Mobile menu

18. Nato Satranç Şampiyonası Sona Erdi

                                         

 Litvanyalı Vaznonis Bireysel, Almanya ise Takımlarda Şampiyonluğa Ulaştılar
2-8 Eylül tarihleri arasında düzenlenen 18.Nato Şampiyonası sona erdi. Son tur kritik mücadeleyi rahatça kazanan Litvanlayı Vytautas Vaznonis turnuvanın bireysel kategorisini de 6 puanla birinci tamamladı. 2-3.dereceleri Mark Helbig (2334, Almanya) ve Philip Mai (2300, Almanya) paylaştılar. Takımlarda ise 2006'nın şampiyonu Almanya yine altın madalyaya ulaştı. İkinci Polonya olurken üçüncülük ise Hollanda'nın oldu. Türkiye'de en başarılı bireysel sporcu NATO Takımı'nda oynayan ve 4,5 puan alan Sedat Zengin oldu. Sedar Sarı, Devrim Alaşlar, Neşet Daler ve Koray Kartal da 4 puan aldılar.
                        
Ödüllerin takdim edilmesinden sonra konuşma yapan Ali Nihat Yazıcı, Satranç federasyonu adına bu organizasyona Silahlı Kuvvetler ile işbirliği yaparak gerçekleştirilmesinden onur duyduğunu ifade etti. Jandarma Eğitim Komutanı Tümgeneral Tayfun Yıldız da törene katıldı ve yaptığı konuşmada organizasyonda emeği geçenlere teşekkür etti. Son olarak söz alan Uluslararası Askeri Satranç Komitesi (IMCC) Başkanı Em. Tuğgeneral Em.Tuğgeneral Hendrik Steffers ise gelecek yıl turnuvaya Belçika'nın ev sahipliği yapacağını söyledi ve Türkiye'deki organizasyonun etkileyici olduğunu ifade etti.
Turnuvanın en güzel oyun ödülünü de Philip Mai kazandı ve ödülü TSF Başkanı Ali Nihat Yazıcı'nın elinden aldı.
ChessBase web sitesinde yayınlanan turnuvaya ilişkin haberleri okumak için  buraya tıklayınız.
Turnuvaya ilişkin diğer bilgileri Turnuva Sayfası'nda bulabilirsiniz.                                 

Önceki Haberler

 

18.Nato Satranç Şampiyonası 3 Eylül 2007  saat 10:30'da başlayan Açılış Töreni ile başladı. Tören sırasında konuşma yapan Jandarma Eğitim Komutanlığı Kurmay Başkanı Tuğgeneral Ergun Koçak,  NATO ülkeleri arasındaki bu dostluk turnuvasına Ankara'da  evsahipliği yapılmasından onur duyduklarını söyledi. Daha sonra kürsüye gelen Uluslararası Askeri Satranç Komitesi (IMCC) Başkanı Em. Tuğgeneral Hendrik Steffers da turnuvanın tarihçesini anlatarak resmi açılışı yaptı.

Bugün dördüncü ve beşinci turları oynanacak olan 18.NATO Şampiyonası'nda 14 sporcu 2,5/3 ile birinciliği paylaşıyor. Takım sıralamasında Almanya 10 puanla lider durumda ve Polonya 9,5 puanla onları izliyor. Üst masalarda adeta bir Almanya-Polonya maçı oynanıyor; çünkü ilk üç masada Almanya ve Polonya takımlarının sporcuları karşılaşıyor. Türkiye 7,5 puanla beşinci sırada bulunuyor. Turnuvanın en yüksek ratingli sporcusu, bayan satrancının yıldızlarından olan Alman Uluslararası Usta Elisabeth Paethz (2457) 2005 yılında İstanbul'da düzenlenen turnuvada Dünya Genç Bayanlar Şampiyonu olmuştu.

18. Nato Şampiyonası'nda üçüncü günün sonunda beş tur oynandı. Şampiyona, bugün oynanacak altıncı tur maçlarıyla devam edecek. Şampiyonada her takımın en başarılı dört sporcusunun puanlarının toplanmasıyla takım puanlarına ulaşılıyor. Takım sıralamasında şampiyonanın favorisi Almanya 15,5 puanla liderliğini sürdürüyor. İkinci Polonya ise 13,5 puanda. Üçüncülük mücadelesinde şu anda avantajlı olan taraf 12,5 puanlı Türkiye. Fransa ve Hollanda 12 puanla Türkiye'yi izliyor.
Bireysel sıralamada ise 4,5 puanlı Vanonis liderliğini sürdürürken onu 4 puanı bulunan Helbig, Drabke, Carrascoso ve Schott izliyor. Paethz ise 3,5 puanda. Türkiye'yi temsil eden sporcular içerisinde ise Devrim Alaşlar'ın 3,5 puanı bulunuyor.ya en iddialı takım olarak göze çarparken, Türkiye ilk üç dereceyi hedefliyor.
Altıncı tur sonunda Carrascoso ve Vaznonis 5 puanla liderliği paylaşıyorlar. Son tur aralarındaki maç tam bir final havasında geçecek. Üçüncülüğü ise 3 Alman 1 Polonyalı sporcu 4,5 puanla paylaşıyor. Sedat Berrak, Devrim Alaşlar, Hüseyin İnce ve Sedat Zengin 3,5 puanla en başarılı Türk sporcuları olarak görünüyorlar. Takım sıralamasında ise 17,5 puanı bulunan Almanya liderliği kimselere bırakmadı. Hollanda ve Polonya ise 15,5 puanla ikinciliği paylaşıyor. 15 puanı bulunan Fransa da üçüncülük mücadelesi veren ülkelerden. Türkiye'nin ise son tura girerken 13,5 puanı bulunuyor ve altıncı sırada; ama son tur bu manzara değişebilir. Turnuvanın sona ermesinin ardından bugün yıldırım turnuvası, ödül töreni ve akşam yemeği düzenlenecek. 
Sporcular dün öğleden sonra Anıtkabir, Türkiye Satranç Federasyonu ve AnkaMall'u gezme imkanı buldular. Sporcuların ziyaretleri sırasında Başkan Ali Nihat Yazıcı ve Başkanvekili Murat Kul hazır bulundular.