Mobile menu

Görme Engelli Çocuklar için “Gören Eller” Satranç Sınıfı Projesini Başlattık

dsc 0196Türkiye Satranç Federasyonu ile Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü işbirliği ile Türkiye İş Bankası’nın sponsorluğunda başlatılan “Gören Eller” Projesi kapsamında Türkiye’deki tüm görme engelli okullarında satranç sınıfları açılacak.

“Gören Eller” projesi” Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü ve Türkiye Satranç Federasyonu arasında imzalanan protokol ile 12 Mart 2018 tarihinde start aldı. Ankara’da Göreneller Görme Engelliler İlkokulunda açılan ilk satranç sınıfında düzenlenen törende TSF Başkanı Gülkız Tulay ile MEB Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü Celil Güngör protokole imza attı. MEB Müşteşarı ve TSF Asbaşkanı Muammer Yıldız ve projenin sponsoru Türkiye İş Bankası adına Kurumsal İletişim Direktörü ve Genel Sekreter Suat Sözen de törende hazır bulundu.

“Gören Eller Projesi” ile Türkiye genelindeki 17 görme engelli okulunda satranç sınıfları açılarak, eğitim verilecek. Proje kapsamında görme engelli öğrencilere özel satranç takımları, eğitim kitapları ve satranç saatleri verilecek. Satranç sınıflarındaki eğitimlerde görme engelli satranç ustaları Selim– Kerim Altınok kardeşler tarafından yazılan satranç eğitim kitapları dağıtılacak.

TSF tarafından, “Gören Eller Projesi” çerçevesinde Türkiye’deki tüm görme engelliler okullarında açılacak satranç sınıflarında görev yapan öğretmenlere de Türkiye Satranç Federasyonu tarafından antrenörlük eğitimi verilecek.

Törende proje hakkında bilgi veren TSF Başkanı Gülkız Tulay, satranç sporu sayesinde görme engelli çocuklara ışık olmak istediklerini dile getirerek, bu çerçevede projenin kendileri için büyük anlam taşıdığını vurguladı. Satrancın sınır ve engel tanımayan bir spor olduğunu belirterek, herkesin satranç tahtasının başında eşit olduğunun altını çizdi. Tulay şunları söyledi:

“Satranç Federasyonu olarak farklı hedef kitlelerine yönelik projelerle toplumun bütün kesimlerine dokunmaya, onlara ulaşmaya çalışıyoruz. ‘Gören Eller Projesi’ de bizim için çok özel, çok kıymetli bir proje… Projemiz ile görme engelli çocuklarımızın hayatına aydınlık katmak, onları aydınlık yarınlara taşımak istiyoruz. Biliyoruz ki biz bütün engelleri hamlelerimizle mat edebilecek güce sahibiz. Bir satranç tahtası üzerinde engeller, farklılıklar yok. Satranç, 7'den 77'ye her yaştan ve cinsiyetten, engelli ve engelsiz herkesin eşit şekilde mücadele edebileceği bir spor. Satranç sayesinde çocuklarımızın sosyalleşmesine katkı sağlayacak, onları yaşamın merkezine taşıyacağız. İş Bankası sponsorluğunda ilk ve orta öğretim okullarında bugüne kadar 20 binin üzerinde satranç sınıfları açtık. Bu yeni projemizle de satrancı Türkiye genelindeki tüm görme engelli okullarındaki sınıflara taşıyacağız. Bu yolda çok anlamlı ve güzel sonuçlar alacağımıza da inanıyorum. Şimdiden dünya çapında şampiyonluklara da imza atacağımızın ümidini ve heyecanını yaşıyorum. Bize inanan Milli Eğitim Bakanlığı’na ve ana sponsorumuz Türkiye İş Bankası’na sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum.

Proje ile görme engelli çocukları hayata hazırlarken daha stratejik adımlar atabilmeyi amaçladıklarını belirten MEB Müsteşar Yardımcısı ve TSF Asbaşkanı Muammer Yıldız ise şöyle konuştu.  “Federasyonumuz aracılığı ve İş Bankasının destekleri ile ülkemizdeki tüm okullara ulaşıp, çocuklarımızı satranç sporu ile açtığımız sınıflarla tanıştırıyoruz. Bugün ise ilk kez bunu görme engelli çocuklarımız için yapmış olduk. Bu sınıflar ve onlara hediye edilen materyaller ile görme engelli çocuklarımız da satranç öğrenecek ve bu sporun kazanımlarından faydalanacaklar. Projenin hayata geçmesini sağlayan Türkiye Satranç Federasyonuna, Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü’ne ve Türkiye İş Bankası’na emekleri için teşekkür ediyorum. Çocuklarımızın sevincini, mutluluğunu burada hep birlikte görüyoruz. Ne güzel öğrenme engel tanımıyor. Böylesine güzel bir atmosferin oluşmasına vesile olmak bizler için büyük bir mutluluk ve gurur sebebidir."

Törende yaptığı konuşmada, satrancın ülkemizde yaygın, kitlesel ve kolay erişilebilir bir spora dönüşmesini sağlamak amacıyla 2005 yılından bu yana TSF’nin ana sponsorluğunu üstlendiklerini hatırlatan Suat Sözen, satranç sporuna verdikleri desteği farklı bir boyuta taşıdıkları proje ile görme engelli çocukların eğitim aldığı ülke çapındaki 17 okulda satranç sınıfı açacaklarını ifade etti. Özel tasarlanmış malzemelerin olduğu bu sınıflarda çocukları satranç sporuyla tanıştırıp, kişisel gelişimlerine destek olmayı amaçladıklarını belirten Sözen, “Eğitim ve sporu bir arada barındıran satranç, çocukların zihinsel gelişimlerine olumlu etki eden, çözüm bulma yetilerini geliştiren, kazanmanın yanı sıra kaybetme psikolojisi ile olumsuzluklar karşısında daha dirençli kalabilmelerini sağlayan bir spor dalı… Satrancı görme engelli çocuklarımızla da buluşturmak adına attığımız bu adımın önemli olduğunu düşünüyoruz. Bu projeye verdiğimiz destek, toplumun tüm kesimlerine ulaşmayı amaçlayan, yaygın, uzun soluklu ve sürdürülebilir yapıda kurgulanan sosyal sorumluluk anlayışımızın bir yansıması” dedi. 

 

dsc 0124

dsc 0131

img 2056

img 2084

dsc 0196

dsc 0239