Mobile menu

“FIDE Engelliler Konfederasyon Kupası’nın Şampiyonu Avrupa Takımı Oldu

ffc02124-44d9-478d-8982-caa52e048b82Dünya Satranç Federasyonu (FIDE) tarafından ilk defa düzenlenen "FIDE Engelliler İçin Konfederasyon Kupası” sona erdi. Rosatom'un desteğiyle, Türkiye Satranç Federasyonu(TSF) ev sahipliğinde başkent Ankara’da gerçekleştirilen ve sporun birleştirici gücünü yansıtan kupada Avrupa kıta takımı şampiyon oldu. Fiziksel Engelliler Kadın kategorisinde Handenur Şahin birinci, Görme Engelliler Kadın kategorisinde Özlem Erten üçüncü oldu. Sporcularımızı tebrik ediyoruz.

Gelecek yıl düzenlenecek olan "1. Dünya Satranç Paralimpik Şampiyonası" öncesindeki ilk satranç turnuvası olma özelliğiyle de dikkati çeken kupada, 24 ülkeden katılan görme, işitme ve fiziksel engelli sporcuların beş gün boyunca süren azimli mücadelesi yoğun ilgiyle takip edildi.

 

Kupanın ödül törenine Çalışma Aile ve Sosyal Hizmetler Bakan Yardımcısı ve TSF Asbaşkanı Ayşe Kardaş Ergezen, Spor Hizmetleri Genel Müdürü Yardımcısı Doç Dr. Veli Ozan Çakır, FIDE Asbaşkanı ve TSF Başkanı Gülkız Tulay, FIDE Asbaşkanı Akaki Lashvili, FIDE İdari Direktör Victor Bologan, Rosatom Temsilcisi Rosatom Energy International (REIN) Uluslararası İletişim Müdürü Yaroslav Mozdakov, TSF Başkan Vekili Aşkın Keleş, TSF Disiplin Kurulu üyesi Mehmet Lütfü Özel, FIDE Etkinlikler Komisyonu Başkanı ve Türkiye Satranç Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Özgür Solakoğlu, FIDE Engelliler Komisyonu Üyesi Kema Goryaeva, FIDE Engelliler Komisyonu Üyesi Seçkin Serpil, sporcular, hakemler, basın mensupları ve aileler katıldı. 

Türkiye, Rusya, Almanya, Hindistan, Kazakistan, Venezüella, Polonya, Zambiya gibi dünyanın dört bir yanından engellerini aşarak gelen sporcuların satranç tahtasında kurduğu dostlukların damga vurduğu turnuvada, her biri en az bir kadın sporcuya sahip altışar kişilik Afrika, Amerika, Avrupa, Asya karma takımları yarıştı. Ev sahibi Türkiye'den ve sponsor ülke Rusya'dan oluşan “Rusya-Türkiye takımı” da Türk-Rus dostluğu adına satranç masasında mücadele etti.

Rusya-Türkiye Takımı’nda Türk tarafında çok sayıda satranç turnuvasında şampiyonluğa imza atan Ahmet Taha İnal, Türkiye Görme Engelliler Satranç Şampiyonası’nda 2019'da ikinci olan yaşındaki Büşra Öztürk ve Özlem Erten ile Türk satrancının yükselen yıldızlarından hem sportif başarısı hem de akademik kariyeri ile dikkat çeken Handenur Şahin mücadele etti. 

Kupanın Şampiyonu Avrupa Takımı

5 tur boyunca çekişmeli mücadelelere sahne olan "FIDE Engelliler İçin Konfederasyon Kupası”nda Avrupa takımı şampiyonluğa ulaşırken, Asya takımı ikinci, Amerika takımı üçüncü, Rusya-Türkiye takımı dördüncü oldu. Afrika takımı ise turnuvayı beşinci olarak tamamladı.

“Sporcuların yüzlerindeki mutluluğu görmek her şeye değerdi”

TSF Başkanı Gülkız Tulay, turnuvanın kapanış töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye’nin çok özel bir turnuvaya ev sahipliği7e88c368-d787-4c0c-908f-ed6c6c0b89bb yaptığını kaydederek, engelli sporcuların gösterdiği azmin herkese örnek olması gerektiğini belirtti. Tulay, “Önce Mersin’de yine FIDE ve Rosatom desteğiyle düzenlediğimiz “FIDE Mersin Satranç Festivali” ile yaşayan efsane Büyük Usta A. Karpov’u satrançseverlerle buluşturduk. Bu buluşmadaki heyecanı bu kupa ile Ankara’da devam ettirdik. FIDE ile birlikte ilk defa düzenlediğimiz bu şampiyonanın engelleri nasıl kaldırdığına şahit olduk. Dostluk, barış ve centilmenlik dolu mücadeleler izledik. Müthiş mücadelelere sahne olduk. Türkiye ile Rusya’nın aynı takımda mücadele etmesi de Türk-Rus dostluğunu göstermesi açısından bizler için çok anlamlıydı. Dünyanın farklı kıtalarından gelen özel sporcuların yüzlerindeki mutluluğu görmek her şeye değerdi. Böylesine sıcak ve samimi bir organizasyonu başarıyla gerçekleştirmemize destek oldukları için Rusya Devlet Atom Enerjisi Kurumu Rosatom’a ve bu kupanın Türkiye’de yapılmasını sağlayarak, FIDE içindeki en güvenilir ortaklardan birisi olmaya devam ettiğimizi gösterdikleri için FIDE’ye bir kez daha teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

c9d870af-9b0c-443f-980d-13b57618ec19 1

 

 

Çalışma Aile ve Sosyal Hizmetler Bakan Yardımcısı ve TSF Asbaşkanı Ayşe Kardaş Ergezen ise “Bugün bu anlamlı program vesilesiyle aranızda hem Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakan Yardımcısı hem de Tsf Asbaşkanı olarak bulunmaktan çok mutluyum. Başarı hiçbirzaman tesadüf değildir ve biz biliyoruz ki Engeller sadece zihinlerdedir. Biz bakanlık olarak sporun ve sporcunun her daim yanındayız. Böylesine kıymetli bir programın düzenlenmesinde emeği geçen herkese ve özellikle Federasyon Başkanımız Gülkız Tulay'a teşekkür ediyor, bir başka programda aranızda olmak için sabırsızlanıyorum.” İfadelerini kullandı.

 

FIDE Asbaşkanı Akaki Lashvili, “Hepinize, FIDE Başkanı Arkadi Dvarkovich adına hoş geldiniz demek istiyorum. Engellilerin

48315eda-43fc-49d7-8cb0-d450fadd1abf FIDE’nin ana önceliklerinden birisi olduğunu ifade etmekten çok mutluyum. Engelli sporcularımızın yer aldığı konfederasyon kupasını bugün tamamladık. Turnuvada farklı engellere sahip 24 ülkeden 30 katılımcı vardı. Engelli satrancı adına gerçek bir şölendi. Gelecek yıl ise Rusya’nın Hantı-Mansiysk şehrinde 150’den fazla sporcunun katılacağı Dünya Satranç Paralimpik Şampiyonasını düzenleyeceğiz. Böyle bir organizasyon daha önce hiç yapılmamıştı. Bu turnuvanın düzenlenebilmesi için katkıda bulunan herkese minnettarız. Gerçekten iyi bir iş çıkardınız. Yeri gelmişken bu turnuvanın hemen öncesinde Mersin’de düzenlenen satranç festivaline katılarak harika bir seminer veren ve sporcularla maç yapan Karpov’a da çok teşekkür ediyorum. Oradaki organizasyonda da her şey mümkün olan en yüksek seviyedeydi. FIDE’yi destekleyen, küresel anlamda bir lider şirket olan Rosatom’a özel olarak teşekkür ediyorum. Hepimizin bildiği üzere Rosatom uluslararası arenada sayısız proje yürütüyor. Sahip oldukları yenilikçi teknolojilerle, tıp da dahil olmak üzere birçok alanda insanların yaşam kalitesini yükseltiyorlar. Yapmış olduğumuz anlaşma sayesinde FIDE ile Rosatom arasında uzun vadeli bir iş birliği olacak. Teşekkürler Rosatom! Son olarak, konfederasyon kupasına katıldıkları için tüm sporcularımızı ve sergiledikleri olağanüstü yetenekleri için kazananları tebrik etmek istiyorum. Hepinize sağlık ve refah diliyorum. FIDE’nin mottosunu hatırlatarak sözlerimi bitiriyorum: Gens Una Sumus! Biz tek bir aileyiz!” şeklinde konuştu.

Turnuva boyunca heyecanı ve mücadelesi gözlerden kaçmayan Türk sporcu Handenur Şahin ise şunları söyledi:

“İlk defa engellilerle birlikte bir turnuvaya katılıyorum. Benim yaşadığım zorlukların daha da fazlasını başka arkadaşlarımın da yaşadığını gördüm. Engelleri aştıklarını ve yalnız olmadığımı bir kez daha görmüş oldum. Turnuvanın Türkiye’de düzenlenmesinden çok mutluyum. Türkiye organizasyon açısından dünya standartları üzerinde. Daha önce yurt dışında bir sürü turnuvaya katıldım. Biz turnuva konusunda çok başarılıyız. Umarım bu tür turnuvaların sayısı artar ve geleneksel hala gelir. Bu turnuvayı Türkiye’de düzenledikleri için FIDE’ye, TSF’ye ve sponsor desteği verdikleri için Rosatom’a teşekkürlerimi iletirim.”

Galeri: 2. Tur - 3. Tur - 4. TurClosing Ceremony

0dd57577-621c-4732-95a3-ac2c5923f7f5

Şampiyon Avrupa Takımı

1c9f10d2-8876-4213-b660-af933523e652

51aade5a-3021-4219-b6f9-a9826806abcb

543d352d-165b-4d15-a1ca-4e3fff11aadc

f0e5bb86-c615-4606-be28-aab680236e0f

ffc1482f-bbb8-4a37-9f03-1f0714766bfa