Mobile menu

Dünya Kadınlar Şampiyonası’nda Talihsiz Gün

img 4672Soçi'de ilk tur eşleşmeleri eşitlik bozma maçları haricinde dün tamamlandı. İlk turda rakiplerine kaybeden oyuncularımız şampiyonaya devam edebilmek için dün mutlaka kazanmak zorundaydı. Her iki sporcumuz da tahta başında bunun için büyük bir çaba gösterdi göstermesine ancak ellerine geçen fırsatları değerlendiremeyerek maalesef turnuvaya veda etmekten kurtulamadılar.

 

Beyaz taşlara sahip olması dolayısıyla kazanç için daha fazla şansı olan sporcumuz Ekaterina Atalık'tı ve bir noktaya kadar da her şey harika gitti. Öyle ki 23. hamleye kadar çok iyi bir oyun çıkaran IM Atalık, beraberliğin kendisine yaraması dolayısıyla risk almaktan korkarak bocalayan Olga Girya karşısında piyon kazanmayı başarmıştı. Ancak siyah atın aktifliği, ters renkli fillerin olduğu bir oyun sonunun oluşma ihtimali ve e4 karesinin zayıflığı konumu teknik açıdan zor kılıyor ve oyuncumuzun kazanca ulaşmak için son derece dakik oynaması gerekiyordu. Nitekim 23. ve 27. hamlelerde IM Atalık en iyi hamleleri oynamayınca Girya konumu eşitlemeyi başardı. Üstüne üstlük Rus yıldız, beraberlikle mağlubiyetin bir farkı olmaması nedeniyle zorunlu bir konum tekrarına razı olmayan Ekaterina'nın turnuva şartlarının gerektirdiği bu tercihini değerlendirmesini de bilerek bir kez daha galibiyete uzandı. Her iki oyunda da kaçırdığı fırsatların IM AtaIık'ın bir süre canını sıkacağı muhakkak ama kendisi çabasından ötürü yine de tebriği hak ediyor.

Diğer oyuncumuz WGM Kübra Öztürk'ün işi elbette siyah taşlara sahip olması nedeniyle biraz daha zordu. Konumu karmaşıklaştırmayı ve böylece kazanç şansları elde etmeyi hedefleyen Kübra ilginç bir varyantla bunu da başararak rakibini bu açılış tercihiyle şaşırtmasını bildi. Temkinli oynamaya çalışan GM Khotenashvili Kübra karşısında beraberliği elde tutarak oynamak istiyordu ancak taşların kırışılmayıp tahtada kaldığı oyun Gürcü büyükusta için yine de tehlikeler barındırıyordu. Oyuncumuzun beklediği fırsat 21. hamlede geldi. Khotenashvili'nin dikkatsizce piyon peşinde koşması Kübra'ya gizli bir 21...a6! ve sonrasında 22...Axe5! taktiğiyle üstün konuma geçme fırsatı verdi. Ancak bu olanağı fark etmek kolay değildi ve fırsatı kaçıran sporcumuz kayıp konumda hamle tekrarına razı olarak turnuvaya veda etmiş oldu. GM Khotenashvili karşısında başa baş bir mücadele veren WGM Öztürk'ü yine de kutluyoruz.

Şampiyonaya bugün TSİ 14.00'da oynanacak eşitlik bozma maçlarıyla devam edilecek.

Turnuva Sayfası