Mobile menu

Londra’da Dördüncü Parti Berabere Sonuçlandı

london4Carlsen -Caruana Dünya Şampiyonluğu Unvan Maçı’nın dördüncü oyununda Carlsen beyaz taşlarla rakibine karşı yine önemli bir üstünlük elde edemedi ve tam olarak dakik oynamayı başaramayınca iyi hazırlanmış Caruana’ya oldukça rahat bir berabere yapma şansı tanıdı. Oyundan hemen sonraki röportajda da şampiyonun itiraf ettiği gibi Caruana’nın siyah taşlarla olan hazırlığı şu ana kadar kendisinin beyaz taşlarla hazırlığına kıyasla çok daha iyi; bu da Carlsen’in beyaz olduğu iki partinin de nispeten sakin geçmesini açıklıyor.

Böylece maçta ikinci boş güne girilirken eşitlik yine bozulmamış oldu. Fabiano Caruana’nın beyaz taşlara sahip olacağı beşinci parti bir günlük aranın ardından 15 Kasım Perşembe günü TSİ 18.00’de başlayacak. Oyuncular Rossolimo’da teorik mücadeleye devam mı edecek yoksa Caruana açılışını mı değiştirecek hep birlikte göreceğiz. Altıncı ve yedinci partilerde Carlsen üst üste beyaz oynayacağı için Caruana’nın en azından baskı altında kalmadan kazancı zorlaması psikolojik olarak aday için önemli.

Günün sosyal medyada en çok tartışılan olayı ise satranç tahtasında yaşananlardan ziyade Saint Louis Satranç Kulübü’nün Twitter adresinden Caruana’nın antrenman kampından görüntülerin olduğu bir videonun paylaşılmasıydı. İki dakikalık videoda Caruana’nın sekondantları Kasımcanov, Dominguez, Ramirez ve Chirila ile çalıştığı görülüyor. Daha ilginç olansa bilgisayar monitöründen bir veritabanının da videoda görünmesi. Başlıklara göre Fianchette Grünfeld, Kabul Edilmeyen Vezir Gambiti ve Petrov Savunması’na dair analizlerin mevcut olduğu veritabanının görüntüsü kuşkusuz Carlsen’e bazı fikirler verebilecek bir unsur. Bunun Carlsen’i yanıltmaya yönelik bir video mu olduğu yoksa büyük bir hata sonucu mu yayınlandığı henüz bilinmiyor ancak video sonrasında Twitter’dan kaldırıldı ve basın toplantısında Caruana bu konuda yorum yapmaktan akıllıca kaçındı. Önemi fazlaca abartıldıysa da -eğer Caruana’nın gerçekten Grünfeld oynama gibi bir planı varsa elbette bu video ayrı bir önem kazanır- yine de bu tweet unvan maçlarında geçmişte de yaşanmış bu tarz hikayelere modern bir yorum gibi görülebilir. (Kasparov’un sekondantı Vladimirov’u Karpov’a bilgi sızdırmakla suçlaması hemen akla gelen örneklerden biri.)

Dördüncü partiye analizli olarak aşağıdaki bağlantılardan erişebilirsiniz:

Dördüncü Parti (PDF)Dördüncü Parti (Chessbase Viewer)

Resmi Site - Chess24 - Chessbomb

(Fotoğraflar turnuva sayfasından alınmıştır)