Mobile menu

Carlsen'den Rahat Berabere

5
2014 Soçi Dünya Şampiyonluğu Unvan Maçı'nda beşinci parti bugün oynandı ve 39. hamlede berabereyle sonuçlandı. Siyahlarla daha önce Grünfeld ve Kabul Edilmeyen Vezir Gambiti denedikten sonra Carlsen bir kez daha açılışını değiştirdi ve Nimzo-Hint'i tercih etti.

Bu sefer açılışta daha hazırlıklı görünen şampiyon karşısında Anand biraz daha fazla zaman harcamasına rağmen iyi oyunuyla (özellikle 20. Ad5! başta olmak üzere) hafif de olsa üstünlüğü ele geçirmeyi başardı. Beyaz filin siyah ata olan üstünlüğü oluşan oyunsonunu Carlsen için zor kılsa da Anand 26 ve 27. hamlelerdeki tercihleriyle vezir kanadındaki piyonların ortadan kalkmasına izin verince beyazın kazanç şansı kalmadı ve oyuncular kırışmalarla partiyi hızlıca berabereye taşıdı. Tabii aynı konumda oyuncular yer değiştirseydi parti bu kadar hızlı biter miydi, tartışılır. Ancak öyle ya da böyle basın toplantısında her iki oyuncu da oyundan memnun görünüyordu.

Maçta beşinci partiden sonra da böylece eşitlik bozulmazken, oyuncular yarın itibariyle maçın en kritik evrelerinden birine girecekler. İki defa üst üste beyaz taşlara sahip olacak şampiyona karşı Anand eğer kaybetmemeyi başarırsa genç rakibini büyük bir baskı altına alacak ve tahtı geri almak için önemli bir şans elde edecek. Carlsen içinse alınacak en azından bir galibiyet maçın geri kalanı için rahatlamasını sağlayacak. Heyecan ve oyuncular üzerindeki baskı giderek artarken bakalım hangi taraf bunların ve rakibinin üstesinden gelmeyi başaracak?

Maçta kritik altıncı parti yarın TSİ 14.00'da. Sakın kaçırmayın!

ANALİZ - TUR 5

Resmi Site