Mobile menu

Makaleler

Türkiye’nin En Genç GM’si O mu Olacak ?

kucukkivanc20 – 30 Ağustos tarihleri arasında gerçekleşecek 8. İzmir Uluslararası Açık Satranç Turnuvası ona birincilik getirir mi bilinmez ama Türkiye’nin En Genç Büyükustası, hatta Büyükusta unvanını en genç yaşta alan Türk satranççı unvanlarını kazandırabilir. Tabii kısa bir süre için.

 

Büyükusta olabilmek için tüm normlarını tamamlayan İM Kıvanç Haznedaroğlu ile Başkanvekili Murat KUL üç yıl aradan sonra bir kez daha görüştü.

 

Kul – Haznedaroğlu Görüşmesi (devamında....)

 

IM Kıvanç Haznedaroğlu ile yaptığımız ilk görüşmenin üzerinden, (Ekim 2006), yaklaşık üç yıl geçmiş. O tarihte “Temelden İyi Başlasak Çoktan Büyükusta Olurduk” diyen 28 yaşındaki İM, 12 – 29 Temmuz 2009 tarihleri arasında Girit’te düzenlenen iki ayrı turnuvada hem GM normlarını tamamladı hem de ELO sunu 2498 sınırına taşıdı. Şimdi tek hedefi 2500 ELO’ya ulaşıp Türkiye’nin en genç Büyükustası olabilmek. İşte İzmir Açık öncesi TSF Merkezinde yaptığımız kısa görüşmenin ayrıntıları.

 

Murat KUL: Kıvanç ne hissediyorsun?

Kıvanç HAZNEDAROĞLU: Mutluyum, gururluyum. Hem TSF için hem benim için emeklerimizin karşılığını aldık. Bir değişim olduğunu hissediyorum. Oyunumda, mentalitemde, her alanda. Kendime güvenim çok arttı.

 

KUL: Oraya giderken ne düşünüyordun ?

 

HAZNEDAROĞLU: Öncelikle Lefkoşe Satranç Derneği’ne teşekkür ediyorum. İlk turnuvanın masraflarını hem antrenörü hem de oyuncusu olduğum için onlar karşıladılar. Bireysel olarak katıldığım ikinci turnuvayı ise TSF karşıladı.  Ancak ilk turnuvadan doğrusu bireysel anlamda bir beklentim yoktu. Ancak maçlar yapıldıkça kendime olan güvenim arttı. Önce şunu söylemeliyim. Ankara’da TSF’de yaptığımız son kampta, Başkanımız Yazıcı ve FİDE Asbaşkanı GM Zurab Azmaiparashvili bizi ziyaret etmişlerdi. Başkan bana “ne zaman alıyorsun ödülünü” diye sormuştu, ben de Ağustos’a kadar bitecek demiştim.

 

1

 

 

 

KUL: Turnuvalar nasıl geçti?

 

HAZNEDAROĞLU: İlk turnuvada çok kritik bir karşılaşma yaptım Neverov ile, (Valeriy Neverov- Ukraynalı GM, 21 ELO), üstelik siyahlarla. Ve gerçekten çok iyi oynadım. Piyon feda ettim, geri almadım, bastırdım, kazanmak için oynamıştım. Kazanınca bu işin olacağına inandım. İkinci turnuvaya artık tamamen norm için gittim. Birinciliğe oynamak için.

 

KUL: Ne kadarlık bir ELO puanı GM ünvanını almanda senin için yeterli oluyordu?

 

HAZNEDAROĞLU: 11 Puanın yeteceğini hesaplamıştım kendimce.  Yeni sistemi tam olarak bilmiyordum. 11 Paunı da aldım o turnuvadan ancak yeni ELO sistemine göre 13 puan gerekiyormuş. İş Bankası Liginden 6 puan aldığımı düşünmüştüm ama yeni sisteme göre 4 puan almışım. Bundan dolayı da olmadı.

 

KUL: Şu anda ELO’n nedir Kıvanç ?

HAZNEDAROĞLU: 2498 ELO’dayım. Büyükusta unvanı için sadece 2 puana ihtiyacım var. Hepsi bu.

 

KUL: Peki bu son 2 puanı nereden almayı planlıyorsun ?

 

HAZNEDAROĞLU: İzmir Open’dan ve hemen çalışmaya başlamak istiyorum. Artık GM olacağıma göre ona göre hazırlanmalı ona göre oynamalıyım. İçimde herşeyi bilme, herşeyi öğrenme isteği var. Bu konuda artık kendime inanıyorum.

 

KUL: Son dönemde kendi oyun üslubunda, çalışma ve hazırlığında değişiklikler yaptın mı?

 

HAZNEDAROĞLU: Repertuarımı değiştirdim bütünüyle.

2

 

KUL: Eskisinden farkı nedir?

 

HAZNEDAROĞLU: Eskiden açılış çok çalışmıyordum. Kitaptan okuyarak çalışıyordum daha çok. Evimde üç yüzün üzerinde kitap var. Ve bunların pek çoğunu okudum. Şimdilerde ise açılış çalışıyorum. Rakiplere karşı yeni şeyler hazırlamaya başladım. Siyahlarla daha rahatım artık. Son turnuvamda bir beyaz bir de siyahla kaybettim. Yedi GM’ye karşı maç yaptım ve bunların beşinde siyahlarla oynadım. Beş maçta bir galibiyet bir mağlubiyet ve üç beraberlik aldım. Beraberlikleri ise ben teklif etmedim. Tümü rakiplerimden geldi. Beyazlarla biraz sorunum var onları çalışıyorum. Açılış dışında bol bol kombinezon çalışıyor ve oyun ortasına ilişkin kitaplar okuyorum.

 

KUL: Madem söz kitaplardan açıldı, en beğendiğin hangisi?

 

HAZNEDAROĞLU: Karpov’un bir kitabı var. Oyun sonu ile ilgili. Karpov’un seçtiği 120 oyun sonunu inceleyen bir kitap. Bu kitap beni gerçekten çok etkilemişti.

 

KUL: Satrançta oyunun kuramsal yanı çok önemli değil mi?

 

HAZNEDAROĞLU: Gerçekten çok önemli. Örneğin açılışta iyiysen bir GM bile senden çekinip oyununu değiştirebiliyor. Sürekli oynadığı bir varyantı oynamayabiliyor size karşı. Bu benim çok hoşuma gitti.

 

KUL: Son turnuvalar sırasında fiziksel anlamda formunu korumak için neler yaptın ?

 

HAZNEDAROĞLU: İlk Turnuva boyunca Lefkoşe Satranç Derneği’nden Hüseyin Yeten’in de öncülük etmesiyle sabah, öğle ve akşam iki kez olmak üzere günde dört kez yarım saatlik yürüyüşler yaptık birlikte. Bunun çok faydasını gördüm. Çok enerjik hissettim kendimi. Şimdi de, direncimi arttırmak amacıyla yüzmeye başlayacağım.

 

KUL: Beklentin gerçekleşir ve İzmir’de başarı sağlayabilirsen GM ünvanını alacak ve en genç Türk Büyükusta olacaksın, hatta bu unvanı en genç elde etmiş Türk Büyükusta da sen olacaksın değil mi?

 

HAZNEDAROĞLU: Evet. Şu anda 28 yaşındayım ve olursa bu unvanı alacağım. Ancak bunun çok sürmeyeceğini düşünüyorum Çünkü geriden gelen daha genç arkadaşlarımız var artık. Kendi yaş gurubum dışındakiler için söylersem, Emre Can çok rahat GM  olacak ama en genç GM olamayabilir çünkü alttan Mustafa Yılmaz ve Burak Fırat geliyor. Bu isimler de çok iyiler. Bu üçünün GM olabileceğini düşünüyorum. Kimbilir, Olimpiyatlar da belki de dört Türk GM ile oynayacağız bundan sonra. Benim öğrencilerim de var tabii. Onlar benden daha şanslı çünkü GM bir hocaları olacak.(Kıvanç keyifle gülüyor tam bu noktada)

020

 

KUL: Peki bundan sonraki hedeflerin neler ?

 

HAZNEDAROĞLU: İlk hedefim okulumu tamamlamak. Bu nedenle unvanı aldıktan sonra üç, dört ay boyunca oynamayacağım. Ardından da Haziran 2010’a kadar 2550 ELO’ya yükselmek. Daha sonra da 2600 barajını hedefleyeceğim.

 

 

KUL: GM unvanına bu kadar yaklaşmışken geriden gelenlere önerilerin var mı?

 

HAZNEDAROĞLU: Ellerindekinin, olanaklarının kıymetini bilsinler. Dünyada ve Türkiye’de giderek popüler oluyor satranç. TSF’nin de buna katkısı büyük. Yurtdışına çıktığımızda herkes TSF’den sözediyor. İranlı bir oyuncu vardı bu son turnuvada bir GM, Elshan Moradiabadi, (İranlı GM 2542 ELO), Türkiye’de oynamak istediğini söylemişti. Birkaç kişi daha vardı böyle söyleyen. Madem böyle popüler, iyi oyuncuları örnek alıp çalışsınlar. Artık çalışmak için materyal çok rahat bulunabiliyor. İnternette oynayabiliyorlar, kitapları var. Türkiye’nin bu anlamda sıkıntısı da yok. Kamplar düzenleniyor. Bir de doğru hocaları bulmaları lazım. Kendi oyun karakterlerine uygun hocalarla çalışmaları lazım. Mustafa Yılmaz ve Emre Can örneğin çalışarak çok ilerleyebildiler. Emre 20, Mustafa 18 yaşında. Mustafa o yaşta Türkiye Şampiyonu oldu. Mustafa bana çalışmalarını gösterdi örneğin baktım ki ben o yaşta o kadar çalışmamışım. Bu nedenle onun çok çabuk GM olacağını düşünüyorum. Bizim şanssızlığımız 15-16 yaşındayken bu imkanların olmamasıydı. Ne zaman ki TSF kampları düzenledi, hocalar tutuldu daha hızlı gelişmeye başladık. Ama bizde de hata oldu tabii.

021

(Fotoğraf FM Yakup Bayram tarafından çekildi)

 

KUL: Ne anlamda?

 

HAZNEDAROĞLU: Çok çalışmak anlamında.

 

KUL: Kıvanç, TSF olarak seni GM unvanıyla karşılamak ve kutlamak için heyecanla bekliyoruz. Yolun ve zihnin açık olsun.

 

HAZNEDAROĞLU: Teşekkürler.

 

Fotoğraflar Murat KUL tarafından çekildi. Yer; TSF Merkezi Kahraman Olgaç Kütüphanesi, Ankara.