Mobile menu

Avrupa Kulüpler Kupası'nda Son Gün

 

Altıncı Tur Sonunda Linex Magic ve Monte Carlo Lider

Erkekler:

Linex Magic Merida - Economist Saratov

Bosna Sarajevo - Ural Sverdlovsk

Dün büyük heyecan sahne olan altıncı maçlarının ardından Avrupa Kulüpler Kupası’nda zirve mücadeleleri şekillenmeye başladı.

Erkeklerde Linex Magic takımı, son iki yılın şampiyonu Tomsk’u yenerek 11 puanla tek başına lider oldu ve büyük avantaj yakaladı. İspanyol ekibinin son tur rakibi Economist Saratov olacak. Saratov gibi 10 puanlı iki ekip Bosna Sarajevo ve Ural Sverdlovskaya’nın da Linex’in alacağı sonuca göre birincilik şansı bulunuyor.

Cerlce d'Echecs de Monte-Carlo - AVS Krasnoturinsk

Bayanlarda ise Monte Carlo şampiyonluğa sadece bir masa puanı uzaklıkta. Monako ekibi son tur AVS Krasnotourinsk kulübünden bir puan alırsa şampiyonluğu garantiliyecek. Dün Southern Ural Cheliabinsk takımını 3-1 yenen Monako ekibi en yakın rakibinin 2 maç puanı önünde bulunuyor.

 

Türk takımlarının sonuçları, üst masalardaki maçların özetleri, bireysel performanslar ve fotoğraflar için devamına tıklayınız. Ayrıca turnuva sayfasında VİDEOLAR bölümünde Dünya Şampiyonu Vishwanathan Anand, GM Humpy Koneru, Monako Satranç Federasyonu Başkanı Jean-Michel Rapaire ve 2007 Avrupa Şampiyonu GM Vladislav Tkachiev ile yapılan röportajlar bulunmaktadır. Bu röportajların Türkçe çözümlemeleri yakında Türkçe olarak da yer alacaktır.

Turnuva Sayfası

ChessBase-2  ChessBase-3  ChessBase(Almanca Sayfa)    Chesspro    Chessdom  FIDE

  

Birinci masada İspanyol Linex Magic takımı nefes kesen bir mücadelenin sonunda son iki yılın şampiyonu Tomsk-400 takımını 3,5-2,5 yenerek çok önemli bir galibiyet aldı. Tomsk takımında Karjakin rakibini yendiyse de yeterli olmadı. Merida takımının oyuncularından Rublevsky’nin eski dünya şampiyonu Kasımdzhanov’u at oyunsonunda yenmesinin ve Cheparinov’un sırasıyla Bologan’ın keskin bir konumda çok kötü durumda kalması ve çabuk kaybetmesi, diğer masaların berabere bitmesiyle Merida ekibini galibiyete taşıdı. Merida, bugün Rusya Şampiyonu Evgeny Alekseev’in birinci masa oynadığı Saratov takımını yenerse şampiyon olacak.

İkinci masada Ural Sverdlovskaya, Clichy Echecs engeline takıldı. Dreev’in Apicella karşısında açılışta elde ettiği üstünlüğü teknik bir şekilde kazanca çevirmesine rağmen turnuvanın bireysel yıldızlarından Alberto David’in(2747 performansla oynuyor) Malakhov’u yenmesi maçın berabere bitmesini sağladı; çünkü diğer masalardan beraberlikten başka sonuç çıkmadı.

Bosna Sarejevo takımı, Ukrayna’nın Keystone takımını 4-2 yenerek birincilik şansını son tura taşıdı. Bu mücadeleyi daha da ilginç hale getiren ise birinci masada 2002 yılında Dünya Şampiyonluğu için karşılaşan iki Ukraynalı Vassily Ivanchuk ve Ruslan Ponamariov’un karşılaşmasıydı. En yüksek ratingli iki Ukraynalı’nın mücadelesi berabere sonuçlandı. Bosna takımı Movsesian ve Sokolov’un aynı zamanda Beşiktaş’ta da oynayan Areschenko ve Miroscnichenko’yu yenmesiyle maçı 4-2 kazandı. Saraybosna ekibi, son tur Sverdlovsk karşısında kritik bir maç oynayacak.

Economist Saratov takımı zirveye son tura girerken çok yaklaştı. Alkaloid takımını 3,5-2,5 yenmeyi başaran Rus takımını galibiyete taşıyan isim 2006 Avrupa Şampioyun Kozul’u yenen Alexander Galkin oldu.

 

Turnuvanın bir numarası Baden Baden ise İsrail şampiyonu Ashdod’u 4-2 yendi. Dünya şampiyonu Anand, birinci masada önümüzdeki yıl Corus A’da oynayacak olan Eljanov ile berabere kaldı. Baden Baden takımının 3 beraberliğinin bulunmasından dolayı için son tur şampiyonluk şansı çok az.

Türk takımlarına bakacak olursak, altıncı tur Doruk Koleji, Hollanda’nın Homburg Apeldoorn ekibini 3,5-2,5 yendi. Rakip takımın kağıt üstünde biraz daha güçlü göründüğünü düşünürsek bu sonuç çok başarılı. FM Yakup Erturan birinci masalarda IM Pruijssers ile berabere yaparken, IM Barış Esen, anti-ortodoks oyunuyla tanınan Manuel Bosboom’ u yendi. FM Selim Çıtak ise üçüncü masada IM Van Delft’i yendi. Ümit Akçan ise Van Beek(2361) ile berabere kalırken Hulki Nalbantoğlu da Van Der Elburg’ya kaybetti. Türk Hava Yolları takımı Fin Opus Capita takımına 4-2 yenildi. Beşiktaş ise Namur takımını 3,5-2,5 yendi. IM Atakişi, IM Zaragatski ile berabere kalırken, Fethi Aoaydın ve Hakan Yaramış sırasıyla IM Jelmer(2409) ve FM Geenen (2293) ile berabere kaldılar. Genç yıldızlarımız Burak Fırat ve Mert Yılmazyerli ise sırasıyla FM Bolzoni(2252) ve Gengler(2195)’i yendiler. Bir başka genç isim Timur Özdemir ise Lanneau’ya kaybetti.

 

Bayanlarda ise Monako takımı Southern Ural Cheliabinsk takımını 3-1 yenerek şampiyonluğunu neredeyse garantiledi. Güçlü Monako takımı, ilk turlarda sürpriz puanlar kaybeden AVS Krasnotourinsk karşısında bir masa puanı alırsa şampiyonluğunu ilan edecek. Monako takımını galibiyete taşıyan isimler Lahno’yu yenen Koneru (şu ana kadar 5/5) ve Tatiana Shumiakina’yı yenen Monika Socko oldu Dünya Bayanlar Şampiyonu GM Yuhua’nın birinci masasında oynadığı Krasnotourinsk takımı da altıncı turda Finec St.Petersburg’u 2,5-1,5 yendi. Mücadelede tek kazanan isim Irina Sudakova’yı yenen Natalia Pogonina oldu.

 

İki Türk takımı Beşiktaş ve Türk Hava Yolları'nın mücadelesinde gülen taraf Türk Hava Yolları oldu. Birinci masada 2007 Türkiye Bayanlar Şampiyonu WIM Zehra Topel, geçtiğimiz hafta ikinci kez üst üste 16 Yaş Altı Avrupa Bayanlar Şampiyonu olan WFM Kübra Öztürk'ü yenerek dört masada tek maç kazanan isim oldu ve takımının 1,5-0,5 kazanmasını sağladı.