Mobile menu

Dünya Şampiyonası'nda 8, 9 ve 10.Turlar Geride Kaldı

Aronian'dan Alışılmadık Kazanç, Anand'dan Kramnik'e Ev Hazırlığı

 

Svidler,P - Morozevich,A ½ - ½

Kramnik,V - Anand, V ½ - ½

Aronian,L - Grischuk,A 1 - 0

Gelfand,B - Leko ,P ½ - ½

Onuncu turda Kramnik ve Anand'ın buluşması nefes kesen bir mücadele sonunda beraberlikle sonuçlandı. Aronian ise Grischuk'u yenerek onuncu turda turnuvada oyun kazanan tek isim oldu. Diğer maçların da beraberlikle sonuçlanmasının ardından Anand 6,5 puanla liderliğini sürdürürken, Gelfand 5,5 puanla ikinci sırada yer aldı. 3-5.dereceleri paylaşan isimler ise Kramnik, Leko ve Aronian. Maçların özetleri haberin devamında.

Resmi Sayfa        PGN       ChessBase

Onuncu turda, Dünya Şampiyonu Kramnik ve eski Dünya Şampiyonu (yeni dünya şampiyonu olmaya da en yakın isim) Anand'ın ikinci mücadelesinde Anand, Yarı-Slav'da ilginç bir kalite fedası yaptı. Karşılığında taşlarını hızla etkinleştirdi ve kaliteye karşılık üç piyon olduysa da beyazın d hattını ele geçirmesi, vezirlerini ve kalelerini oyuna dahil etmesiyle oyun dengelendi ve bu heyecan verici mücadelenin sonunda taraflar beraberlikte anlaştı.

Svidler, Morozevich mücadelesinde, Morozevich Caro-Kann oynadı ve beyazın etkinliğini zayıflatarak beraberliğe ulaşmayı başardı.

Aronian-Grischuk mücadelesinde hiç alışılmadık bir konum meydana geldi. Aronian, kenar filinin bulunduğu rok konumunda şah kanadındaki piyonları sürmeye başladı ve bundan faydalanmak isteyen Grischuk da piyon feda etti. Böylece, rok konumu açılan şaha karşı hücum elde edebilecekti. Ayrıca siyahın merkez piyonları da güçlü gözükuyordu; fakat Aronian'ın kalesini hızla etkinleştirmesi ve rakip şaha karşı yaptığı hücum, ilerlemiş d geçerinden daha önemliydi.

Gelfand-Leko ise Katalan'da moda olan varyantlardan birisine sahne oldu. Gelfand, sürekli şah fikriyle erkenden beraberliğe razı oldu.


 

Leko,P - Svidler,P ½ - ½

Grischuk,A - Gelfand,B 1 - 0

Anand,V - Aronian,L ½ - ½

Morozevich,A - Kramnik,V 1 - 0

Anand Farkı 1 Puana Çıkardı,

Kramnik ve Gelfand İlk Kez Kaybettiler

 

Dokuzuncu turda Svidler ve Leko arasında kısa fakat heyecanlı bir beraberlik oldu. Grischuk ise Gelfand'a karşı hafif üstün konumda kazandı. Gelfand'ın hatası, Meksika'da ilk oyununu kaybetmesine neden oldu. Bu sonuç, birincilik mücadelesinde Anand'ı biraz rahatlattı ve Anand 6 puana ulaşarak Gelfand ile arasındaki puan farkını bire yükseltti. Anand ise Aronian karşısında Marshall'da yeni bir fikir uyguladıysa da oyun birkaç hamle sonra beraberlikle sonuçlandı. Morozevich-Kramnik partisini kazanan Morozevich, turnuvanın ilk bölümündeki yenilginin rövanşını da böylelikle almış oldu. Partide klasik olmayan bir açılış tercih eden Morozevich buna karşın avantajı elde etmeyi başardı. Oyunsonunda ise beyazın 39.e4 hamlesinden sonra her şey belli olmuştu. Bu ister istemez Viktor Korchnoi'un kitabında bir konumda 19.e4 oynamasıyla ilgili yorumunu hatırlattı: "Bazıları ilk hamlede bu hamleyi oynamayı tercih eder. Ben ise zamanı gelince yapmayı tercih ediyorum."

PGN          ChessBase


SEKİZİNCİ TURUN TEK KAZANANI LEKO

 

Svidler,P - Kramnik,V ½ - ½

Aronian,L - Morozevich,A ½ - ½

Gelfand,B - Anand,V ½ - ½

Leko,P - Grischuk,A 1 - 0

Sekizinci tur sonunda, Anand 5,5 puanla liderliğini sürdürürken Gelfand 5 puanla ikinci sırada yer aldı. Kramnik ise Svidler ile berabere yapınca 4,5 puanla üçüncü sıradaki yerini korudu. Leko ise kazanarak 4 puana ulaştı ve Grischuk'u geçerek dördüncü sıraya yerleşti. Maçların özetleri haberin devamında yer almaktadır.

Resmi Sayfa         PGN        ChessBase

Svidler-Kramnik mücadelesinde ilginç bir partinin sonunda sonuç beraberlik oldu. Kramnik, başarılı savunmasıyla siyahla beraberliği aldı.

Morozevich, Gelfand'a oynadığı ve kaybettiği varyantı tekrar etti. Aronian, iyi durumda olsa da ChessBase'in yorumcusu GM Mihail Marin'in de belirttiği gibi teorik bir oyunsonunun sonunda beraberliğe ulaşıldı.

Gelfand-Anand mücadelesi de beraberlikle sonuçlandı. Bu kritik mücadele, biraz erken beraberlikle sonuçlandı. Eğer, Gelfand daha zorlayıcı oynasaydı çok ilginç bir mücadele izleyebilirdik. Bu sonuçla, Anand çok büyük avantaj elde etti. Şu anda en yakın rakibinin 1 puan önünde ve onunla iki oyunu da oynamış bulunuyor.

Leko da Grischuk'a kazanarak üst sıralara yaklaştı. Grischuk'un vezirle tempolar kaybederken, Leko fırsatları kaçırmadı ve konumunu geliştirdi. Yine de Leko, sabırlı bir şekilde kazanan bir oyunsonuna girdi ve bu tur tek 1 puan alan oyuncusu oldu.