Mobile menu

Geçen Hafta Dünyada Satranç

  

Essent'de Azerbeycan'dan Çifte Zafer, Bilbao'da Bu Körleme Şampiyonu

Geçtiğimiz hafta dünya satrancının gündeminde iki turnuva vardı. Bunlardan birincisi 16-20 Ekim arasında düzenlenen İspanya'nın Bask bölgesinde bulunan Bilbao'daki Körleme Dünya Kupası'ydı. İkincisi ise her yıl ekim ayında Hollanda'nın Hoogoven kentindeki dünyaca ünlü cam festivali kapsamında düzenlenen satranç turnuvalarıydı. Bilbao'da Kanada Açık'ı da kazanan Çinli büyükusta Xiangzhi Bu, Hollanda'da ise 2006 yılındaki turnuvayı da kazanan Şehriyar Mamedyarov birinci oldular.  Essent ve Bilbao hakkındaki diğer bilgilere, haberin devamından ulaşabilirsiniz.

Dünya Körleme Kupası Resmi Sayfa              Essent Ana Sayfa     

Chessbase Bilbao Haberi   Chessvibes Essent Haberi      PGN-Bilbao      Essent-PGN

11.Essent turnuvası, 12-20 Ekim tarihlerinde Hollanda'nın Hoogoven şehrinde düzenlendi. Turnuvada Amatör Kategori ,Gençler Turnuvası, Açık Turnuva ve Taç Grubu yer alıyordu. Açık Turnuvada son tur GM Erwin L'ami'yi yenen 15 yaşındaki Azeri uluslararası usta Eltaj Safarlı 7 puanla zafere ulaştı. IM Safarlı, bu yıl İş Bankası Türkiye Satranç Ligi'ne yükselen Adana Truva Satranç Merkezi Spor Kulübü'nde oynuyor.

IM Eltaj Safarlı, Mamedyarov'u yalnız bırakmdı ve Essent'te Azeri oyuncular çifte birincilik almış oldu.

Taç Grubu'nda ise maçlar cam bir tahtada oynanıyor ve her yıl 4 oyuncu davet ediliyor. Bu yıl turnuvada, geçtiğimiz yılın galibi Azeri büyükusta Şehriyar Mamedyarov(2752), Hollandalı büyükusta Loek Van Wely(2679), eski dünya şampiyonu Ukraynalı Ruslan Ponamariov(2705) ve 2006 Dünya Gençler Şampiyonu Ermeni büyükusta Zaven Andriasian(2546) yer aldı.

Turnuvanın başından sonuna kadar ilk iki sıradan inmeyen Mamedyarov böylelikle üst üste ikinci Essent zaferine ulaşmış oldu. Van Wely ise son tur Ponamariov'u yenerek turnuvada ikinciliği elde etti. 2006 Dünya Gençler Şampiyonu ise, Polanica Zdroj'daki Rubinstein Anı Turnuvası'nın ardından yer aldığı bu kapalı turnuvada güçlü rakiplerine karşı varlık gösteremedi.

Bilbao'da Devlerin Körleme Buluşması

Bilbao'da düzenlenen Dünya Körleme Kupası ise Monako'da düzenlenen Melody Amber turnuvasından sonra süper büyükustaların körlemedeki meziyetlerini sergiledikleri ikinci bir arena oldu. Bask şehrinin, gelecekte dünya şampiyonluğu sistemine dahil edilmesi düşünülen bir turnuvaya da ev sahipliği yapması planlanıyor. Turnuvada, İspanya'nın Salamanca kentinde yaşayan eski Dünya Şampiyonu Veselin Topalov, dünyanın gelmiş geçmiş en güçlü bayan oyuncusu Judit Polgar, eski harika çocuklar ve ezeli rakipler Magnus Carlsen ve Sergey Karjakin, Hindistan'ın yeni yıldızlarından Pentala Harikrishna ve  Çinli büyükusta Xiangzhi Bu yer aldılar.

 

Karjakin, Carlsen'e karşı ikili maçlarında üstünlük sağlasa da eşitlik bozmada turnuva tablosunda bir üst basamakta yer alan Carlsen oldu.

Turnuva, çift tur döner ve 25 dakika ve her hamle için 10 saniye eklemeli zaman temposuyla oynandı. Ayrıca satrançta alışılan puanlama sisteminin aksine, galibiyete üç, beraberliğe bir puan verildi. Beraberlik yüzdesinin de partilerin körleme olmasının da etkisiyle oldukça düştüğü gözlemlendi.

Kanada Açık'ı kazanan Bu'nun müthiş bir performans gösterdiği turnuvada, gençlerin derbisinde Karjakin, Carlsen'e karşı 1,5-0,5 üstünlük kurduysa da ikinciliği eşitlik bozmada elde eden taraf Norveçli Carlsen oldu. Polgar 4,5 puan alırken, eski dünya şampiyonu Topalov ise 2005'teki parlak performanslarını mumla arıyor. Eski dünya şampiyonu 3,5 puan alarak Harikrishna'nın bir puan önünde beşinci sırada yer aldı.

Fotoğraflar: ChessBase