Avrupa Takımlar Şampiyonası’nı takımlarımız açısından başarısız sonuçlarla bitirdik. Turnuvanın ilk bölümünde genelde tatminkâr sonuçlar almamıza rağmen ikinci bölümde alınan başarısız sonuçlar turnuvayı sıralamada kötü bir yerde bitirmemize neden oldu.
Başarısız sonuçlarla ilgili çalışmalarımıza başladık ve tekrarlanmaması için radikal önlemler dahil, değerlendirmelerimizi yapıyoruz. Bu önlemlerimizi ay sonunda Antalya’da yapılacak Yönetim Kurulu toplantımızda konuşacağız ve karar vereceğiz.
Dünya Satrancının kalbi Antalya’da atıyor. Çevrenizde, nereye baksanız dünya satrancının önce gelenleri var.
Pazar gününden beri FIDE Komisyon toplantıları Kemer Limra Otel'de yapılıyor. Resmî toplantılar dışında da Lobide, yemeklerde görüşmeler ve toplantılar devam ediyor. Dünya satrancı konuşuluyor, kararlar alınıyor, stratejiler belirleniyor. Sanki otelin her köşesinde Satranç ve Politika var.
Ben de FIDE Hakemler Komitesi ile Kurallar ve Turnuva Yönetmelikleri Komitesi üyesiyim. İlk kez bu toplantılara katılma şansını buldum.
Yeni kural değişiklikleri ile ilgili çalışmalara başladık. Bu değişiklikler Dresden 2008 Kongresi'nde karara bağlanacak ve 1 Ocak 2009’dan itibaren yürürlüğe girecek. Bu kural değişiklikleri genelde anlatım ve tanımlamalarda düzeltmeleri içeriyor.
Ancak çok önemli bir kural değişikliği teklifi var. FIDE Kuralları'nın 6.7. madddesi:
“Programda belirtilen oyun başlangıç saatine göre bir saatten fazla geç gelen oyuncu/oyuncular yarışma yönergesi tersini belirtmiyor ya da hakem bu yolda bir karar vermiyorsa oyunu kaybeder.” diyor.
Bu kuralda radikal bir değişik yapılarak 1 saatlik sürenin 15 dakikaya düşürülmesi planlanıyor. Ayrıca kuralın yazılımında da değişiklik olacak. Bu değişikliğin amacı maça geç gelinmesinin önlenmesi. Aslında mevcut kural organizatörlere zaten bunu önleme imkanı tanıyor. Dünya Şampiyonaları'nda örneğini görüyoruz.
Bunun dışında diğer önemli bir değişiklik ise cep telefonu kullanımı ile ilgili kuralla ilgili planlanıyor.
Sizlere gelişmeleri bu köşeden iletmeye devam edeceğim.
Saygılarımla;
Özgür Solakoğlu



