Mobile menu

Cebelitarık’ta Beşinci Tur: Vahap Şanal’dan Vachier-Lagrave’a Siyah Taşlarla Berabere!

49439693943 e7057c7be6 oCebelitarık Ustalar’da beşinci tur özellikle GM Şanal için özel bir turdu zira turnuvanın bir numaralı seri başı olan dünya yedi numarası Maxime Vachier-Lagrave (2770) ile oynayacaktı. İspanyol Açılışı’nda 5.Ac3 gibi artık fazla oynanmayan eski bir varyanta giren Fransız oyuncu daha sonra açılışta gerekli dikkat ve özeni göstermeyince GM Şanal oldukça rahat bir oyunortası konumu elde etti. Her ne kadar bir ara Vachier-Lagrave konumu kendi lehine açıyor gibi göründüyse de GM Şanal Fransız oyuncuya geçit vermedi ve sonunda beraberliği zorlamak durumunda kalan taraf Vachier-Lagrave oldu. İncelenmeyi hak eden ilginç bir parti ve tabii GM Vahap Şanal için dünyanın en iyi oyuncularından birine karşı siyah taşlarla çok güzel bir sonuç!

Tura 3 puan ile giren diğer büyükustalarımız Mustafa Yılmaz ve Emre Can da Şanal gibi günü beraberlikle kapattılar ve 3,5 puanla altıncı tura giriyorlar. GM Ali Marandi bu turda Süper Lig’den de tanıdığımız Ukraynalı IM Nataliya Buksa’ya oldukça karışık bir partiyi kaybederek 2,5 puanda kaldı ve altıncı turda kazanarak tekrar üst masalara yükselmeye çalışacak. Tura 2 puan ile giren IM Ekaterina Atalık ise WFM Gvanceladze’ye kazanarak puanını 3’e yükseltti ve geçen turdaki mağlubiyetini telafi etmiş oldu.

Genel tabloya baktığımızda ise iki eski dost Topalov ve Çeparinov’un oldukça heyecanlı bir oyunun ardından beraberlikte anlaşmalarının ardından tam puanlı oyuncu kalmadı. Bu sonucun ardından 4,5 puana yükselen Çeparinov’a bugün kazanan Wang Hao, Maghsoodloo (Maksutlu), Paravyan ve Esipenko yetişti ve böylece bu oyuncular altıncı tura girerken zirveyi paylaşıyorlar.

26 Ocak Pazar günü TSİ 17:00’da başlayacak olan altıncı turda oyuncularımıza başarılar diliyoruz!

Haber: Tarık Selbes

Resmi Site: https://www.gibchess.com

Sonuçlar: https://chess-results.com/tnr471965.aspx

Canlı Yayın: https://chess24.com/en/watch/live-tournaments/gibraltar-masters-2020#live