Mobile menu

Avrupa Bireysel Şampiyonası Üsküp’te Başladı

uskup1İlk 22 sırayı yer alan satranççıların Dünya Kupası’nda oynama hakkı kazandığı ve böylece Adaylar Turnuvası’na kadar gidebilecek bir yolun ilk durağını teşkil etmesi nedeniyle her sene yüzlerce büyükustanın katıldığı Avrupa Bireysel Satranç Şampiyonası bu sene 18-29 Mart tarihleri arasında Üsküp’te düzenleniyor.

Şampiyonada bu sene bir numaralı seri başı son zamanlarda yaptığı çıkışla dikkat çeken genç Rus yetenek Vladislav Artemiev (2736). Onu Tomaşevski (2705), Dünya Hızlı Satranç Şampiyonu Dubov (2703), V. Kovalyov (2703), Şariç (2703) ve Mamedov (2701) gibi büyükustalar izliyor ki 2700 barajının aşağısında da Gelfand, Vallejo Pons, Ponomariov, Dreev gibi büyük isimleri katılımcılar arasında görmek mümkün.

Yine her sene olduğu gibi şampiyonaya ülkemizden de büyük bir ilgi var. Büyükustalarımız Mustafa Yılmaz, Dragan Solak, Emre Can, Vahap Şanal, Burak Fırat ve Mert Erdoğdu’nun yanı sıra birçok genç yeteneğimiz de şampiyonada mücadele ediyor.

Toplam 23 oyuncu ile katıldığımız şampiyonanın ilk turunda Dragan Solak, Emre Can ve Burak Fırat favori oldukları eşleşmeleri kayıpsız geçmeyi başarırken GM Yılmaz ve GM Şanal ise siyah taşlarla yarım puan kaybederek şampiyonaya başladılar. Anton Guijarro karşısında siyah taşlarla çok iyi bir avantaj elde etmeyi başaran IM Serkan Soysal’ın 24. hamlede oyunu iki piyon fazla ve kazanç bir vezir çift kaleye karşı finaline götürecek güzel bir kombinezonu kaçırarak kaybetmesi ilk turun bizim adımıza kaçan en net fırsatlarından biriydi.

Bir diğer kaçan fırsat ise günün kuşkusuz en dikkat çekici eşleşmesi olan Mert Erdoğdu – Boris Gelfand partisiydi. Gelfand gibi bir deve karşı oynamak herkese nasip olmaz, o açıdan Mert Erdoğdu için oldukça şanslı bir eşleşmeydi ve hatta GM Erdoğdu son zamanlarda biraz formsuz ve eski kuvvetinde olmadığı gözlenen rakibinin dikkatsiz oyununu cezalandırarak unutulmaz bir galibiyet elde etmeye de çok yaklaştı aslında. Ancak 19. Fa3! veya 21. fxg5! hamlelerini karışık varyantları doğru hesaplayarak bulmak gerekiyordu ve GM Erdoğdu bunu başaramayınca Boris Gelfand konumu sadeleştirip yapısal üstünlüğü ele geçirerek galibiyete uzanmasını bildi.

Günün en iyi neticeleri ise kuşkusuz 2002 doğumlu genç oyuncumuz Umut Erdem Gündüz’ün Bulgar GM Radoslav Dimitrov (2533) ve ondan bir yaş daha genç olan FM Alparslan Işık’ın Polonyalı GM Nasuta (2517) karşısında beyaz taşlarla elde ettikleri galibiyetlerdi. Her iki oyuncumuza da tebrikler ve ikinci turda sırasıyla GM Halkias ve IM Sychev karşısında başarılar. Öte yandan Ali Polatel’in iyi bilinen Rus GM Grigoriants karşısındaki beraberliği ile Sıla Çağlar’ın Sırp IM İviç ile puanları paylaşması da ilk turun -her ne kadar her iki oyuncumuzun da oyun kuvvetini bilenler için öyle olmasa da- en azından kâğıt üzerinde sürpriz sonuçları arasındaydı.

Şampiyonanın ikinci turu TSİ 17.00’de oynanacak. İlk 50 masanın canlı yayınlandığı göz önüne alınırsa bu turda Svane – Fırat, Solak – Gavrilescu ve Kalezic – Can partilerini izleme şansımız olacak. Ayrıca canlı yayının olası bir hileyi engellemek veya en azından zorlaştırmak adına 15 dakika gecikmeli başladığını hatırlatalım. Bütün oyuncularımıza başarılar.

Resmi Site - Canlı Yayın - Sonuçlar

Haber: FM Tarık Selbes

(Fotoğraf resmi siteden alınmıştır)