Mobile menu

Dünya Şampiyonu Gibi...

11.Turda Tek Kazanan Anand, Dünya Şampiyonluğu'na Yakın

Gelfand,B - Svidler, S ½ - ½

Leko,P - Aronian, L ½ - ½

Grischuk,A - Kramnik,V ½ - ½

Anand,V - Morozevich,A 1 - 0

Dün oynanan 11.Turda Vishwanathan Anand, Morozevich karşısında güzel bir oyun kazanarak en yakın rakibiyle puan farkını 1,5'a çıkarttı ve dünya şampiyonluğuna göz kırptı. Diğer maçların berabere tamamlanmasının ardından Anand 7,5 puanla liderliğini perçinledi. En yakın rakibi Gelfand'ın puanı 6. 3-5.dereceler ise Kramnik, Leko ve Aronian tarafından paylaşılıyor. Bugün Meksika'da maç yok. Maç özetleri haberin devamında.

Resmi Sayfa        PGN       ChessBase

Günün kritik mücadelesinde Vishy Anand, Alexander Morozevich karşısında turnuvanın en güzel oyunlarından birisin çıkartarak güzel ve öğretici bir galibiyete uzandı. Bu sonuçla birinci sıradaki yerini sağlamlaştırdı ve Gelfand ile arasındaki puan farkını 1,5'a çıkarttı. Partide elit seviyede moda varyantlardan birisi olan Najdorf İngiliz Atak oynandı. Anand önce alışıldık şekilde şah kanadında inisiyatif elde etmeye çalıştı. Daha sonra a3-Aa2-Ab4 hamleleriyle vezir kanadındaki ve merkezdeki zayıf noktalara yönelen Madras Kaplanı Vezir Kanadı'ndaki bütün piyonları toplarken siyah da şah kanadındaki beyaz piyonları aldı; ancak konum artık beyazların lehineydi. Yine de dakik oynamanın gerektiği konumda bütün gerekenleri yaptı. Bütün Dünya Şampiyonları kusursuz teknikleriyle bilinir. Anand'ın partisi de ileride bu kusursuz tekniğe örnek olarak gösterilen ünlü bir parti haline gelebilecek nitelikteydi. Anand'ın bu turnuvadan sonra dünya satrancının kalbinin atacağı Antalya'daki Avrupa Kulüpler Kupası'na geleceğini de belirtelim.

 

Kramnik ise turnuvadaki kaderine razı olmuş görünüyor. Grischuk ile sadece 13 hamle oynadı ve "ölü Petroff'un"(bu seviyede berabere açılışı olarak adlandırabileceğimiz Petroff Savunması'nı kastediyoruz) üzerine bir avuç ölü toprağı daha atmış oldu. Kramnik belki de bu şampiyonada birinci olmasa da turnuvanın birincisiyle Dünya Şampiyonluğu için karşılaşacak olması onun motivasyonunu etkiliyor.

Sıralamadaki yerinden memnun bir baka isim de Gelfand. İkinci sıradaki yerini uzun süredir koruyan Gelfand, beyazlarla bir kısa beraberlik daha yaptı. Turnuvanın yaşlı kurdu, aslında siyahlarla daha agresif bir repertuvara sahip. Turnuvanın ilk yarısında kaçan fırsatlar ve artık yorgunluğun da artması Gelfand'ı etkiliyor olabilir.

Leko-Aronian partisinde beklenin aksine klasik ekolden uzaklaşan taraf bu sefer Leko oldu. Leko, d geçeriden yararlanarak üstünlük de elde etti; ancak oyunu kazanmasına yetmedi. Aronian ve Leko, son turlarda oyun kazanırlarsa üst sıralarda ani değişiklikler olabilir. Gelfand'ın oyunları forse etmemesi, Anand'ın olası beraberlikleri de son turlarda ilk iki sırada değişikliklere neden olabilir mi? Tabii, ki Anand şampiyonluğa çok yakın; ama bu iki oyuncunun maç kazanması halinde turnuvanın gidişatı bir anda değişirse Meksika'da son turlar müthiş bir heyecana sahne olabilir.