. Geçen yıl Sarajevo A turnuvasını kazanan Movsesian çıkış içinde ve bu turnuvadaki favorilerden birisi. Sargissian ise Linex Magic Merida’nın bir diğer genç yıldızı ve Cheparinov gibi o da Aronian’ın sekondatı olarak satranç dünyasında tanındı. O da Cheparinov gibi hızlı bir çıkış yaptı. Harikrishna, Hindistan’ın genç yıldızlarından ve 2004 yılında Dünya Gençler Şampiyonu oldu. Parimarjan Negi’den sonra ülkesinden en genç büyükusta olma rekoruna sahip. Şu anda Hindistan’ın iki numarası.

 

Sıradaki isim, oyunu kadar kalemi de kuvvetli olan bir isim: Nigel Short. Uzun yıllar dünyanın en iyi İngiliz oyuncusuydu ve çok tehlikeli bir rakipti. Geçen yıl kariyeri açısından pek iyi geçmediyse de Vezir Gambiti'nin modern nefererlerinden olan Short, 1993'te de Kasparov ile Dünya Şampiyonluğu Maçı yaptı. Ayrıca yazdıklarıyla ve söyledikleriyle olay yaratan bir yazar olan Short, İngilizlere has iğneleyici yorumları ve gözlemlerinin yanı sıra kıvrak kalemi ve ilginç hikayeleriyle (ayrıca 2600 üstü bir GM!) hiç şüphesiz The Sunday Telegraph ve The Guardian'da yazdığı dönemlerde dünyanın en iyi satranç köşesini hazırlıyordu. Turnuvayı kazanacağını söylemek ise biraz zor. Aslında, Corus B’yi kimin kazanacağını söylemek A’dan daha zor. Bu çekişmeli grupta Short, 2008'e yeni bir başlangıç yapma fırsatı yakalayabilir. 

 

Geçtiğimiz yıl C Grubu’nda Nepomniatschi’yi amansız bir şekilde takip eden ve son tur birinci olmayı başaran Krasenkow ve onunla birinciliği paylaşan genç Rus oyuncu bu sene B grubundalar. Stellwagen ise Hollanda kontenjanı ve artık 2600 üstü bir büyükusta olarak tabii ki Corus B’de mutlaka bulunması gereken bir isim. Humpy Koneru, 2600 barajını geçerek Judit Polgar’ın ardından dünyadaki en iyi ikinci kadın satranççı konumuna geldi. Gelecekte de Polgar’ın tahtını tehdit etmesi mümkün. Corus B’de ikinci kez oynayan Koneru, geçtiğimiz Ekim ayındaki Avrupa Kulüpler Kupası’nda da Monaco takımının birinci masasında çok başarılı olmuştu. L’ami ve Smeets ise bu grupta oynaması sürpriz olmayacaktır. Mart ayında İstanbul’a gelmesi beklenen 13 yaşındaki Çinli süperstar Hou Yifan ise bu sene Corus B’ye terfi etti. Hou Yifan, 2006 yılında 200 ELO kazandı ve Çin’in en deneyimli büyükustalarından Ye Jiangchuan’ın öğrencisi. Polgar’ın tahtını tehdit etmekten bahsederken acele ettim galiba! Wouter Spoelman ise Kasım’da Yaş Grupları Dünya Şampiyonası’nda çok iyi bir sonuç alamadı; ama problem çözmedeki yeteneklerini Problem Çözme Yarışması'nda üçüncü olarak gösterdi.

Unvan

İsim

Ülke

Rating

GM

Fabiano Caruana

ITA

2598

GM

Friso Nijboer

NED

2578

IM

Arik Braun

GER

2536

GM

Dimitri Reinderman

NED

2533

GM

Parimarjan Negi

IND

2526

GM

Efstratios Grivas

GRE

2509

GM

Shilong Li

CHI

2502

GM

Pontus Carlsson

SWE

2501

GM

John van der Wiel

NED

2490

WGM

Anna Ushenina

UKR

2484

WGM

Irina Krush

USA

2473

GM

Zhaoqin Peng

NED

2461

IM

Mark van der Werf

NED

2389

 

Dennis Ruijgrok

NED

2329

Rating Ortalaması: 2494
Kategori: 10
C Grubu’nda bu sene en yüksek ratingli isim eski Beşiktaşlı Evgeny Mirosnichenko’nun vize alamamasıyla 1992 doğumlu Fabiano Caruana. Amerikan asıllı İtalyan büyükusta geçen ay ülkesinin şampiyonluğunu kazandı. Chessvibes’da Caruana’yla ilgili olarak favori olduğu, fakat genç oyuncuların bazen sonuçlarında iniş çıkışlar olabileceği yazılmış. Caruana favori gibi gözükse de masa başında ne olacağını hep birlikte göreceğiz.
 
Nijboer ise geçtiğimiz yıl B’de oynayanlardan. Deneyimli büyükusta turnuvanın favorilerinden. Alman IM Brauk, uluslararası arenada fazla tanınmıyor; fakat Corus, bu durumu değiştirebileceğiniz en iyi yer olsa gerek profesyonel bir satranççı için. Corus'ta oynadıktan sonra size hızla davetiyeler gelmeye başlayabilir dünyanın çeşitli yerlerinden. Bir zamanlar, dünyada "Kasparov Yılı" olan 1999'da Wijk aan Zee’nin A Grubu'nda oynayıp sonuncu olmuştu. Şimdi, yeniden oynuyor; fakat bu kez C Grubu'nda üst sıralarda yer alması muhtemel görünüyor.
 
 Hintlilerin süper yeteneklerinden Parimarjan Negi, dünyanın en genç büyükustası olma rekorunu Caruana'ya kaptırdıysa da birinciliği İtalyan harika çocuktan alabilir. Turnuvada Mirosnichenko yerine oynayacak olan Li Shilong, Çin’in 17 numarası! Bu sene Çin ve Hindistan satranç olimpiyatlarında ne yapacaklar çok merak ediyorum. Bu arada Mart’ta İstanbul Kadın Ustalar Turnuvası’nda oynayacak olan Anne Ushenina ve Irina Krush da Corus’da boy gösterecekler. Tabii ki, A Milli Takım’ın antrenörlerinden olan Yunan büyükusta Efstratios Grivas’ı atlamamalıyız. Oldukça aktif bir yazar olan Grivas, Corus’ta masa başında turnuvanın en yaşlı ismi olarak mücadele edecek. Grivas Sicilya'sı olarak anılan favori varyantında rakiplerine tatsız sürprizler hazırlamış olabilir mi?
 
CORUS ONUR GRUBU
 

GM

Viktor Kortchnoi

SUI

2605

GM

Jan Timman

NED

2561

GM

Ljubomir Ljubojevic

SRB

2543

GM

Lajos Portisch

HUN

2530

 
Rating Ortalaması: 2560
Kategori: 13
 
Efsanevi veteranların buluştuğu bu gruptaki en yaşlı isim benim şahsi favorim olan Viktor Lvovich Korchnoi. 1970 ve 1980'lerde Karpov'un tahtını sallayan , dört defa Sovyetler Birliği şampiyonluğuna ulaşan, satranç oynayabilmek için Avrupa'ya giden ve İsviçre'ye iltica eden 77 yaşındaki Korchnoi masa başında kendisini Caruana kadar genç hissediyor! Ondan çok daha genç yaşlarda oyuncular emekliye ayrılıyor. O ise Reggio Emilia'da oynadıktan çok kısa bir süre sonra şimdi de bir başka geleneksel turnuvada oynuyor. Satrancı yedi yaşından babasından öğrenen Viktor Lvovich 70 yıldır aynı aşkla satranca kendisini verdi. Wijk aan Zee'yi 1968'de kazanmış!! 1971, 1985 ve 1987'de de zafere ulaşmış.
 
Jan Timman, Hollanda kontenjanından diye düşünmeyin. 1970'lerde Batı'nın en iyi oyuncuları arasına girdi. Analizlerinde herkesin anlayabileceği bir dil kullanan Timman, New In Chess'in Genel Yayın Yönetmenliği'ni Dirk Jan ten Geuzendam ile birlikte sürdürüyor. Yıllarca hem dünyanın en iyi oyuncularıyla mücadele eden hem de onlarla konuşan analiz yapan birisinin canlı yorumlar yapmasının da tadı farklı oluyor. Aviv Friedman'ın turnuvanın resmi sayfasında yazdığı gibi Sveshnikov'un bu varyantı ilk kez Spassky'e karşı oynadığını görecek kadar deneyimli. 20 defa Corus'ta oynadığı da bir başka küçük not! Ülkesinin satranç kahramanlarından olan Timman, turnuvanın en genç oyuncusu olacak.
 
Satranç dünyasının renkli simalarından birisi olan Ljubo Ljubojevic de 1970'lerde dünyanın en iyileri arasına girmişti. 1983'te rating listesinde üçüncü sıraya kadar yükselmişti. 1976'da Wijk aan Zee'de birinciliği paylaşmıştı. Mücadeleci ve yaratıcı oyunuyla bilinen Ljubo her zaman satranç severlerin favori isimlerinden birisi oldu. Evini de satrancın zirvesine yakın bir yere, Yugoslavya'nın dağılması ve 1990'larda yaşanan savaşlar nedeniyle Linares'e taşıyan Ljubojevic, İspanya'da yaşıyor. Bugünlerde fazla oynamasa da en renkli yorumcular arasında gösteriliyor.
 
Lajos Portisch ise Türkiye'nin yabancı olmadığı efsanevi Macar büyükusta. Bir süre milli takımlarımızla da çalışan Portisch, İzmir'de de bir süre bulunmuştu. 70 yaşındaki Portisch, ülkesindeki halk kahramanlarından birisi durumunda. Dünya Şampiyonası'nda Adaylar Maçları'nda yarı finallere kadar yükselmişti. Macaristan'ın Buenos Aires 1978'de Sovyetler Birliği karşısında bir mucizeyi gerçekleştirip Satranç Olimpiyatı'nda altın madalya almasında önemli rol oynamıştı. 1972'de Wijk aan Zee'de birinciliği bulunuyor.