Mobile menu

FEDERASYON

GM Mikhail Gurevich 2008 Türkiye Şampiyonu

Mikhail Gurevich, son tur Ata Seçer ile berabere yaparak 11,5 puanla 2008 Türkiye Şampiyonu oldu. İkinciliği Selim Çıtak'a karşı kazanan Suat Atalık elde etti. Mert Erdoğdu da Alper Efe Ataman'a karşı kazanarak 8,5 puanla üçüncü oldu. 2005 yılında Türkiye bayrağı altında hamle yapmaya başlayan Gurevich, 2006 yılında ilk kez Türkiye Şampiyonu olmuştu. 2007 yılında Dünya Şampiyonası Adaylar Maçları'na hazırlık yaptığı için Türkiye Şampiyonası'nda oynamayan Gurevich, 2008'de ikinci kez katıldığı şampiyonayı yine kazandı. 5 Nisan Cumartesi günü saat 15:00'de yapılan ödül törenine, sporcular, Ankaralı satranç severlerin yanı sıra TSF Başkanvekili Murat Kul, TSF Onursal Başkanı Kahraman Olgaç da katıldılar.

 

 

Her gün saat 15:00'de başlayan maçları İnönü Stadyumu'ndan veya Playchess - Türkiye İş Bankası - Broadcasts odasından izleyebilirsiniz.

Turnuva Yönergesi Başlangıç Sıralaması Eşlendirme&Sonuç

PGN 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

Fotoğraf Galerisi Çapraz Tablo Sıralama ELO Raporu

 


 

Ödül Töreni

1.GM Mikhail Gurevich

 

Kapanış törenine ilgi büyüktü

Kapanış töreni, Atatürk Satranç Merkezi Nevzat Süer Salonu'nda yapıldı. Törende kısa bir konuşma yapan Türkiye Satranç Federasyonu Başkanvekili Murat Kul, unvanlı sporcuların sayısına dikkat çekerken, üç senedir Türkiye Şampiyonası'nda büyükustaların bulunmasının, varlıklarıyla gençlere örnek olmalarının anlamına dikkat çekerken bütün sporcuları gösterdikleri mücadeleden dolayı kutladı. Daha sonra kupa ve madalyalar sporculara takdim edildi. Türkiye Şampiyonu Mikhail Gurevich, ödülünü yolculuğu cumartesi sabahı olduğu için önceki gün aldığından kapanış törenine katılamadı.

2.GM Suat Atalık

3.IM Mert Erdoğdu

Sol:Turnuvanın başhakemi Cem Yıldırım, plaketini Onursal Başkan Kahraman Olgaç'tan alırken görülüyor.

Sağ: Turnuvanın hakemi Cengiz İnce de plaketini Başkanvekili Murat Kul'dan aldı.

 

 


 

13.Tur: Son Tur Üçüncülük Mücadelesinin Galibi Belli Oldu: Mert Erdoğdu

Mikhail Gurevich, açılışta Ata Seçer'e berabere teklif etti ve rakibi de kabul edince 2006'dan sonra yeniden katıldığı Türkiye Şampiyonası'nda birinciliğini ilan etti.

Mustafa Yılmaz-Aydın Duman mücadelesinde oyunsonunda beyaz piyon geri olmasına rağmen fil çifti ve şahın etkin konumu siyaha göre tehlike yarattığı için beraberliğe razı oldu.

Alper Efe Ataman-Mert Erdoğdu partisinde beyaz alan üstünlüğünü elde ettiği konumda piyon feda etti; ancak bu fedanın sonucu pek iyi olmadı ve siyah rakibin tehditlerini savuşturarak kazandı ve üçüncü oldu.

Suat Atalık, siyahlarla Selim Çıtak karşısında çift ata karşı çift fil ve iki kalenin de tahtada bulunduğu konumda kapalı konumda atlarını aktif karelere geldi ve yavaş yavaş geliştirdiği konumda, sonunda b geçeri yaratarak galibiyete uzandı.

Burak Fırat, Ali Ekber Doğan karşısında Fransız'da daha hızlı hücum eden ve galibiyet uzanan taraf oldu. Şah kanadında piyonların h6 sürülü olduğu için zayıflamış olmasından faydalanarak elde ettiği üstünlüğü maç sonuna kadar bırakmadı ve turnuvayı galibiyetle kapadı.

Kıvanç Haznedaroğlu, Muhittin Büker karşısında oyunun erken safhasında elde ettiği materyal avantajını kazanca dönüştürerek şampiyonayı galibiyetle kapayan bir başka isim oldu.

Hasan Kılıçaslan-Hakan Erdoğan mücadelesinde ise oyunsonuna avantajlı bir şekilde giren Hasan Kılıçaslan, oyunsonunda rakip file göre daha aktif olan atıyla bir piyon daha kazanarak sonuca gitti ve şampiyonayı galibiyetle kapayan bir başka isim oldu.

 


 

On İkinci Tur: Gurevich Şampiyon Gibi

Türkiye Şampiyonası'nda son tura girerken Kıvanç Haznedaroğlu'yu yenerek 11 puana ulaşan Mikhail Gurevich, 2006'da ilk kez kazandığı Türkiye Şampiyonluğu unvanına yeniden ulaşmaya çok yakın görünüyor. En yakın takipçisi Suat Atalık'ın da 10 puanı bulunuyor. Büyükustaların arkasında ise üçüncülük için büyük bir çekişme yaşanıyor. Son tura girerken 7,5 puanı bulunan Mert Erdoğdu tek başına üçüncü sırada; ancak 4-6. dereceleri paylaşan Mustafa Yılmaz, Selim Çıtak ve Ata Seçer'in de 7 puanları bulunuyor. Bugün saat 15:00'de son tur oynanacak.

Gurevich, şampiyonada eş puanla birinciliği garantilediği mücadelede Kıvanç Haznedaroğlu karşısında İngiliz Açılışı'nda oyunortası konumunda hem zayıf d piyonunu kuşatarak hem de açık c dikeyini kullanarak kazanca ulaştı.

Suat Atalık, Hasan Kılıçaslan karşısında oyunsonunda fil çiftinin, çift ata karşı üstünlük sağladığı konumda yavaş tempoda gelişen; fakat öğretici bir oyunsonu kazandı.

Selim Çıtak, oyunortasının erken safhasından itibaren elde ettiği girişimle hücum etti ve sonunda kazandı. Sondan birinci hamlesi ise basit; fakat etkili bir taktik darbeydi:


40...Kf3! (fille alırsa tabii ki Vh3 ve sonra Ff3 var) 41.Kh1 Fh3 0-1

Mert Erdoğdu, Burak Fırat karşısında Açık Sicilya olarak başlayıp Fransız Savunması'nın tipik oyunortası konumlarına benzer bir duruma ulaşılan partide daha hızlı hücum eden taraf oldu ve önce piyon daha sonra kalite kazandı.  Partiyi de kazanarak üçüncülük yolunda iddialı duruma geldi.

Aydın Duman ve Ata Seçer arasındaki partide beyaz avantajlı durumdaydı; fakat bu avantajını koruyamadı. Bir süre daha oynayan taraflar sonunda beraberlikte anlaştı.

Hakan Erdoğan-Mustafa Yılmaz mücadelesi de turnuvadaki son sıralamayı etkileyecek bir buluşma oldu. Vezire karşı iki kaleyle materyal dengesinin oluştuğu konumda siyah Ac4 ile girişim için bir piyon feda etti; ancak oyunda da anlaşıldığı üzere aktif vezir evdeki hesapların çarşıya uymamasına neden oldu.

Muhittin Büker ve Alper Efe Ataman arasındaki mücadele ise oldukça heyecanlı geçti. Önce piyon öne geçen ve kazanmaya yakın olan taraf Alper Efe Ataman'dı; fakat daha sonra beyazlar karşı oyun bulmayı ve oyunsonunda hem şahını hem de kalelerini daha aktif kullanmayı başaran taraf olunca kazandı.

 

On Birinci Tur: Dragon Günü

Türkiye Şampiyonası'nda on birinci tur sonunda Gurevich, Alper Efe Ataman'ı yenerek 10 puanla liderliğini sürdürürken, Suat Atalık da Mustafa Yılmaz'ı yenerek 9 puanla ikinci sıradaki yerini korudu. Son iki tura girerken 7 puanla üçüncü sırada bulunan Mustafa Yılmaz'ı 6,5 puanı bulunan Mert Erdoğdu ve Ata Seçer izlediler.

Erdoğdu, Ali Ekber Doğan karşısında Klasik Fransız'da rakibinin kötü oyunsonunda kalesinin oyundan düşmesine neden olan manevrasını da kullandı ve yeni zayıflıklar yarattı. Daha sonra beyaz şahın uzun bir yolculuğa çıktığı partiyi güzel bir şekilde kazandı. Şahın çıktığı yolculuğun güzergahını aşağıda görebilirsiniz:

Hasan Kılıçaslan ve Selim Çıtak uzun(!) bir mücadelenin sonunda beraberliğe razı oldular. Turnuvanın en uzun(!) süren mücadelesi bu parti oldu.

Suat Atalık, Mustafa Yılmaz maçında çok sade görünen bir konumda etkili bir şekilde şah kanadındaki piyon çokluğunu sürerek güzel bir parti kazandı.

Ata Seçer, Hakan Erdoğan'a karşı Dragon'da oynadıkları varyantta önemli bir hamle olan a3'ü unutunca siyah da bu fırsatı kaçırmadı ve aşağıdaki konumda harekata başladı:

17...Kc3 18.Fc3 Va2 19.Şc1 b4 20.Fd4 Ae4 21.Fe4 Fd4 22.Kd4 Va1 23.Şd2 Vh1'den sonra beyaz henüz kayıp olmasa bile beyaz Ff5 oynadıktan sonra siyah Kh8'den sonra kale kazandığı için her şey bitti ve Hakan Erdoğan belki de üçüncülük mücadelesini etkileyecek kritik bir galibiyet aldı.

Dragon Varyantı'nın oynandığı ikinci partide de Aydın Duman, Kıvanç Haznedaroğlu'nu yenerek onun üst sıralarda yer alma iddiasına önemli bir darbe indirdi. Beyaz vezirin şahının yanında uzaklaşması siyahın hızlı bir hücuma başlamasına neden oldu ve kısa bir süre sonra siyah kazandı.

Burak Fırat, Alper Efe Ataman ve Ata Seçer şampiyonanın İzmirlileri

Gurevich, pek alışılmadık bir şekilde konumsal manevralar yapmak veya oyunsonu tecrübesinden faydalanmak yerine bu kez agresif oynamayı tercih ettiği partide rakibinin keskin konumda yolunu kaybetmesiyle kazanca ulaştı.

Bu konumda 21...Fh3 oynandı. Parti 22.gh3 Kbd8 23.Fe3 Kd4 24.fe5 (24.Fd4 burada daha iyi görünüyor) Kd1 25.Vd1 Vh3 hamleleriyle devam edince siyah kazanç bir durum elde etti.

Burak Fırat ve Muhittin Büker arasındaki uzun mücadelenin sonunda beyaz beraberliğe razı olmayınca kalite önde olmasına ve d6'da oldukça ilerlemiş bir piyonu olmasına rağmen rakibin etkili fil çiftinin çapraz ateşi sonucunda kaybetti.

 


 

Onuncu Tur: Gurevich Liderliğini Koruyor

 

Türkiye Şampiyonası'nın onuncu tur sonunda Mikhail Gurevich 9 puanla lider durumda bulunuyor. Dün Burak Fırat'a karşı kazanan Gurevich'i Ata Seçer'e karşı kazanan Suat Atalık 8 puanla takip ediyor. Şampiyonada dokuz maçlık IM normu alan Mustafa Yılmaz 7 puanla tek başına üçüncü sırada bulunuyor. On birinci turda GM Suat Atalık ve Mustafa Yılmaz karşılaşırken lider durumda bulunan Mikhail Gurevich de Alper Efe Ataman ile karşılaştılar.

Selim Çıtak, bu kez Mustafa Yılmaz'a kazanç şansı tanımadı.

Mustafa Yılmaz, Selim Çıtak mücadelesinde oyun dengeli bir şekilde devam ederken, Türkiye Birinciliği'nde iki oyuncunun mücadelesindekine benzer bir şekilde siyah oyunsonunda teknik bir hamleyi yapmayınca zorluklar çıktıysa da konumdan beklenen sonuç değişmedi ve parti berabere sona erdi.

Ali Ekber Doğan, Burak Fırat ve Hasan Kılıçaslan

Ali Ekber Doğan, Hasan Kılıçaslan karşısında eşit oyunsonuda bir anda piyon öne geçip kazanma fırsatı yakaladıysa da bu fırsatı değerlendiremedi ve beraberlikle yetindi.

Suat Atalık, Ata Seçer karşısında rakibinin Şh7 ile fırsat vermesinde kaynaklanarak elde ettiği üstünlüğü materyal kazancına dönüştürdü ve sonuca gitti.

Hakan Erdoğan ve arkaplanda Mustafa Yılmaz, Suat Atalık'a karşı

Kıvanç Haznedaroğlu, Hakan Erdoğan karşısında elde ettiği girişimi değerlendirerek kazanmayı başardı. Aşağıda partideki son konum görülmektedir:


32...Ae2 0-1 Şimdi beyaz atı vezirle alırsa b1'deki kale boşta, atla alırsa c2 var.

Alper Efe Ataman, açılışta Aydın Duman karşısında zor duruma düşmesine rağmen daha sonra durumu toparlayarak partiyi kazandı.

Gurevich, Burak Fırat karşısında açılıştan sonra elde ettiği fazla piyonu sabırlı bir şekilde kazanca dönüştürdü ve liderliğini sürdürdü.

Mert Erdoğdu, Muhittin Büker karşısında önce açıkça üstün durumdayken daha sonra rakibine önemli bir fırsat verdi.

Bu konumda siyah en son 36..e3 oynadı ki bu hamle büyük bir gaf gibi görünüyor. 37.Vd6 kazanabilirdi. Örneğin; 37..Vd6 38.e7 Şg7 39.e8A ve sona Ad6'dan sonra beyaz materyal fazla kalıyor.

Muhittin Büker

 

Aydın Duman ve Alper Efe Ataman ön planda; Hakan Erdoğan ve Kıvanç Haznedaroğlu'nun yanı sıra uzun süredir satrançtan uzak kalan Seçkin Altınel de arka planda görülüyorlar.


Dokuzuncu Tur

 

Türkiye Şampiyonası'nın dokuzuncu turunda IM Mert Erdoğdu'ya karşı aldığı galibiyetle 8 puana ulaşan GM Mikhail Gurevich liderliğini sürdürdü. En yakın takipçisi olan GM Suat Atalık,siyahlarla IM Kıvanç Haznedaroğlu ile berabere kalınca 7 puana ulaştı ve tek başına ikinci konumda. IM Hasan Kılıçaslan'a karşı kazanan Mustafa Yılmaz dokuz tur sonunda 2456 performansla ilk IM normunu aldı.

Mustafa Yılmaz, Hasan Kılıçaslan karşısında kazanarak FIDE Ustası unvanını almaya hazırlandığı günlerde bir de dokuz maçlık uluslararası usta normu aldı. Kılıçaslan'ın taş fedasına çürütmeyi başaran Mustafa Yılmaz bu sonuçla yaklaşık bir yıldır devam eden hızlı çıkışına bir başarı halkası daha ekledi.

Muhittin Büker ve Ali Ekber Doğan'un mücadelesinde beyaz daha agresif oynamaya çalıştılarsa da siyah rakibine etkili bir hücum yapma fırsatı vermedi ve zorlayan taraf da siyah oldu. Bu sırada bir piyon da kazadıysa da bu kazanç için yeterli değildi ve taraflar beraberlikte anlaştılar.

İki FIDE Ustası Çıtak ve Seçer arasındaki mücadelede, beyaz biraz girişim elde etmiş gibi olduysa da daha sonra kale finaline geçildi. İki taraf da bir ilerleme kaydetmeden konum adım adım sadeleşti ve en sonunda parti berabere sona erdi.

Turnuvadaki iki büyükustadan birisi olan Suat Atalık karşısında Fransız'da Milner-Barry Gambit'e benzeyen bir devamyolu seçen IM Kıvanç Haznedaroğlu bir ara girişim için iki piyon vererek oynadı; fakat az çok zorunlu devamyollarının sonunda piyonlar eşitlendi ve tahtada sadece kale ve ters renkli filler kaldı (piyonlar haricinde). Daha sonra taraflar beraberlikte uzlaşınca 2007 Türkiye Şampiyonu, 2006 Türkiye Şampiyonu'nun bir puan gerisinde kaldı.

2006'da Türkiye Şampiyonu olan Mikhail Gurevich, 2007 Türkiye ikincisi Mert Erdoğdu karşısında zor bir oyunsonunu kazanarak yoluna puan kaybetmeden devam etti.

Siyahın güçlü d geçerini iki fili ve kalesiyle desteklemek için vezir vermesinden sonra beyaz da materyal dengesi eşitlenecek şekilde veziri geri verdi. Tahtada siyahın bir piyon fazla olduğu kale ve ters renkli fillerin bulunduğu bir oyunsonu oluştu. Gurevich de bu oyunsonunu kazanarak liderliğini sürdürdü.

Alper Efe Ataman - Hakan Erdoğan partisinde Benoni'de ağır taşların karşılıklı tehditler yaratmaya çalıştığı konumda, sadeleşmelerin sonunda beraberliğe ulaşıldı.

Aydın Duman ve Burak Fırat da günün uzun süren bir başka mücadelesinde yenişemediler.


Sekizinci Tur: Gurevich Lider, Atalık Takipte

Türkiye Şampiyonası'nda sekizinci tur sonunda Mikhail Gurevich, Muhittin Büker'e karşı kazanarak 7 puanla liderliğini sürdürdü. Suat Atalık, Alper Efe Ataman'a karşı kazanarak 6,5 puana ulaştı. Bu sonuçla 9. tura girerken kendisiyle aynı puanda bulunan Ata Seçer Hasan Kılıçaslan ile berabere kalınca ikinciliğe tek başına yerleşti. Üçüncü sırada bulunan Ata Seçer'in ise 6 puanı bulunuyor.

Ali Ekber Doğan ile Mustafa Yılmaz arasında Slav'da ana varyantlardan birisi oynandı. Mutlaka kazanmak isteyen siyahlar niyetini şah kanadındaki f5-g5 hamleleriyle belli etti. Bununla birlikte siyahın g3'teki kalesi orada sıkışıp kalınca beyaz kalite vermek sonunda zorunda kaldı ve partinin devamında bu materyal avantajını kazanca dönüştürerek galibiyete ulaştı.

Hasan Kılıçaslan, Ata Seçer'e karşı dengeli ve sakin bir açılışın ardından piyon feda etti ve karşılığında yeterli oyun elde etti. Sonunda siyahın da c6'daki piyonu düşer durumdayken taraflar beraberlikte anlaştılar.

Selim Çıtak ile Kıvanç Haznedaroğlu, beyazın fil çifti, ve alan üstünlüğü nedeniyle biraz üstünlüğü varmış gibi görünen bir oyunsonunda berabere kaldılar.

Suat Atalık , Alper Efe Ataman karşısında oyun boyunca alan üstünlüğünü muhafaza etti ve en sonunda bu üstünlüğü kazanç getirecek şekilde değerlendirdi.

Hakan Erdoğan-Burak Fırat buluşmasından taraflar beraberlikle ayrıldı. Oyunortasında rakip piyonları bozmak için piyon feda etmeye karar veren beyaz, oyunsonunda ters renkli filler ve kalelerin olduğu konumda berabere yapmayı başardı.

Aydın Duman, Mert Erdoğdu'ya karşı kalite feda etti; ancak siyah rakibinin büyük bir girişim elde etmesine izin vermeden materyal avantajını kazanca dönüştürdü.

Mikhail Gurevich, Muhittin Büker karşısında Yarı Slav'da beyaz için daha iyi olduğu bilinen bir varyantta hızla gelişim üstünlüğünü ele geçirdi ve daha sonra siyah şahın konumunu da parçalayabilecek fırsatları bularak kazandı ve liderliğini sürdürdü.

 

 


 

 

Yedinci Tur: Burak Fırat, GM Suat Atalık ile Berabere Kaldı,

Ali Ekber Doğan Gurevich'e Karşı Beraberliği Kaçırdı

GM Mikhail Gurevich Tek Başına Lider Oldu

 

 

Yedinci tur, belki de turnuvanın kritik turlarından birisiydi. Mustafa Yılmaz'ın GM Mikhail Gurevich'i yenmesinin ardından Burak Fırat da GM Suat Atalık ile berabere kaldı.

Turnuva salonundan görüntüler. Dün Atatürk Satranç Merkezi'ndeki kursların da etkisiyle büyük bir kalabalık vardı. Maçları izlemeye gelenler arasında 9 Yaş Altı Okullararası Dünya Şampiyonası'nda birinci olan Cemil Can Ali Marandi de vardı.

Belki de dün Nevzat Süer Salonu'nu bu kadar kalabalık görmemizini en önemli iki nedeninden birisiydi gençlerin yakaladıkları çıkışı hızla devam ettirmeleri. İki büyükusta Gurevich ve Atalık'ın turnuvadaki varlıkları nasıl turnuvaya farklı bir soluk getirdiyse, gençlerin de getirdiği dinamizm seyircilerin maçları evlerinde, İnternet'ten değil de canlı olarak TSF Atatürk Satranç Merkezi'ne kadar gelip takip etmelerini sağladı. Cumartesi günü TSF'de yapılan kurslarda bulunan öğrencilerle de birlikte, görmeyi özlediğimiz bir tablo oluştu.

Sol: Gurevich, turnuvanın başhakemi Cem Yıldırım ile konuşurken; Sağ: Gurevich ve Ali Ekber Doğan tokalaşırken...

Düzeltme: Daha sonradan anlaşıldığı üzere siyah, 33.hamlede beraberlik olanağını kaçırmış. Ali Ekber Doğan'a bizi uyardığı için teşekkür ediyor, sizlerden ve kendisinden özür diliyoruz. Zaten TSF Forum'da Ataman Aydoğdu da aynı varyantı belirtmiş.

Eğer burada siyah 33...Ve1 oynasaydı 34.Ke1 (34.Şh2'ye de Fg1 35.Şh1 Ff2 ile yine sürekli şah var) 34...Ke1 35.Şh2 Fg1 36.Şh1(36.Şg3'te beyazın bu sürekli şah mekanizmasından çıkmasını sağlamıyor yine Ff2 var) Ff2 , parti hemen berabere olacaktı.

GM Mikhail Gurevich, Ali Ekber Doğan karşısında üstünlüğü ele geçirdikten sonra bir de piyon kazandı; fakat daha sonra vezirini kale+fil+piyona karşılık vermeye karar verdi. Siyah bu fedayı kabul etmedi; fakat bu fedayı kabul etseydi büyük ihtimalle oyundakinden daha iyi bir seçenek olacaktı. Bu olanağın meydana geldiği konum aşağıdadır:

Burada 34...Kd8'e karşı beyaz 35.Kf1 oynadı. Eğer 35...Kd5 36.Ad5 Ve8 37.Kf2 Va4 oynasaydı oyundakinden daha iyi bir konuma ulaşabilirdi. Oyunda beyaz piyon fazla olarak girdiği oyunsonunda (tahtada en son kalan figürler atlardı) rahatça kazanca ulaştı.

Burak Fırat, son turlarda iyi bir çıkış yakalamıştı; fakat bu kez rakibi bir büyükustaydı. GM Suat Atalık karşısında, Açık İspanyol'da kayıp tehlikesi yaşamadan kale oyunsonuna girdi. Oyunsonunda, ilerlemiş d geçeri ve siyah şahın aktif konumuna karşılık beyaz da e geçeriyle durumu dengeledi ve siyah şahın, kalenin kişlerinden saklanacak yeri olmadığından taraflar beraberlikte anlaştılar. Böylece, İzmirli genç oyuncu turnuvadak çok kritik bir sonuç aldı ve tecrübeli büyükustanın eş puanlı liderliği kaybetmesine neden oldu.

Ata Seçer, "son saniyede" çıktığı Türkiye Şampiyonası'nda 7 turda 5,5 puana ulaştı.

FM Ata Seçer, IM Kıvanç Haznedaroğlu ve Ali Ekber Doğan'ın ardından Mustafa Yılmaz'ı da yenerek 5,5 puana ulaştı. Ata Seçer karşısında, oyunsonunda Kg1 ile g2 piyonunu alıp, kendi piyon çokluğuyla karşı oyun yaratmak yerine Ae5 ile devam edince ibre beyazdan yana döndü ve beyaz bir anda kazanarak çok kritik bir galibiyet aldı.

Mustafa Yılmaz'ın Ata Seçer karşısında Ae5 oynadığı konum.

Sol: Mustafa Yılmaz Sağ: Satranççıları masa başında gülerken, yakalamak neredeyse imkansızdır...Şanslı bir enstantane!

IM Mert Erdoğdu ile FM Hakan Erdoğan'ın mücadelesinde tam de beklenildiği gibi Dragon Varyantı oynandı. Önce girişimi ele geçiren taraf siyah oldu; fakat beyazın konumunu kötü duruma düşürecek bir gelişme de olmadı. Daha sonra siyah Ve3 ile iki açmaza birden girince sonunda iki hafif taşını kaleye karşılık vermek durumunda kaldı. Siyah bir de piyon aldıysa da kapalı konumda ileri karakollara sağlam bir şekilde konuşlanan atlar, siyah kalenin etkinleşmesine izin vermedi ve beyaz sonunda kazandı.

Sol: Hakan Erdoğan, ikinci kez maça geç gelmiyor; fakat bu kez de c5 oynadıktan sonra masadan uzaklaşıyor ve tam anlamıyla buharlaşıyor. Rakibi Mert Erdoğdu da masada yok... Sağ: Biraz sonra Erdoğdu'yu bulduk...Mustafa Yılmaz'ın konumunu inceliyor. Kıvanç Haznedaroğlu da yan masadan genç satranççının konumunu inceliyor.

 

IM Kıvanç Haznedaroğlu, IM Hasan Kılıçaslan buluşmasında kılıçlar açıldı ve oldukça keskin bir parti oynandı; ancak parti berabere sona erdi. Beyaz açılıştan üstün konumda çıkmış gibi görünse de sevgili dostumuz Rybka, bilgisayarın içinden homurdanarak bize katılmadığını belirtti ve konumun eşit olduğunu söyledi. Tahtada fırtınalar kopmaya devam ederken beyaz sanki üstünmüş gibi görünüyordu; fakat Aa4 ile başlayan son taktik düellosunun sonunda artık beyaz kötü durumda bile olabilirdi. Yine de taraflar beraberlikte anlaştılar.

Turnuvadaki iki FIDE Ustası (aynı zamada oda arkadaşları) Ataman ve Çıtak açılıştan eşit bir konumda çıkınca barış antlaşmasını imzalamayı tercih ettiler.

 

Muhittin Büker-Aydın Duman partisinde siyah açılıştan rahat çıkan taraf oldu. Eşit giden konumda beyaz için tehlike çanları h piyonu düştükten sonra çalmaya başladı. Zaten daha sonra siyahın h piyonunun hızlı ilerleyişini durdurmak mümkün olmadığı için siyah kazandı.

 


 

 

Altıncı Tur: IM Haznedaroğlu, Lider Mustafa Yılmaz'ı Yendi

2008 Türkiye Şampiyonası'nda bugün oynanan altıncı tur maçları sonunda Mustafa Yılmaz, FM Alper Efe Ataman'ı yenerek 4,5 puana ulaştı ve liderliğini sürdürdü. Mustafa Yılmaz, FM Hakan Erdoğan'ı yenen GM Mikhail Gurevich ve Muhittin Büker'i yenen GM Suat Atalık 4 puanla izliyorlar. FM Ata Seçer, IM Kıvanç Haznedaroğlu'nu yenerek 3,5 puana ulaşırken, FM Selim Çıtak da IM Mert Erdoğdu ile berabere kalarak FM Seçer gibi 3,5 puana ulaştı. PGN dosyaları, detaylı haberler ve fotoğraf galerisi haberin devamında yer almaktadır.

FM Ata Seçer, Ali Ekber Doğan karşısında eşit gözüken konumda güzel bir fırsatı değerlendirerek bir galibiyete daha uzandı ve turnuvada iddialı konuma geldi.

Son hamlede beyaz 34.Vc7 oynadı ve oyunda sonucu belirleyen hamle burada oynandı. 34...Ag3! 35.hg3 Vg3 36.Şf1 Vf3 37.Şg1 Ve3 38.Şg2 Vf3 39.Şg1 g3 40.Ve5 f6 41.Ve1 hamlelerinden sonra siyah iyice rahatladı. Bilgisayara göre Vc7 ve akabinde Vc2 daha iyi görünüyor; fakat yine de siyah hem konumdaki objektif üstünlüğü hem de psikolojik üstünlüğü elde etti. Oyunun son bölümünde ise siyah piyonların ilerlemesini sağlamak siyahı galibiyete götürdü.

Hakan Erdoğan, alışılmadık bir şekilde rakibinin salona gelmesini beklerken maçları inceliyor. Hakan Erdoğan'ı tanıyanlar genellikle tam tersinin gerçekleştiğini iyi bilirler.

Yeni Ankara derbisi: Mustafa Yılmaz-Kıvanç Haznedaroğlu

Günün önemli buluşmasında, turnuvada FM Ata Seçer'e kaybederek ağır darbe alan IM Kıvanç Haznedaroğlu çabuk toparlanarak turnuvanın lideri Mustafa Yılmaz'ı yendi. Son 4-5 ayda Ankaralı iki satranççının üçüncü buluşmasıydı. Mustafa Yılmaz, iki büyükusta normlu uluslararası ustayı Ankara'daki bir elo turnuvasında yenerken, Haznedaroğlu genç rakibini hem kazandığı Türkiye Birinciliği Seçmeleri'nde hem de burada Türkiye Şampiyonası'nda yendi. İngiliz Açılışı'nda tersten Kapalı Sicilya olarak da adlandırılabilecek varyantta iki taraf da uzun süre daha yavaş tempoda ilerleyen partide konumsal manevralar yaptı; fakat daha doğru manevraları yapan ve üstünlük elde eden taraf Haznedaroğlu oldu.

İki AYGEG üyesi IM Kılıçaslan ile FM Ataman'ın mücadelesinde beyaz Sicilya'da Kanat Gambiti'ni seçti ve tahtada orijinal bir konum oluştu. Konumda beyazın ilerlemiş piyonları düşerken siyah kalite verdi. Belki beyazın eksik piyonları kazancı zorlaştırabilirdi; ama beyaz kalelerin aktif bir şekilde oyuna girmesi ve kalelerin siyah piyonlara hemen saldırması sonucunda beyaz partiyi kazandı.

FM Selim Çıtak-Burak Fırat mücadeleside Fh4'lü Moskova Varyantı oynandı. Son zamanlarda elit seviyede moda olan bu varyant belki de açılış teorisinde siyahın en çok karşı şanslarının bulunduğu, en keskin varyantlardan birisidir. Oyunortasında aşağıdaki konum meydana geldi:

FM Çıtak burada, 20.e5 oynadı; fakat maçtan sonraki analizlerde d5 oynayabileceği hatta belki de oynaması gerektiği yönünde bir izlenim oluştu. Burada siyah e5' e karşı kuvvetli bir hamle yaptı:

20...f6! 21.ef6 Af6 22.Ve6 Vc7 23.ab5 ab5 24.Kdc1 (Burada oyundan sonraki analizde Ff3 incelendi. Çok garip gözükmekle birlikte hem f hattına bir piyon daha gelmesi hem de b7'deki güçlü savunmacı filin ortadan kaldırılması gibi amaçları var. c3'ü almak da iyi değildir.) Vd6 25.Ve1 Kc8 (bu hamlede bir çok tehdidi (Fb5 veya Ab5) önleyen çok kuvvetli bir hamle.

Keskin oyunu, objektif yorumları ve renkli kişiliğiyle tanınan FIDE Ustası, burada artık kötü konumda olduğunun farkında ve şansını denemek için çarkıfeleği çevirmeye karar verdi:

26.Fb5 Ag4 0-1

İflas çıktı! hem Siyahın bütün taşları oyunda ve dört taşı şaha bakıyor. Beyaz şahın siyah taşların kuşatmasından kurtulma ikmanı yok gibi görünüyor. Burak Fırat'tan güzel bir galibiyet.

GM Suat Atalık, IM Mert Erdoğdu'ya karşı Şah-Hint'te, yaptığı hazırlıkla açılış savaşını kazanan taraf oldu. Açılıştan belirgin bir şekilde üstün konumda çıkan Atalık, tahtada oluşan kale oyunsonunu da kazanarak sonuca gitti.

FM Hakan Erdoğan, Muhittin Büker karşısında çok keskin bir konumda kalite feda ederek oyunu kazandı. Beyaz şah, uzun rok konumunda c2'deyken daha büyük tehlike altındaymış gibi görünse de görece rakip taşlardan uzakta bulunan siyah şaha yönelik tehditler daha güçlüydü.

Aydın Duman, GM Mikhail Gurevich karşısında oyunortasında aktif taş oyunu elde edebilmek amacıyla piyon feda etmeye karar verdi; ancak siyah tehlike altında kalmadığı gibi yavaş yavaş konumunu geliştirerek partiyi kazandı.


 

Beşinci Tur: Mustafa Yılmaz Liderliğini Sürdürdü

Beşinci turda, Mustafa Yılmaz FM Alper Efe Ataman karşısında güzel bir galibiyet alarak tek başına liderliğini korudu. 4,5 puanı bulunan Mustafa Yılmaz'ı, GM Suat Atalık ve GM Mikhail Gurevich 4 puanla izlediler.

Mikhail Gurevich-Hakan Erdoğan mücadelesinde siyah Modern Benoni'de beyaz şaha etkili bir hücum organize etmeye çalıştı; ancak beyazın kalesinin surları çok sağlamdı ve siyah hücumdaki ilk top atışı olan Fh3'ten sonraki keskin varyantta doğru devamyolunu bulamayınca kaybetti. 29...Af4 yerine bilgisayar 29...Kbc8 30.Ff1 g4 varyantını öneriyor; ancak oyundaki devamyolunda beyazın materyal üstünlüğü sonucu belirledi.

Mustafa Yılmaz, FM Alper Efe Ataman karşısında güzel bir galibiyet alarak tek başına liderliğe yükseldi. Açılışta beyazın etkili olmayan oyunu (9.Kd1, 11.a4 gibi hamlelerin yerine aşağıda göreceğiniz hamlenin etkisi azaltmak için h3 oynamak daha iyiymiş gibi görünüyor.) siyaha merkezde darbe yapmasını sağladı:


13....e5! 14.de5 Afd7 15.e4 Ae5 16.Ff4 (Burada Mustafa'ya göre her şeye rağmen 16.ed5 "daha az kötüdür".) 16...Abc6 ve açık üstün konuma geçen siyah bu merkezdeki darbeden sonra sonuca gitti. Merkezin önemini anlatan güzel bir hamle, Mustafa Yılmaz'ın liderliğini korumasına yardımcı oldu.

Maç sonrası analizler...Alper Efe Ataman ve Mustafa Yılmaz analiz ediyor, Mert Erdoğdu ve Cumali Ünver onları izliyorlar.

Günün kritik mücadelelersinde Ata Seçer, Kıvanç Haznedaroğlu'yu yenerek turnuvada iyi bir duruma geldi. Aşağıda görülen konumda Haznedaroğlu Kb1 oynadı.

Kaleyi b2-c2 yoluyla oyuna sokma amacı taşıyan bu hamle beyazın üstünlüğünü arttırmasına yardımcı olmadı. Kalenin açık hatta gelmemesi ve konumdaki diğer tempo kayıplarından sonra ise d2 karesine bir yıldırım düştü:

Bu konumda Ata Seçer, Haznedaroğlu'ya karşı Fd2 oynadı ve pek bir işe yaramıyormuş gibi görünen bu fil bir basketboldaki "fastbreakleri" andıran hızlı bir hücumun başlangıcı oldu. Yine de 30.Khg1'e kadar beyaz için tehlike çanları çalmıyordu. Khg1 hamlesinden sonra ise siyahın "hızlı" ve "karşı" hücumu başarıya ulaştı.

Suat Atalık, Muhittin Büker karşısında aşağıdaki konumda hızla kazanca gitti:

23.Kd1 Vh4 24.Şg1 Ad4 25.Ag3 Af3 0-1

Aydın Duman-Ali Ekber Doğan mücadelesinde Klasik Fransız'da vezirler değişildikten sonra taraflar beraberlikte anlaştılar ve turnuvanın diğer oyunculara nazaran daha düşük ratingli ve tecrübesiz oyuncusu Ali Ekber Doğan dirençli oyununun karşılığını ilk yarım puanıyla aldı.

Mert Erdoğdu-Selim Çıtak mücadelesi kısa bir beraberlik oldu; çünkü açılıştan sonra beyazın açılışın erken bir safhasında vezirini oyuna sokması beyaza bir üstünlük vermedi ve siyah konumu rahatça eşitledi.

Burak Fırat-Hasan Kılıçaslan mücadelesi turun en son biten mücadelesi olurken, beyaz aktif bir konum ve daha iyi bir gelişimin elde ettikten sonra bir de piyon kazandı. İzmirli genç oyuncu 32.Kf3 oynadıktan sonra devamında görüleceği üzere bu hamleden sonra beyazın üstünlüğü erimeye başladı:

31...Vb8 32.Kf3 fg5 33.hg5 Ae5 34.Kf2 (sonraki hamleye izin vermemek de konumun değerlendirmesini fazla değiştirmez) 34...Kf4 35.Kf4 Kf4 36.Vf4 Ad3 37.Ve3 Ae1 38.Ve1 Vb2 39.Ve2 Ve5 40.Ve3 Ae8 41.Şh3 Ac7 ve parti berabere sona erdi.

 

Kahraman Olgaç kütüphanesi, turnuvada analiz odası olarak kullanılıyor. Solda seyirciler, Ata Seçer ve Kıvanç Haznedaroğlu'nun analizini izliyor. Sağda ise Hakan Erdoğan,  İTÜ'den takım arkadaşı olan Selim Çıtak'a partisini gösteriyor.

 


 

 

 

4.Tur: Devlerin Savaşında Gurevich Galip

Türkiye Şampiyonası'nın dördüncü gününde büyükustaların dev buluşması dramatik bir şekilde sonuçlandı. GM Suat Atalık, GM Mikhail Gurevich'in beraberlik teklifini rakibinden bir puan önde olmasına rağmen reddederek kazanca zorladı. Atalık, kazanca açık üstün bir konumu zorlayarak ulaşmaya yaklaşmışke yaptığı gaf sonucunda partiyi kaybetti. Mustafa Yılmaz ve Burak Fırat berabere kalınca, 16 yaşındaki Mustafa Yılmaz 3,5 puanla liderliğe yükseldi. Yılmaz'ı, GM Mikhail Gurevich, GM Suat Atalık ve FM Selim Çıtak izliyorlar.

Türkiye'nin en güçlü iki satranççısı Gurevich ve Atalık'ın mücadelesi heyecanlıydı ; fakat bir kez daha büyükustların da bazen büyük hatalar yapabildiklerini gördük. İki taraf da açılışta beklenen tercihler yaptılar. Açılışta Atalık, Gurevich'in berabere teklifini reddederek (rakibinin bir puan önünde olmasına rağmen) mücadele etti. Siyahlar da Kc4 ile a4 piyonun düşürdüyse de karşılığında beyaz h6 piyonunu alarak siyah şahın konumunu oldukça zayıflattı ve bu nedenle üstünlük de elde etti. Beyaz bu noktadan itibaren, siyah taşlarla oynayan Gurevich'e göre açık üstün konumdaydı. Siyah şahın elverişsiz konumu ve beyazın materyal üstünlüğü beyazı konumda kazanca zorlamaya teşvik eden etkenlerdi. Beyaz bu üstünlüğü kazanca dönüştürmek için mücadele ederken rakibinin sürekli şah fikrini bozarak beraberliği ikinci kez istemedi.

39...Ve4'ten sonra yukarıda gördüğünüz konum oluştu. Beyazlar 40.Şh3 Ve6 41.g4 ile beraberliğe razı olmadı ve siyahlar aşağıda gördüğünüz gibi Kc5 oynadı.

Burada 42.Vb4?? Kc4'ten g4'teki mat tehdidinden dolayı dolayı kaybediyor. Burada örneğin Va4 beyazın üstünlüğünü sürdürmesini sağlardı; çünkü Kc4'e bu kez Vd1 ile g4'ün savunulması mümkündür. Oyunun erken safhalarından itibaren üstünlüğü ele geçiren Atalık, bu gafın ardından Gurevich'e karşı şanssız bir şekilde kaybetti. Eğer maçı da kazansaydı, üst üste ikinci Türkiye Şampiyonluğu'na ulaşma yolunda önemli bir avantaj elde etmiş olacaktı. Türk satrancının iki marka isminin mücadelesinde gülen taraf Mikhail Gurevich olunca, sıralamada rakibi Suat Atalık'ı da yakalamış oldu.

"Büyükustalar kulübünün" Türkiye'yi temsil eden iki üyesi Suat Atalık ve Mikhail Gurevich maçtan önce birbirleriyle sohbet ederken.

Mustafa Yılmaz-Burak Fırat mücadelesinde siyah çok ilginç bir piyon fedası yaptı. Siyah burada 12...e5 ile piyon feda etti. Partinin devamında olduğu gibi 13.ed5 cd5 14.Ve5 dc4 15.Fc4 Fb7'den sonra oluşan konumda siyahlar piyon karşılığında hızlı gelişim ve iyi bir taş oyunu elde etti. Ayrıca siyah taşlar şah kanadında tehditler yaratacak şekilde mevzilenince Yılmaz da piyon yapısı bozulmasına rağmen siyahın güçlü bir girişim elde etmesine izin vermedi. Daha sonra ters renkli fillerin tahtada kaldığı parti, sürekli şahla berabere sona erdi. Burak Fırat'ın e5 fikri gerçekten ilginç görünüyor.

Burak Fırat, ilginç bir piyon fedası yaparak yaşıtı ve 16 yaş,18 yaş milli takımlarında beraber oynadıkları Mustafa Yılmaz'ı durdurdu.

IM Erdoğdu, takım arkadaşı IM Kılıçaslan'ı yendi.

THY'de takım arkadaşı olan IM'ler Hasan Kılıçaslan ile Mert Erdoğdu'nun mücadelesinde beyaz atın manevra sıkıntısından faydalanan siyah bu tip konumlarda genellikle tercih edilmeyen c4 hamlesini bu kez girişimi de elde ederek yaptı. Daha sonra vezir kanadındaki oyunu Erdoğdu'yu kazanca götürdü ve önceki gün Mustafa Yılmaz karşısında aldığı yenilginin yaralarını sardı.

IM Kıvanç Haznedaroğlu, Burak Fırat'a kaybettikten sonra üst üste ikinci partisini kazanma yolunda.

Ali Ekber Doğan-IM Kıvanç Haznedaroğlu mücadelesinde, siyah oyunsonunda rakibinin zayıflıklarından kurtulmamasından faydalanarak zor da olsa küçük üstünlükleri biriktirerek kazanca ulaştı. Maçtan sonraki analizerde IM Haznedaroğlu, beyazın zayıflıklarından b4 fikriyle kurtulabileceğini belirtti.

İki İzmirli FIDE Ustası ve FIDE Trainer Ata Seçer ve Alper Efe Ataman'ın mücadelesinde Ruy Lopez'de Breyer varyantında tipik bir konuma ulaşıldı. Siyah, beyaz a dikeyini ele geçirirken keskin bir varyant oynamayı tasarladı ve Ke7 ile siyah karelerin de zayıflığından yararlanma fikriyle ilginç bir devamyolu seçti. Bununla birlikte hesapladığı varyant, beyaz tarafından Va5 ile bu çürütülünce konum beyaz için kazanç hale geldi. Sonrasındaki siyahı rahatlatacak bir oyun ve taktik fikirler de işe yaramayınca beyaz iki piyon fazla kaldığı oyunsonunda kazanca ulaştı.

FM Hakan Erdoğan-Aydın Duman mücadelesinde siyahın materyal fedası yeterli oyun sağlamayınca beyaz galibiyete uzandı.

FM Selim Çıtak-Muhittin Büker mücadelesinde ise beyaz açılıştan hemen sonra girişimi ele geçirdi ve oyunun sonuna kadar bırakmayarak turnuvadaki üçüncü galibiyetini aldı.


Üçüncü Tur

GM Mikhail Gurevich, üst üste ikinci galibiyetini zorlanarak da olsa FM Selim Çıtak karşısında aldı. Partide aslında bir "Gurevich klasiği" yaşandı ve tecrübeli büyükusta eşit oyunsonunda genç rakibinin zeitnottaki hatasını değerlendirerek sonuca gitti.

Siyahın bağlı geçerli olsa da beyaz şahın çok aktif olması ve piyonların durdurulabiliyor olması konumu eşit; fakat pratikte zorluklar barındıran bir konum haline getiriyordu. Görünen o ki 36...b3'ten sonra siyahın işi zorlaşıyor.

Türkiye adına yarışmaya başladığından beri büyükustaların bile oyunsonunda, satrancın en basit gibi görünen; fakat en ince detaylarını barındıran bölümünde, sonucu etkileyen hatalar yaptıklarını sıkça gördük.

Ali Ekber Doğan, turnuvadaki rakiplerinden en az 200-300 rating aşağıda olmasına rağmen mücadelesini sürdürüyor. Eski Türkiye Şampiyonlarından FM Hakan Erdoğan karşısında iyi bir fırsatı ele geçirdiyse de oyunsonunda bunu değerlendiremedi. Aşağıdaki konumda :

28...a3 oynasaydı beyaz taşların iki açmazda olması siyaha açık bir üstünlük verebilirdi. Şimdi Fc5 ve Fa6 tehditlerini vardır. Siyah bu tehditleri önce a3 sonra da Şg7 hamleleriyle hazırlıyor. Siyah burada 28...Fa6 oynayınca ibre beyazın lehine döndü ve beyaz daha sonra partiyi de kazandı.

Muhittin Büker - IM Hasan Kılıçaslan buluşmasında mücadele uzun süre eşit devam etti. Beyaz eşit konumda c dikeyini Fe2 ile rakibine bırakınca beyazın konumu domino taşlarının devrilmekte olan domino taşlarına benzer bir hızla dağıldı:

Bu konumda parti şöyle devam etti: 43. Fe2? Kc2 44.Ff3?? K8c4 0-1 (45.bc4 Kc4 mat)

Aydın Duman-GM Suat Atalık partisinde ise siyah taşlar aktifleştiği anda işler beyaz için kritik bir hal aldı ve tek hamlelik taktik bir darbeyle her şey bitti. İşte o hamlenin oynandığı konum:

23...Ac2 0-1

Mustafa Yılmaz, günün kritik mücadelesinde IM Mert Erdoğdu'ya karşı kazandı.

Günün kritik mücadelesinde Mustafa Yılmaz- Mert Erdoğdu'ya karşı Sicilya Najdorf'taki modern devamyollarından (h5) birisini tercih etti. Sicilya'da tipik bir şekilde vezir kanadında alan üstünlüğü elde eden beyaz hafif bir üstünlük de elde etti. Daha sonra siyahın h3 ile piyon feda etmesini gh3 ile kabul eden beyaz, silikon canavarlara göre c5 oynasaydı daha da büyük bir üstünlük elde edebilirdi. Siyah bu piyon fedasıdnan sonra tematik e4 hamlesiyle bir piyon daha feda edip e5 karesini atının kullanımına açtı. Her ne kadar maç sonrası analizlerde beyaz için materyal üstünlüğünü değerlendirecek varyantlar bulunduysa da partide Vd7'den sonra beyaz Şh2 ile piyonu korudu ve bu noktadan sonra siyah güçlü bir girişim elde etti. Genç kuşağın en yüksek ratingli satranççısı böylece kritik bir galibiyet daha aldı.

FM Ata Seçer-Burak Fırat mücadeleleri çünkü Ata Seçer "hoca", Burak Fırat "öğrenci" konumunda olduğundan oldukça ilginç geçiyor. Hoca ve öğrenci Türkiye Birinciliği Seçmeleri'ndeki yüksek gerilimli eşitlik bozma maçlarında karşılaşmışlardı ve son saniyelerde Ata Seçer tur atlayan taraf olmuştu. Turu atlar atlamaz da öğrencisine uyarılar yapmayı ihmal etmemişti. Öte yandan da onu teselli edince ortaya hayli ilginç sahneler çıkmıştı.

15 yaşındaki yetenekli oyuncu, açılışta ufak bir üstünlük elde ettiyse de yavaş yavaş üstünlüğünü kaybetti (bu durumun hocasının ve rakibinin hiç hoşuna gitmediğini maçtan sonra gördük). Oyunsonunda Fransız'daki tipik kötü file iyi at oyunsonuna girmeye çalıştıysa da siyahın fili bu kez çalışır haldeydi. Bu parti de berabere bitti ve analizleri de oldukça uzun sürdü. Hoca ve öğrencinin gelecekteki maçları da oldukça heyecanlı geçmeye gebe görünüyor.

FM Ataman-IM Haznedaroğlu mücadelesinde iyi bir piyon yapısı elde etmeyi başaran siyah daha sonra d3 piyonunu da kazanınca, siyah elde ettiği piyon fazlasını kazanca dönüştürdü.

 

 


 

İkinci Tur: Burak Fırat, IM Kıvanç Haznedaroğlu'ya Kazandı

Türkiye Şampiyonası'nda ikinci tur sonunda Mustafa Yılmaz, GM Suat Atalık ve FM Selim Çıtak 2 puanla birinciliği paylaşıyorlar. Birinci turda Mustafa Yılmaz, GM Mikhail Gurevich'i yenerken; ikinci turda Burak Fırat, IM Kıvanç Haznedaroğlu'na karşı kazandı.

FM Alper Efe Ataman, Ali Ekber Doğan karşısında siyahlarla oyunortasında rakibinin h3 ile konumunu zayıflatmasını değerlendirerek hızlı bir hücum ile sonuca gitti.

İkinci turda genç kuşağın turnuvadaki temsilcilerinden Burak Fırat, takım arkadaşı Mustafa Yılmaz gibi turnuvanın sonucunu sarsabilecek bir sonuç aldı. IM Haznedaroğlu'na karşı siyahlarla kazanan İzmirli genç satranççı rakibinin ab3 almasına izin vermesinden faydalandı ve daha sonra rakibinin Kg7 fedasını çürüterek galibiyete uzanmayı başardı.

Birinci turda Mikhail Gurevich'i yenerek turnuvaya başlayan Mustafa Yılmaz, ikinci turda hemşehrisi Muhittin Büker'e karşı kazandı ve turnuvaya ilk iki partisini kazanarak başladı. Aslında açılıştan alan üstünlüğü ve daha ümit veren konumla ayrılan taraf Büker oldu; ancak açılıştan sonra siyahın güvenilir bir üstünlük elde etme şansı olabilirdi.

Siyah sonraki bölümde bir mini-kombinezon sonucunda piyon vermek zorunda kaldı ve partinin sonraki bölümünde beyaz elde ettiği materyal avantajıyla kazanca ulaştı.

Selim Çıtak-Aydın Duman mücadelesinde siyahın eşitliği yakaladığı konumda daha fazlasını isteyip uzaktan şüpheli görünen bir taş fedası yapması pahalıya mal oldu ve beyaz kazandı. Bu sonuçla turnuvaya son anda dahil olan FM Çıtak üst üste ikinci partisini kazanmış oldu.

Suat Atalık-Hakan Erdoğan mücadelesinde açılıştan hemen sonra beyazlar üstün konuma geçti ve siyahın zayıf piyonlarını düşürerek sonuca gitti.

Hasan Kılıçaslan-Mikhail Gurevich mücadelesinde beyaz, Karlsbad piyon yapısında e4 sürerek ayrık piyonla oynamaya karar verdi. Daha sonra genellikle olması gerektiği gibi ayrık piyonu olan taraf aktif taşlarını kullanarak bu durumdan faydalanmaya çalıştı; ancak siyah da oyunda kendi taşlarını etkinleştirecek zamanı buldu. Vezirler değişildikten sonra zor bir oyunsonunu savunmaya çalışan beyaz, siyah şah vezir kanadına gidip, siyahın fazla olan piyonunun bulunduğu kanatta geçer piyonu ilerletecek duruma gelince terk etti.

Ata Seçer-Mert Erdoğdu buluşmasında vezirlerin değişilmesinden sonra siyahın d dikeyini ele geçirdiği; fakat tahtada iki kale ve ters renkli fillerin olduğu bir durum oluştu. Bu konumda d dikeyini elinde tutmaya çalışan Erdoğdu, üstünlüğünü koruyarak kazancı zorlamaya başladı. Şah kanadında elde ettiği piyon çokluğunu ilerletti. Beyazın konumu gittikçe güçleşmesine rağmen kayıba giden yol 41.h3'ten sonra e3 ile açıldı.

41...e3!'ten sonra piyonu almak mümkün değildir. 42.Fe3 Ke8 43.Şd2 Fe4 44.Kg1 Kd8 ve sonra Kd3 ile siyah kazanıyor. Ayrıca 43.Kc3 de Ke3 44.Şd2 Fe2 45.Ke1 Ka3'ten dolayı olmuyor. Beyazın piyonu almaması da siyahın kazanmasını engelleyemedi.

Bu sonuçların ardından şampiyonada Mustafa Yılmaz, GM Suat Atalık ve FM Selim Çıtak 2 puanla birinciliği paylaşıyorlar.

 


 

1.Tur: Gençlerin Rüzgarı Devam Ediyor: Mustafa Yılmaz Gurevich'i Devirdi

Türkiye Birinciliği'nde ilk sürpriz genç yıldız Mustafa Yılmaz'dan geldi. Yılmaz, dünya şampiyonası kadar prestijli bir turnuva olan Sovyetler Birliği Şampiyonası'nda birinciliği paylaşmış dünyaca ünlü büyükusta Mikhail Gurevich karşısında ilk tur siyahlarla kazanarak Türkiye Birinciliği'nin belki de şimdiden turnuvanın en sansasyonel sonucuna imza attı. Mişa Gurevich, böylece 2006'da da katılıp şampiyonluğa ulaştığı Türkiye Şampiyonası'ndaki ilk yenilgisini aldı.

Mustafa Yılmaz, burada dünyaca çapında bir oyunsonu pratisyeni olan Mikhail Gurevich'e karşı vezirleri değişmeye karar verdi...

29...Vc7 30.Vc7 Şc7 31.Khg1 Ae4 32.Kc2 K8g7 33.Kg4

Bilgisayara göre bu hamle yanlış görünüyor; ancak her zaman önce insanlar, sezgi ve konumsal unsurların değerlendirmesi önemli diyenler tarafında olduğumuz için kesin yargıda bulunmaktan kaçınmalıyız.

33...Kg4 34.Ag4 Kg4 35.f3 Kg1 36.fe4 de4 37.Kf2

Burada Ke2 ile pasif bir savunma yapmak da oyunu kurtarmıyor gibi görünüyor. Örneğin 37...h3 38.Şb3 Kg2 39.Kc2 Şd6'dan sonra şimdi Şe6-Şf5-Şg4 fikri oynanabilir. Zaten kale oyunsonlarında kalenin aktifliği genellikle konumdaki belirleyici temel unsurlardandır. Konum kötü bile olsa kale aktif tutulmalıdır.

Ke1 38.Kf4 Ke3 39.Kg4 Kd6 40.Kh8 Şd5 41.h4 Kh3 42.h5 Kc4 43.h6 Şd4 0-1

Gurevich'in  sağlık sorunu oyununu etkilemiş olmalı; fakat Ankaralı genç oyuncu zorlu turnuvada dünyaca ünlü büyükustaya karşı önemli bir galibiyet aldı.

Türkiye Birinciliği Seçmeleri'nde kendisinde oldukça yüksek ratingli oyunculara karşı başarılı olarak finale yükselen Ali Ekber Doğan ilk turda Türkiye'nin ilk büyükustası Suat Atalık ile oynadı. Atalık, açılıştan üstün konumda çıktığı partide beyaz taşlarla güzel bir kalite fedası yaptı ve siyah karelerin zayıflığını değerlendirerek kazandı.

Belki de diyagramı birkaç hamle önce kırışmalar başlarken koymak gerekirdi; ancak takibi biraz kolaylaştırmak istedik. Bu konumun meydana gelişini görmek isteyenler pgn dosyasından partiyi izleyebilirler.

Burada 21.Kd4 Fd4 22.Vd4 c5 23.Vd2 a6 24.Fb2 Kab8 25.Ke1 Af6 26.Ad5 Fd5 27.ed5 Vf7 28.Vc3 Ke8 29.Ae6 Ke6 30.de6 Ve6 31.Fd5 1-0

Siyahın daha iyi savunma olanakları varmış gibi gözükse de siyah karelerin zayıflığı ve güçlü fil konumda bayaza açık üstünlük veriyor.

Muhittin Büker-Ata Seçer mücadelesinde biraz erken gözüken taş fedası sonuç vermedi ve siyah materyal avantajını hızla kazanca dönüştürerek turnuvaya galibiyetle başladı.

Turnuvadaki IM'lerden Erdoğdu ve Haznedaroğlu'nun mücadelesinde beyaz, oyunortasının erken bir bölümünden vezirler değişilirken, ters renkli fillerin bulunduğu konumda ,piyon fazla kaldı. Önce kazanca yaklaşan taraf piyonu fazla olan beyazdı.  Daha sonra beyaz hata yapınca bu kez taş öne geçen ve kazanma fırsatını yakalayan siyah oldu; ancak beyazın fazla piyonları siyahı hataya zorladı. En sonunda tahtada iki taraf için de kazanç getirecek taş kalmayınca parti berabere sona erdi.

Burak Fırat- Alper Efe Ataman mücadelesinde de kazanca götürecek bir üstünlük kuran taraf olmayınca parti sürekli şah ile berabere sona erdi.

Turnuvanın iki renkli oyuncusu FM'ler Erdoğan ve Çıtak'ın mücadelesinde Grünfeld'de açılışta fil çiftini verdikten sonra Ac4'e de izin verince siyah hafif üstünlüğü elde etti.

Daha önce oynanan bazı oyunlarda beyaz Ac4'ü engellemeye çalışmış. Siyah, kurduğu baskı sonucunda piyon da kazanmayı başardı. Piyon kazandıktan sonra kazanca giden yol çok kısa olmasa da siyah bu üstünlüğünü değerlendirip, Türkiye Şampiyonası'na kazanarak başlamayı başardı.

Duman-Kılıçaslan mücadelesinde İtalyan Açılışı'nda beyaz iyi bilinen bir devamyolunda az oynanan bir hamle seçti. Bu hamleden sonra siyah gelişim üstünlüğünü geliştirecek fırsatları ele geçirdi ve daha sonra konumu eşitleme fırsatı yakalayan beyaz 24.Kb1'den sonra artık açıkça duruma düştü ve birkaç hamle sonra da partiyi kaybetti.