Mobile menu

Vahap Şanal Nodirbek Abdusattorov’u Eledi ve 3. Turda!

506a24d0-4105-4de2-89f6-e759d406d4762023 FIDE Dünya Kupası’nda oyuncularımızın harika performansı rakiplerinin kalitesiyle adeta orantılı bir şekilde artarak sürüyor. Bugün GM Şanal, kupanın belki de gizli favorilerinden biri olan Abdusattorov’u yenerek mükemmel bir başarıya imza atarken, GM Can da çok iyi oynadığı bir partinin sonunda kazancı kaçırmasa az kalsın Wesley So gibi dünyanın en iyi satranççılarından birini bugünden evine dönmeye zorlayacaktı. Umarız aynı şey bir günlük gecikmeyle de olsa gerçekleşir! Son olarak bugün Awonder Liang karşısında sağlam ve sakin bir oyun çıkaran Mustafa Yılmaz da yarın eşitlik bozma partilerinde turu arayacak bir başka büyükustamız olacak.

Günün oyunlarına kısaca göz atarsak; Vahap Şanal siyah taşlarla Yarı-Slav’dan f-hattında duble piyonlar olan bir Karlsbad yapısına dönen ve şahın merkezde kaldığıdolayısıyla piyona karşılık beyazın iyi bir kompanzasyona sahip olduğu pratik zorluklar içeren bir konumla açılıştan çıkmasına karşın oyunun sonraki kısmını gerçekten çok iyi oynadı. Bir türlü kazanç veya üstünlük bulamayarak materyal dezavantajı ve yapısal zayıflıklar altında bocalayan Özbek yıldız Nodirbek Abdusattorov’un zeitnotta oyunu fazla zorlayan kazanç denemesinin cezasını çok güzel bir şekilde kesmeyi başaran GM Şanal böylece sadece dünya 22 numarası olan rakibini saf dışı bırakmakla kalmadı, Dünya Kupası tarihinde ülkemiz adına katılarak üçüncü turu gören ilk satranççı olarak da tarihe geçti! Büyükustamızı bu harika başarısından dolayı tebrik ediyoruz! GM Şanal’ın üçüncü turdaki rakibi ise Korobov-Itturizaga eşleşmesinden yarın oynanacak hızlı satranç partileri sonucu galip ayrılacak isim olacak.

Günün bizim adımıza yine sansasyonel bir skorla bitecek gibi görünen bir diğer partisi Emre Can ve dünya sekiz numarası Wesley So arasındaydı. Katalan gibi elit seviyede sıkça oynanan bir açılıştan sonra oyunortasını rakibinden daha iyi oynamayı başaran GM Can ilk oyunda da olduğu gibi bir kez daha üstün bir final elde etti. Daha sonra metodik bir şekilde üstünlüğünü artıran ve geçer piyonunu çift filinin desteklediği kazanç bir konum elde eden GM Can bu piyona karşılık rakibinin taşını alarak oyunu piyona karşılık filinin olduğu bir oyunsonuna götürdü. Adeta makine gibi oynayan GM Can için her şey çok iyi gidiyordu ve kazanç artık çok yakındı ancak 52.Ff4? ile oyuncumuz fili yanlış yere oynayınca 52…g3!’e 53.f4 ile cevap verme şansı kalmayınca fırsat tepmiş oldu. Elde ettiği bu tek şansı iyi değerlendiren Wesley So beraberliği güç bela kurtararak böylece umutlarını yarına taşıdı. Öte yandan her iki oyunda da rakibinden daha iyi oynamayı başaran Emre Can’ın da yarın oynanacak hızlı satranç partilerinden umutlu olması için de fazlasıyla neden var kuşkusuz. Yarın oynanacak eşitlik bozma oyunlarında büyükustamıza başarılar diliyoruz!

Mustafa Yılmaz – Awonder Liang eşleşmesinde ise Liang’ın pasif ama sağlam açılış tercihi -Yarı-Tarrasch- Amerikalı satranççının siyah taşlarla berabere yaparak maçı eşitlik bozmaya taşımak isteğini gösteriyordu. Rakibini en çok oynanan varyantlara sokmadan ve sağlamlığı elden bırakmadan denemek isteyen GM Yılmaz karşısında Liang dakik bir oyun çıkarınca oyun hızlıca sadeleşti ve beraberlikle sonuçlandı. Denk geçen bu eşleşmeden umarız yarın galip ayrılan isim Mustafa Yılmaz olur! 

2023 FIDE Dünya Kupası’nda üçüncü tura çıkacak son isimleri belirleyecek hızlı satranç partileri 4 Ağustos Cuma günü TSİ 14.00’da başlayacak. Takip etmeyi unutmayın!

Haber: FM Tarık Selbes

Resmi Site: https://worldcup2023.fide.com/

Chess 24: https://chess24.com/en/watch/live-tournaments/fide-world-cup-2023/2/5/2