Mobile menu

Yılmaz- Nisipeanu Maçında Kazanan Yılmaz Oldu: 8,5-7,5

gm liviu-dieter nisipeanu 126 Haziran’da başlayan 16 oyunluk Yılmaz – Nisipeanu Maçı sona erdi. Son dört partide oyuncular birer galibiyet alıp iki kere de berabere kalınca genel skor değişmedi ve minimal bir üstünlükle maçı kazanan GM Mustafa Yılmaz oldu.

Her iki oyuncunun da canlı yayında belirttiği gibi maçın 15 dakika +10 saniye temposunda da olsa aslında ağır parti ciddiyetinde oynandığını söyleyebiliriz, bu da maça ayrı bir değer ve anlam katıyor. Özellikle Nimzo-Hint Rubinstein Varyantı’nı oynamayı düşünenler için maçın mutlaka incelenmeyi gerektiren teorik bir önem taşıdığı rahatlıkla söylenebilir.

 

Hem Yılmaz hem de Nisipeanu’nun ifadesiyle salgın döneminde uzun bir aradan sonra hazırlık yaparak iyi bir rakibe karşı oynamak oyuncular için iyi bir antrenman vesilesi oldu. Elit büyükustalara karşı buna benzer, çevrimiçi veya salgın sonrasında masa başı, maçlar düzenlenmesinin büyükustalarımızın gelişimi açısından büyük yararı olacağı muhakkak.

Final karşılaşmasının ardından duygularını paylaşan GM Mustafa Yılmaz, “Maç çok çekişmeli geçti ve de öğretici oldu benim için. Uzun süre sonra ciddi şekilde rakibe hazırlanmak ve böyle ciddi bir oyuncu ile oynamak zorlayıcıydı. Gelişimimde katkısı olacağına eminim” dedi.

Pandemi sürecinin tüm spor branşlarını etkilediği gibi satranç sporunu da etkilediğini, dünyada olduğu gibi Türkiye’de de tüm spor etkinliklerine Mart ayından yeni normalleşme dönemine kadar ara verildiğini dile getiren TSF Başkanı Gülkız Tulay, şu ifadeleri kullandı.

“TSF olarak etkinliklere dijital dünyada ara vermeden devam ediyoruz. Dünyaya örnek olan satranç turnuvalarından, rekor katılımlı 19 Mayıs’a özel satranç turnuvalarına kadar çok sayıda etkinlik düzenledik. Bu heyecan, bu sporun güzelliği bu zorlu günlerde hepimizi daha dirençli kıldı. Biz olduk, zorlukları, sıkıntıları beraber atlatıyoruz. Her spor dalında olduğu gibi satrançta da salonlarda bir araya geleceğimiz günleri sabırsızlıkla, özlemle bekliyoruz. GM Mustafa Yılmaz ve GM Liviu Dieter Nisipeanu gibi sporcularımızın harika performanslarına salonlarda izlemeyi arzu ediyoruz. Özel karşılaşmalardan güçlü sporcuların katıldığı turnuvalarda boy göstermek sporcularımızın gelişimi için önemli. Bu süreçte özelikle ülkemizi yurt dışında temsil ederek, ay yıldızlı bayrağımızı dalgalandıran sporcularımızı bu tür etkinliklerde güçlü sporcular ile bir araya getiriyoruz. İyi rakiplerle yapılan maçlar iyi antrenman yapılmasını da sağlıyor. Her iki sporcunun müsabakasını ve hamlelerini hepimiz nefesimizi tutarak, heyecan içinde izledik. Almanya’nın önde gelen bu başarılı sporcusuna karşı Mustafa Yılmaz zor ve ama müthiş bir başarı sergiledi. Büyükustamızı yürekten kutluyorum.”

Her iki oyuncuyu da maç boyu sergiledikleri profesyonelce ciddiyetten ötürü kutlamak gerekiyor. Elbette maçı kazanan GM Mustafa Yılmaz’ı ayrıca tebrik ediyoruz.

Maçın tüm partilerine aşağıdaki bağlantıdan erişebilirsiniz. Ayrıca IM Can Arduman’ın moderatörlüğünü yaptığı ve oyuncuların da gün sonu kısa bir değerlendirmede bulundukları canlı yayın videolarına da Türkiye Satranç Federasyonu’nun Youtube kanalından ulaşmanız mümkün.

Tüm Oyunlar: http://live.chessbase.com/watch/GrandMasters-Battle-Tournament

Canlı Yayın Videoları: https://www.youtube.com/playlist?list=PL3z_f7v-p-6YZkMFBcLWMuYf5SRyc9jl3