Mobile menu

2019 FIDE Dünya Kupası’nda İkinci Tur Başladı

dsc0888010 Eylül – 4 Ekim tarihleri arasında Rusya’nın Hantı-Mansi Özerk Bölgesi’nin başkenti Hantı-Mansiysk’te düzenlenen 2019 FIDE Dünya Kupası’nın ikinci turu bugün oynanan ilk partilerle başladı.

128 oyuncunun katılımıyla başlayan turnuva iki klasik parti -90 dk+30 sn ve 40. hamleden sonra 30 dakika zaman ilavesi- üzerinden eliminasyon usulü oynanacak altı turun ardından finale kalan iki satranççının oynayacağı dört partilik final maçıyla sona erecek. Tüm turlarda geçerli olmak üzere klasik partilerin ardından eşitlik bozulmamışsa eşitlik bozulana kadar her biri ancak gerektiği takdirde oynanmak kaydıyla sırasıyla 25 dk+10 sn, 10 dk + 10 sn ve 5 dk + 3 sn zaman kontrollerinde oynanacak ikişer partilik mini-maçlar ve nihayetinde halen eşitlik bozulmamışsa siyahın 4, beyazın 5 dakikaya sahip olduğu ve beraberliğin siyaha kazanç sayıldığı “armageddon” veya bazen dilimizde kullanıldığı şekliyle “altın puan” partisi sonucu belirleyecek.

Toplam 1.6 milyon ABD Doları ödüllü turnuvada birinci 110.000 $ gibi oldukça iyi bir ödüle hak kazanacaksa da elbette esas hedef paradan ziyade finale kalan iki satranççıdan biri olmayı başararak 2020 Adaylar Turnuvası’na katılmaya hak kazanmak. 2018’de unvan maçı oynayan ve dolayısıyla 2019 Adaylar Turnuvası’na doğrudan katılım hakkı bulunan Fabiano Caruana ve Adaylar Turnuvası’na bu sene ilk defa düzenlenecek olan FIDE Grand Swiss’i (FIDE Büyük İsviçre Sistemi Turnuvası) kazanarak veya diğer şekillerde hak kazanmamış oyuncular arasında en yüksek sırayı elde ederek ulaşmayı amaçlayan eski şampiyon Vishwanathan Anand dışında hemen hemen bütün elit oyuncuların katıldığı Dünya Kupası, satranç takviminin en önemli turnuvalarından biri.

İlk turda irili ufaklı sürprizler yaşandıysa da herhalde en sansasyonel skor genç Norveçli büyükusta Johan-Sebastian Christiansen’den geldi. Kendisinden neredeyse 200 ELO puanı fazlası bulunan Polonyalı Radoslaw Wojtaszek’i 2-0 yenmeyi başaran Norveçli satranççı böylece büyük bir sürprize imza atmış oldu. Tura favori giren Adams, Navara, Shankland, Ponomariov ve Bu Xiangzhi gibi isimlerin elenmesi de ilk turun diğer dikkat çekici neticeleri arasındaydı kuşkusuz. Ayrıca İranlı üç oyuncunun da Firouzja, Maghsoodloo ve Tabatabaei ikinci tura yükselmeyi başarması İran’ın satrançta söz sahibi olma yolunda hızlıca ilerlediğinin bir başka göstergesi oldu elbette.

İkinci turun ilk oyununun oynandığı bugün ise, Harikrishna, Karyakin, Tomaşevski, Anton Guijarro, Duda, Mamedyarov, Sarin, Vachier-Lagrave, Nisipeanu, Aronyan ve Artemyev kazanmayı başaran isimler oldular ve böylece yarın oynanacak ikinci oyunların öncesinde çok büyük bir avantaj elde ettiler. 14 Eylül Cumartesi günü TSİ 13:00’da başlayacak ve üçüncü tura yükselecek isimlerden en azından bir kısmını belirleyecek heyecanlı partileri kaçırmayın!

Resmi Site: https://khantymansiysk2019.fide.com

Canlı Yayın: https://chess24.com/en/watch/live-tournaments/khanty-fide-world-cup-2019#live

 

levon aronyan

                                                                                                                     Levon Aronyan

vladislav artemyev

                                                                                                                  Vladislav Artemyev  

Fotoğraf kaynak: https://khantymansiysk2019.fide.com/en/