Mobile menu

Makaleler

Anand Dünya Şampiyonu 6.5-5.5

4_25Tur 12: Klasik zaman kontrolünde Anand ve Topalov arasında gerçekleşen Dünya Şampiyonluğu Maçı’nın belirleyici son oyunu gerçekleşti. İnanılmaz derecede aktif ve yaratıcı olan Büyükusta Veselin Topalov, ilk hamleyi oynamanın getirdiği avantaj ile kazanmayı bekleyerek oynadığı son tur maçından hüsranla ayrıldı.

 

Bu sefer güçlü oyuncular Kabul Edilmemiş Vezir Gambiti oynadılar. Sağlam ve sakin görümesine rağmen, beyaz için oynaması kolay olmayan ve ani hatalara zorlayan bir devam yolu(Emmanuel Lasker’in geliştirdiği) seçtiler.

 

Siyahın erken değişim isteği ve merkez piyonlarına c5’ten baskı yapması sebebiyle, Topalov rakibine meydan okumayı kabul etti. Siyahın c5’teki izole piyonu, diğer taşların aktifliği ile beslendi. İşte bu noktada Topalov hata yapmaya başladı. Hintli Büyükusta Anand, arka arkaya hatalarını yineleyen Topalov’un tüm yanlışlarını vakit kaybetmeden değerlendirdi. Siyahın a8-h1 diyagonalini kontrol eden beyaz fili tahtada süper güç haline gelerek Topalov’un şahını tehlikede bıraktı. Beyazların merkezdeki yapılanmasını bozan ve diyagonali tamamen açan tipik f5 sürüşü, siyahlara beyaz şaha ciddi bir saldırı yapmaları için fırsat vermiş oldu.

 

46. hamlede mat tehditlerinden kaçabilmek için Topalov’un kaleye karşı vezirini vermek zorunda kalması, pozisyonu daha da zor bir hale sokarak yavaşça kaybetmesine neden oldu. Dünya Şampiyonu Anand, siyahlarla 56 hamlede kazanarak ünvanını korudu. IM Can Arduman'dan Analiz


4_1016

Son Tur

Tur  11: Maçların bitmesine iki oyun kalmışken ve  tek bir maç skorunun bile çok önemli olduğu 11. turda iki oyuncu da oldukça dikkatli idi. İlk hamlenin d piyonu ile yapılmadığı ilk oyun olan bu turda beyazlarla oynayan Anand İngiliz Açılışı’nı tercih etti. Durumu kısa sürede eşitleyen Topalov, rakibine hafif avantajlar dışında fırsat vermedi ve sorunların üstesinden gelmeyi başardı.

 

Anand’ın seçtiği açılış hakkında konuşan Topalov, ilk hamlede c4’ü görünce şaşırdığını, çünkü Anand’ın böyle bir maçta bu hamleyi daha önce oynadığını anımsamadığını belirtti. Oyun sonuna geçmeden önce Beyaz’ın durumu d4’teki yalnız piyon sebebiyle biraz daha kötüydü. Az da olsa avantajı yakalayan Topalov’un hafif üstünlüğü, bir puan almasına yetmedi. 36. hamlede vezirleri değişen oyuncular eşit oyun sonuna girerek 30 hamle sonra beraberlikte anlaştılar. Topalov, maç boyunca sağlam oynadığını, bir ara daha iyi pozisyona sahip olduğunu fakat daha fazlası olmadığını belirtirken, Hintli Büyükusta Anand, e4’ün bir hata olabileceğini, pozisyonu tutabilmek için yeterince kaynağa sahip olduğunu söyledi.


Geriye oynanacak bir klasik parti kaldı. Topalov’un beyazlarla oynacağı 12. tur sonunda kazanan belirlenmez ise eşitlik bozma maçlarına gidilecek. IM Can Arduman'dan Analiz


Tur  10: Her zamanki gibi bu partide de Topalov 1.d4 ile başladı.  Anand bu hamleye şampiyonanın ilk turunda başarısızlıkla sonuçlanan Grünfeld ile karşılık verdi. Oyun sonunda yapılan basın toplantısında konuşan Topalov,  tüm oyunlarda 1.d4 oynadığını, çünkü bu açılışa hazırlandığını belirtti.

4_0117

 

10. turun ardından gerçekleşen Basın Toplantısı

 

Anand 10. hamlede az rastlanan bir devam yolu izleyerek …b6 oynadı. Siyahın pozisyonu rahatlıkla  eşitlediği bu hamlenin ardından 24. …Ac6 ile Anand pek de istemediği bir oyun sonuna girmeye zorlandı. Bunun nedeni ise Beyazın fil çiftinin çok kuvvetli olmasıydı.

 

Topalov kararsız manevralar yerine aktif oyunlar geliştirebilseydi, oyun sonunu çok daha doğru oynayabilirdi. Topalov’un harcadığı bu zamanı Anand Vezir kanadında koordine olarak kullandı. Böylece kısa bir süre sonra eşitlik sağlandı ve oyun 60. hamlede beraberlikle sonuçlandı.

 

Tur 9: Her oyunda olduğu gibi şampiyonanın dokuzuncu turunu oynamak için salona ilk gelen Veselin Topalov oldu. Catalan açılışından sapmaya karar veren Anand, bu sefer Nimzo-Hint Savunması ile izleyenleri şaşırttı. Topalov 20. hamlede riskli bir karar alarak vezire karşı çift kalesini verdi. Bir başka şüpheli hamle ise 30. hamlede Anand'ın e6 piyonunu almasına izin vermek oldu. Bu hamleden sonra oldukça tehlikeli olmaya başlayan Anand’ın kaleleri göz önüne alındığında, Beyaz için kazanç kesin görünüyordu.

 

Fakat, 40 hamleyi doldurmaya çalışan Anand ciddi bir hata yaptı. Dikkatsizce çektiği şahlar, rakip şahın kafesinden kaçmasına yardımcı olmaktan başka bir işe yaramadı. Pozisyon burada daha da keskinleşti. 46. hamlede başka bir hata yaparak g5’teki piyon yerine h5 piyonunu alan Bulgar oyuncu Topalov, Anand’a yeni bir kazanç şansı vermiş oldu. Ancak Anand bu armağanı geri çevirdi.


Topalov’un hakemi çağırarak 3 konum tekrarı olduğunu söylemesiyle şampiyonanın en uzun süren maçı (6 saatten fazla) beraberlikle sonuçlandı.  Bu  da Topalov için oldukça iyi bir sonuç oldu. Tur sonunda yapılan basın toplantısında konuşan Anand, en az iki kez net kazanç olabilecek devam yollarını kaçırdığını belirtirken, bu turda şanslı olduğunu ve aldığı yarım puandan oldukça memnun olduğunu söyleyen Bulgar GM Topalov, Hintli büyükustayı doğruladı. IM Can Arduman'dan Analiz

4_0510

Başhakem dokuzuncu turu başlatırken


TUR 8: Topalov’un beyazlarla oynadığı dünya şampiyonluğu maçının sekizinci oyunu yine 1. d4 Slav ile başladı. İki oyuncunun da sürekli aynı açılışları tekrarlama sebebi, yaptıkları hazırlıklarda doğabilecek zayıf noktaları bulmak olmalı. Bu varyantta önceki oyunlarda problemler yaşamasına rağmen,  Anand daha önce izlediği yoldan şaşmayarak 8. … Fg6 oynamayı seçti.  13. hamlede Hintli büyükusta  kalesini c8 karesine getirerek, 1999 yılında Smyslov ve Cramling arasında oynanan karşılaşmayı hatırlattı.


Maç boyunca oynanan diğer oyunlar değerlendirildiğinde Topalov’un sahip olduğu en iyi pozisyonlardan biri olarak nitelendirilen sekizinci oyunun beşinci saatine girildiğinde Anand çok ciddi bir hata yaptı. Dikkatli ve doğru bir şekilde vakit kaybetmeden bu hatayı değerlendiren Topalov, rakibini içinde hiçbir kazancın ve kaçışın yer almadığı bir pozisyona soktu. Anand oyunu terk etmek zorunda kaldı. Maçın ardından basın toplantısında konuşan Anand, pozisyonundaki güçlükler nedeniyle maçın başından itibaren oyunun beraberlikle sonuçlanıp, sonuçlanamayacağından emin olamadığını belirtti. Tamamlanan sekiz oyun sonunda skor eşitlendi. Dinlenme gününün ardından dokuzuncu oyun 06 Mayıs’ta oynanacak. Klasik zaman kontrolünde oynanacak son dört oyun şampiyonu belirlemez ise, 13 Mayıs 2010 tarihinde eşitlik bozma maçları yapılacak. IM Can Arduman'dan Analiz

4_058

 

Sekizinci turun başlamasına birkaç dakika kala

 

TUR 7: İki oyuncunun, özellikle Topalov’un gösterdiği yaratıcılık ve hırsla dolu ikinci yarının ilk oyunu, şampiyonanın en ilgi çekici oyunlardan biriydi. Yine Catalan açılışı ile başlayan oyunda Topalov bu kez tipik piyon fedasını kabul etmedi. 4… Fb4’ün ardından oyun çok farklı bir şekilde gelişti.

 

Bu tura çok iyi hazırlandığı net bir şekilde görünen Topalov, uzun sürecek bu büyük mücadeleye seve seve girerken, dokuzuncu hamlenin ardından keskinleşen parti heyecanlı bir şekilde devam etti. 12. hamlede kalite kazanan Anand’ın, siyahın güçlü merkez piyonlarının baskısına dayanması gerekiyordu. Dünya şampiyonu Anand çok doğru oynayarak, rakibinin yarattığı tüm tehditleri savuşturmayı başardı. Beraberliğin 15 hamle önce kabul edilmesi beklenirken, mücadele 58. hamleye kadar devam etti. Sekizinci turda Topalov beyazlarla oynayacak.


 

4_122

 

Karpov 7. turun sembolik hamlesini yapıyor



TUR 6: Beyazlarla oynayan dünya şampiyonu Anand bir kez daha Catalan Açılışı’nı seçti. Rakibi Topalov ise bu açılışta artık tecrübe kazandığı için hazırlıklıydı. Fakat bu maçın 11. hamlesinde 11. … Vf6 hamlesiyle bir yenilik yaptı.

 

Basın toplantısında “ Bu klasik bir çift ata çift fil pozisyonu” diyen Anand, Atlarının iyi karelerde bulunması nedeniyle bir an için avantajı ele geçirebileceğini düşündüğünü fakat bunu yapamadığını belirtti.

 

Eşit oyun sonuna hızlı bir şekilde girdiklerini belirten Topalov, maçın ilk yarısı sonunda ortaya çıkan tablodan memnun olup olmadıkları sorusuna ise; şu anki skordan ve sonuçlardan memnun olmadığını fakat ikinci yarıda durumu düzelteceğini söyledi. Anand ise her oyuna ayrı ayrı yaklaşmayı seçtiğini, şimdilik bir neticeden söz etmek istemediğini belirtti.

4_09

 

Altıncı Tur


Tur 5: Dünya şampiyonluğu maçının beşinci oyunu beraberlikle sonulandı. Üçüncü oyuna göre daha durgun bir Slav ile başlayan beşinci oyunda ilk değişiklik Anand’tan geldi ve 15. … h5 ile yenilik yaptı.

 

İki hamle sonra elektriklerin gitmesiyle, maçın yapıldığı Military Club’ın tüm ışıkları söndü ve canlı yayın durdu. Oyuncular maça devam edemedi.  Teknik pronlemler yaklaşık 15 dakika sonra çözülünce maç kaldığı yerden devam etti. Bu dakikada içeriye hiçbir gazeteci ve fotoğrafçı alınmadı. Oyun sonunda avantaj sağlayamayan ustaların maçı beraberlikle sona erdi.


TUR 4:
İlk oyunda beyazlarla etkileyici bir şekilde kazanmayı bilen Topalov, siyahlarla oynadığı ikinci maçta da aynı performansı gösteremedi. Topalov daha sağlam oynamaya karar vermişken, Anand ikinci defa Catalan Açılışı’nı seçti, bu da rakibi düşünüldüğünde Hintli büyükusta için iyi bir seçim oldu.

 

Anand inisiyatifi almak için piyon fedası yaparak başarılı olurken, Bulgar GM Topalov açılışta zor bir pozisyon ile karşı karşıya geldi. Basın toplantısında konuşan Anand “Net bir avantaj sağladığımı söyleyemesem de Ag4 hamlesinden sonra pozisyonum çok iyiydi.” dedi.  Anand’ın taşlarını Şah kanadına göndermesinin ve yaptığı At fedasının ardından Bulgar GM Topalov’un tahtanın diğer tarafına sıkışan taşları için yapabileceği bir şey kalmamıştı. Yaptığı at fedasından emin olmamakla birlikte, siyah için etkili bir defans göremeyen Anand maçı kolayca kazanarak skoru 2,5 -1,5 yaptı. IM Can Arduman'dan Analiz


4_034

 

Dördüncü Turdan Önce

 

TUR 3 : Anand’ın birinci turda Grünfeld Savunması'nda yaptığı büyük hatadan sonra, satrançseverlerin üçüncü turda Hintli büyükustanın ne oynayacağını merak ettikleri Dünya Şampiyonası’nın üçüncü turu beraberlikle sonuçlandı. Bu turda Anand tamamen farklı bir yaklaşımla  sağlam bir açılış seçti ve Slav oynadı. Kramnik ile daha önce bu açılışı oynadığı için bazı fikirlere sahip olan Topalov, Anand’ın soğukkanlı ve sakin bir şekilde planını devam ettirmesi karşısında şans yakalayamadı. Oyun boyunca az da olsa avantajlı görünen Topalov, Anand’ın çok doğru hamleleri nedeniyle eşit kale oyun sonunda kazanmak için hiçbir fırsat bulamadı. Maç sonunda el sıkışmayan iki oyuncu, basın toplantısında bunu tamamen unuttuklarını belirttiler.IM Can Arduman'dan Analiz

 

TUR 2: Anand durumu eşitledi.

İki oyuncu için de oldukça cesaret isteyen bir açılış ile, Catalan ile başlayan maçın galibi 43 hamle sonunda Anand oldu. IM Can Arduman'dan Analiz

 

tur2kucuk

TUR 1

Şampiyonanın ilk turu, Dünya şampiyonası tarihindeki en kısa açılış maçı unvanını aldı. Veselin Topalov hamlelerini oldukça rahat ve çok hızlı yaparken, Anand da rakibine uyum sağlayarak aynı şekilde oynamaya başladı. Ta ki Topalov’un ev hazırlığı ile karşılaşana kadar. 23. hamlede tehlikeli olacak bir hata yapan Anand, bu noktadan sonra durumu kurtaramadı ve şampiyonanın ilk turunda 1 puanı evsahibi Topalov aldı.

IM Can Arduman Analiz


tur1kucuk

 

ŞAMPİYONA ÖNCESİ YAPILAN BASIN TOPLANTISI

Büyükusta Viswanathan Anand’ın Sofya’ya geç gelmesi nedeniyle bir gün ertelenen Dünya Şampiyonluğu maçının açılış töreni ve basın toplantısı planlandığı gibi tamamlandı. Gerçekleşen toplantıda Viswanathan Anand şunları söyledi;  “Tahmin ettiğimizden çok daha uzun bir yolculuk geçirdik, fakat burada esas olan satranç için bir şekilde buraya gelmiş olmamız.  Burada olduğum için oldukça mutluyum. Makropoulos durumu çok iyi açıkladı. Anlayışı için FIDE’ye çok teşekkür ediyor, satrançseverler için iyi bir maç olmasını umuyorum”.

 

Topalov ise; Küçük bir ülke olduğumuz için bu maç bizler için tarihi bir olay. Bu şampiyona ülkenin tanıtımı için oldukça etkili bir yol. Anand ve ben 5 yıldır satranç dünyasının başında yer alıyoruz. Bu maç çok daha önce yapılmalıydı” dedi.

 

* (C) bu sayfada görülen tüm resimlerin her türlü kullanım hakkı ChessNewsCorporation'a ait olup, TSF tarafından uluslararası telif hakları yasaları çerçevesinde edinilmiştir. Hiç bir şekilde çoğaltılamaz, ilgi ve referans verilerek ya da verilmeden kullanılamaz, dağıtılamaz. TSF ve CNC satranç konusunda işbirliği yapmaktadır.

 

http://live.chessdom.com/anand-topalov-2010-g2.html

 

http://www.chessbase.com/

 

RESMİ SİTE