EĞİTİM VİDEOLARI

Türkiye Şampiyonası Seçme Yarışması Sona Erdi

         

2007 Türkiye Şampiyonası Seçme Yarışması 24 Aralık 2006 günü saat 21:00'de yapılan Kapanış Töreni ile sona erdi. Törene, Antalya Vali Yardımcısı Fazlı Akgün, Antalya İl Müdürü Nadir Yapsakaloğlu, Alanya İlçe Müdürü Erdal Tamrak, TSF Onursal Başkanı Kahraman Olgaç ve değerli sporcularımız iştirak ettiler. Açılış konuşmasını yapmak üzere kürsüye gelen  Akgün, satrancın okullara seçmeli ders olarak girmiş olmasının gençlerin bireysel gelişimine çok faydalı olacağını belirtti.

FM Yakup Bayram 7.5 puanla 1., genç yeteneklerimizden FM Emre Can 7,0 puanla 2., FM Tolga Demirel 7,0 puanla 3. oldu.  Ödül töreni, Olgaç'ın konuklara okuduğu şiirle noktalandı. 

Eşlendirme ve sonuçları görmek için lütfen devamını tıklayınız.

10.Tur

10.turda ilk masalardaki tek mücadeleli beraberlik FM Selim Çıtak-FM Emre Can arasında oynandı. Parti, teorik açıdan oldukça önemliydi ve GM Suat Atalık'ın Informator'de "En İyi Oyun" ve "En İyi Yenilik" ödüllerini alan Atalık-Sax Szeged 1997 ve Kasparov-Adams Çeşme 2004 partilerinde oynanan varyantın aynısı oynandı. Atalık-Sax partisinde siyahlar 16...Şh8 oynamış ve  GM Atalık 17.de5!! ile devam ederek unutulmaz bir oyun kazanmıştı. Bu varyantın refüte olduğu düşünülürken, daha sonra Çeşme'de 2004'te düzenlenen Avrupa Klüpler Kupası'nda Adams 16...h6 oynamış ve parti beraberlikle sonuçlanmıştı. FM Çıtak-FM Can partisinde ise Kasparov-Adams partisi takip edildi ve oyundaki ilk yeni hamle 20.Vf3 oldu ve konumdaki eski hamle ise 20.Vb7 idi.  Oldukça zor konumda, 25.hamlede beyazlar adına önemli bir fırsat kaçtı. Eğer beyazlar Kc1 yerine Vb1 oynasaydı siyahın tek hamlesi Vh5 olacaktı ve o konumda beyazlar üstün; ancak iki tarafın da sonuna kadar göremediği varyantı Fritz gördü: 25...g4 26.Vg6 Şh8 27.d5!! ed5 28.Kf1 gh3 29.Kf8'den sonra beyaz kazanıyor. Yine de iki tarafın da böyle kritik bir maçta böyle zor bir varyantı görmesi çok zor ve bilgisayarla masa dışından yorum yapmak, masa başında mücadele etmekten çok farklı. Bu konumun analiz için sadece bilgisayardan da yararlanmanın yeterli olmadığını ekleyeyim. Sonrasında GM Nadyrhanov'a göre 25. ... Kf8, g4 yerine doğru yapılmış bir tercihti. Ayrıca Kf8'e 26.Vg3 yerine 26.Vc6 oynamak daha iyi olabilir. Sonraki kritik konum ise 29...c5 oldu. c5 hamlesi, beyazın filinin d4'e gelmesini önlemesi açısından önemli bir hamle. Bundan sonra siyah üstün durumda; fakat siyahların berabere teklif etmesinin nedeni siyah piyon c4'geldikten sonra Fc3-Kc1 ve Af6-e4 veya Af2-e4 yoluyla beyazların sağlam bir blokasyon yapabilme olanağı. Ayrıca c1'deki kalenin de daha sonra serbestleşebilmesi ve siyah şah'ın e4'e ulaşamaması nedeniyle siyahın üstünlüğünün nasıl geliştirilebileceğini söylemek zor. Son turun stresini taşıyan, teorik açıdan da önemli bir parti oynandı gelecekte çok daha iyi yerlere gelmeleri beklenen iki oyuncu arasında.

Turun diğer erken beraberlikle sonuçlanmayan önemli maçı olan FM Demirel-Narman partisinde beyazlar açılıştan üstün konumda çıktılar. Daha sonra merkezde halan şaha hücum edebilmek için bir piyon feda ettiler. Üstelik h7'deki siyah kalenin de sadece pasif savunma yapmasına rağmen siyahın üstünlüğü artmaya başladı. Beyazlarsa dirençli savunmalarının karşılığını siyahların taş kaybeden gafıyla almış oldu. Bu sonuçla Tolga Demirel 2-3.dereceleri paylaştı.

Demir-İnönü partisinde hemen hemen eşit bir konumda beyazlara beliren taktik olanaklar beyazların siyah karelerin zayıflığından faydalanarak hızlı ve bitirici bir hücum yapmalarını sağladı.

Yönerge

Başlangıç Sıralaması       Çapraz Tablo          Sıralama      ELO

Eşlendirme & Sonuç  Tur    1    2   3    4     5     6    7    8     9     10

PGN  1   2   3   4   5   6   7   8   9   10     Tie_Break    1   2  3  4Fotoğraf Galerisi

Önceki Haberler

2007 Türkiye Şampiyonası Seçme Yarışması, 18 Aralık 2006 Pazartesi günü saat 16:30'da Federasyon Onursal Başkanı Kahraman Olgaç, yarışmanın tek bayan sporcusu olan Betül Cemre Yıldız'ın e4 hamlesini yaparak 1. turu başlattı.  Ön Eleme Yarışması sonunda sıralamaya giren ilk 30 sporcu, Türkiye Şampiyonası Seçme Yarışması'nda oynamaya hak kazandı. Toplam 56 sporcunun katıldığı yarışma, 24 Aralık 2006 Pazar günü saat 21:00'de yapılacak ödül töreni ile sona erecek.

İkinci turda Barış Esen, Öneleme turnuvasını kazanan ve BJK'dan takım arkadaşı olan Erhan Tanrıkulu karşısında Moldovya Slavı'nda 20.hamle civarında piyon kazandı. Oyun ise beyaz şahın e5'e gelmesiyle noktalandı.  Emre Can ise, rakibi 2005 Federasyon Kupası'nda üçüncü olan Muhittin Büker tek hamlede matı görmeyince oyunu rahatça kazandı; ancak zaten piyon öndeydi ve beyazın büyük problemleri vardı. Üçüncü masada ise, Umut Atakişi Sicilya'nın Najdorf Varyantı'nda tipik e6 fedalarından birisini yaptı ve sonra siyah şah da tahtanın ortasında kaldı. Fahri Ercan karşı oyun bulabildiyse de bu siyahlar için yeterli değildi. Dördüncü masada Erşahin-Erdoğdu partisinde Şah-Hint Bayonet Atak'ta bilinen bir pozisyon meydana geldi. Erdoğdu ilk bakışta berabere gibi gözüken oyunsonunda fil çiftini kullanarak baskı kurmayı ve en sonunda da oyunu kazanmayı başardı.

Üçüncü tur sonunda tam puan giden iki sporcu kaldı: FM Yakup Bayram ve IM Mert Erdoğdu. Üçüncü tur oldukça mücadeleli maçlara sahne oldu. İlk masada FM Emrah Yağız sevdiği açılışı Reti'den vazgeçmedi; fakat tahtada oluşan eşit konum iki tarafa da kazancı zorlayacak bir oyun vermeyecek gibiydi. İkinci masada ise FM Emre Can, iki hafta önce vefat eden Bronstein'i anmak istercesine üstadın uzmanı olduğu Şah Gambiti'ni oynamayı tercih etti. Bu eski; fakat tehlikeli açılışa karşı FM Yakup Bayram da en eski yanıtlardan birisini, Falkbeer Karşıgambit'i tercih etti. FM Bayram, 1975'te Bronstein'ın da oynamış olduğu 6...Fd6'yı tercih etti. Beyaz piyon fazla kaldıysa da gelişimde sorunlar yaşadı. Daha sonra siyahın piyona karşı oyunu gittikçe azaldı ve beyazın materyal üstünlüğü kendini hissetirmeye başladı. Vezirlerin değişilmesinden ve 39.Fe1 ile 40.g4'ten sonra beyazın üstünlüğü azaldı. 46.Ff4'le piyon finaline girmek ise beyaza oyunu kaybettiren hata oldu. 3.masadaki Kılıçaslan-Atakişi partisinde, Altyapı Milli Takımlar Baş Antrenörü IM Kılıçaslan ise sıkça tercih ettiği Colle Sistemi'ni oynadı. İki taraf da eşit pozisyonun dengesini değiştirmeye zorlayacak birkaç hamle yaptılarsa da beyaz çok hafif bir üstünlükten fazlasını elde edemedi ve oyun berabere oldu. 3.tur ilk beş masadaki diğer sonuçlu oyun 4.masadaydı. IM Erdoğdu son zamanlarda popüler olan d3'lü İspanyol'u tercih etti. 20.hamlede piyon kazaDevam etmekte olannan Erdoğdu, vezirini tehlikeye atmış gibi gözüktüyse de 25.b4'ten sonra siyaha yeterli kompanse olmadığı açıkça ortaya çıktı ve beyazlar oyunu 40.hamlede kazandı. Beşinci masada turnuvanın tek bayan oyuncusu olan WIM Betül Cemre Yıldız'ın FM Yakup Erturan ile partisinde, Yakup Erturan İspanyol'a karşı Steinitz devamyolunu tercih etti. Beyazlar Stenitz'e karşı pek alışılmadık bir yapıyı tercih ettiler(Vd2-Ff1-Kad1-Ad5 hamleleriyle); fakat oyunun sonuna kadar iki taraf için de kadar tahtada eşitlikten fazlası yoktu.

Bir günlük aradan sonra yeniden ilk beş masanın oyunlarına yeniden göz atabiliriz.  Beşinci ve altıncı turlar zorlu ve dramatik maçların başladığı turlar oldu. Altıncı turda ilk masada IM Umut Atakişi-IM Emre Can partisinde Fransız'a karşı Emre Can'ın beyazlarla da tercih ettiği Tarrasch'ta Emre Can yakın zamanda birkaç kez oynanan 13...Kf7 hamlesini yaptı. Atakişi ise daha önce oynanmamış 14.a3 hamlesini tercih etti. Daha sonra belki beyazın hafif üstünlüğünden bahsedilebilir; kalelerin c hattına gelmesinden sonra taraflar beraberlikle yetindiler. İkinci masada TSK'nın en güçlü oyuncularından Gökhan Narman, IM Erdoğdu'ya karşı İngiliz'deki tipik Kb1-b4 planını uyguladı. Daha önce Türkiye Şampiyonu Gurevich'in 1993'te Judit Polgar'a karşı bxc6 oynadığı konumda Narman e4 hamlesini tercih etti.  Oldukça kapalı bir konumda oyundaki tek açık hattan kaleler değişildi; ancak yine de iki taraf için de rakip kampa geçme ve rakibe saldırma imkanları oluşmadı.  3.masadaki FM Yakup Bayram-Ata Seçer partisinde, Bayram Vezir Gambiti Değişme Varyantı'nda Af3'teyken 0-0-0, Khe1 yapısını tercih etti.  Seçer ise fazla oynanmayan h6 hamlesini oynadı.  Beyazın oyunu forse etmesi beklenirken, tahtada bir anda bütün hafif taşların ve vezirlerin kırışılmış olduğu bir konum meydana geldi. Piyon yapısından dolayı siyah tercih edilebilir gibi gözükse de kalelerden birisi de değişilince oyunda dengenin bir taraf lehine değişmeyeceği anlaşıldı. Kale oyunsonunda önce siyahın daha sonra beyazın bazı şansları olduysa da Tartakower'in "Bütün kale oyunsonları beraberedir" kehaneti bir kez daha gerçekleşti.  Dördüncü masada IM Barış Esen ve WIM Betül Cemre Yıldız arasında dramatik bir parti oynandı.  Sabah, IM Kılıçaslan'a karşı Ke2'yle bir dikkatsizlik yapıp uzun süre zorladıktan sonra kazanca yaklaştığı partide berabereye razı olan Esen'e karşı, turnuvanın tek bayan oyuncusu Betül, Slav Meran'da Topalov'un da Kramnik'e karşı oynadığı 9...b4(Lundin) varyantını tercih etti. 15...Fe7 hamlesi bugüne kadar sadece üç kez oynanmış ve bu hamleye karşı Vg4 g6'dan sonra h4-h5 ve Axf7 ile riskli bir devamyolu seçti.  Bununla birlikte siyahlar Kc2 ile karşı oyun bulmayı başardılar ve hatta piyona karşılık oldukça bir oyun elde ettiler.  Fe1 hamlesi ise beyaz için bitirici hata oldu ve siyahlar daha sonra oyunu kazandılar. 6.turun tek sonuçlu partisi de günün maçı haline geldi. 5.masada FM Yakup Erturan-Erhan Tanrıkulu partisinde İspanyol'da Düzeltilmiş Steinitz (a6'dan sonra) Varyantı oynandı ve siyah açılıştan sorunsuz çıktı.  Daha sonra ise uzunca bir taktik düellonun sonunda tek kanatta 3'e 2 piyonların, çift hafif taş ve iki tarafın da tek kalesinin tahtada kaldığı (ayrıca filler ters renkliydi) bir konum oluştu. Beyazların kazanç şansları vardı; ancak siyahlar konumu savunmayı başardı ve oyun beraberlikle sonuçlandı. 6 sporcu birinciliği paylaşıyor ve kimin ilk 13'e kalacağını tahmin etmek güç.

Sabah oynanan 8.turda 1. ve 3. masada sırasıyla FM Erturan-FM Can ve FM Demirel-Seçer partileri kısa berabere oldu. Günün ilk beş masadaki ilk sonuçlu maç ise WIM Yıldız-FM Bayram partisi oldu. FM Yakup Bayram İspanyol'a erken Fc5 devamyolunu seçti. 18.Kad1 g5'ten sonra beyazlar e4 piyonunu vermemek için beyaz taş fedalı bir devamyoluna girdi (belki de önceden hesaplanmıştı). Maç sonrası analizlerde biraz kompanse olduğu konuşulduysa da dikkatli bir analiz yapmadan konumu değerlendirmek zor. 4.masada IM Esen-IM Erdoğdu partisinde, Barış Esen 2006 yılındaki Şah-Hint'e karşı sık sık oynadığı g3'lü varyant girdi. a6'lı Panno'da Erdoğdu 9...Vc8 devamyolunu tercih etti. Erdoğdu'nun oynadığı yapı ilk kez oynanmış gibi gözüküyor. Beyaz hafif üstün gibi gözükmekle birlikte yine Mert Erdoğdu'yla konuşmamızdan çıkan sonuç Ve8-Ad7 fikri siyah için gerekli ve siyahın konumdaki tek eşitleme şansı olabilir. 5.masada ise IM Umut Atakişi, açılıştan sonra Mustafa Yüksel karşısında Fransız'daki tipik iyi at-kötü fil ya da iyi fil-kötü fil finallerine ulaşmayı hedefledi. Siyahın konumu sağlam gözükmekle birlikte tahtada beyazın kazancı zorlayabileceği zor bir oyunsonu meydana geldi. Beyazlar, sabırlı ve teknik bir oyunla en sonunda şahını siyah kampa yaklaştırdı. Özellikle a5 hamlesinden sonra siyah kampta zayıflıklar oluştu ve h5'te sonra siyah için savunması çok zor hatta kayıp denebilecek bir konum oluştu. Sonunda da beyazlar Kxc8 taktik darbesiyle oyunu bitirdi.

9.Tur

9.turda ilk masalardaki sporcular son tura avantajlı durumda girebilmek için kısa beraberlerle yetindiler. Bu nedenle biz de 5-10.masalara göz atıyoruz. Son turlarda artan stres ve yorgunluk birçok oyunda dengelerin  birçok kez el değiştirmesine neden oldu.

İlk 5 masadaki sadece Seçer-IM Atakişi partisinde taraflar mücadeleye girdiler.  IM Atakişi daha önce oynanmış bir kalite fedası yaptı ve oyunun ilk yeni hamlesi 21.cxb5 hamlesiydi. Önceki hamle 21. tek bir partide oynanmış. Beyazın kaliteyi geri verdikten sonra ise eşit bir finale girildi ve birkaç hamle sonra oyun beraberlikle sonuçlandı.

Muhittin Büker-IM Barış Esen partisinde siyahlar Şah-Hint'te pek tercih edilmeyen bir varyant seçtiler. Bununla birlikte ilk kez oynanan 10.Vb3 hamlesinden sonra beyaz eşitlikle yetinmek zorunda kaldı. Daha sonra ise e6 hamlesinden sonra siyahın problemleri arttı. Beyazlar Kc2 hamlesi yerine Şh3 oynasaydı beyaz açık üstün bir durum elde edecekti.  Daha sonra yine beyazlar Vg5 yerine Fritz'in hamlesi Kd2 oynasalardı konum eşit olacaktı. Şh2'den sonra ise siyahlar kazanç duruma geçtiler.

Güçtekin-FM Çıtak, Vb3 hamlesini iyi değerlendiren siyahların c5-c4 piyon sürüşünden sonra beyazın vezir kanadı felç oldu. Yine de beyazlar Vc5 yerine f4 oynasaydı konumu belki de dengeleyebilecekti. Yine beyaz için başka dengeleme fırsatları olduysa da Ac3 Fc3!’den sonra vezir kanadındaki beyaz taşlar bitirici bir şekilde düğümlendi. Sonradan oyunun dengesi bir kez daha değişti ve gxf5’ten sonra mücadele yeniden yoğunlaştı, o konumda Ke8 veya Ad7 oynanması gerekiyordu. Beyaz şah kanadından iyi bir oyun elde etti; ancak 35.f6 Kb1 hamlelerinden sonra 36.Kb1 zorunluydu. Fc1’den sonra siyah oyunu hızla kazandı.

Turun dramatik partilerinden ilki FM Erdoğan-Erşahin partisi oldu. Nimzo-Hint’te siyahlar açılıştan sorunsuz çıktı.  Vd3 oyundaki ilk yeni hamle; ancak 2 hamle sonra konum yeniden daha önce oynanmış yollara dönüştü ve ancak e4 cd4’ten sonra daha önce oynanmamış bir konuma ulaşıldı. Burada beyazlar merkez piyonları sayesinde hafif bir üstünlük elde etti; ancak 20.e5 yerine Ah4 oynanınca siyahlar yine eşitledi. Konum basitleştikçe de beyazın merkez piyonlara avantaj nedeni olmaktan çıkıp beyazlar için dert olmaya başladı. Siyahlar 31....Ad3 oynasaydı açık üstün durumda olacaktı. Daha sonra beyaz iyi kazanç şansları elde etti; fakat daha sonra dengeler yine değişti ve eşit bir oyunsonuna ulaşıldı. Eğer 56...f4 hamlesi oynansaydı oyun beraberlikle sonuçlanacaktı. 56...Şe6 ise oyunu kaybeden hamleydi.

Sekizinci masada ise Şengül-WIM Yıldız partisinde beyazlar açılıştan iyi çıktı.  Beyaz eğer a5 hamlesine karşı b5 oynasaydı siyah karşı oyun bulamayabilirdi. Oyunda ise Kxh7’yle başlayan varyantın sonunda siyahlar Af6 yerine Kf6 oynasaydı kazanca yakın bir avantajı olacaktı. Af6’dan sonra ise beyazın avantajı devam etti; ancak e3 piyonunu karşılıksız veren Şg2 büyük bir gaftı ve siyah hemen kazandı.

Dokuzuncu masada Erhan Tanrikulu-Riza Öney beyazlar çabuk kazandı ve Önelemeler'i kazanan Tanrikulu son tura Türkiye Birinciligi'ne katilma sansini sürdürerek girdi.

Narman-Özen paritisinde beyazlar 19.hamlede beyazlar piyon kazandı ve materyal avantajı belirleyici oldu.

Hazırlayan:Özgür Akman