Mobile menu

2017 Avrupa Şampiyonları: Globus ve Batum Satranç Kulübü Nona!

img 8364Son tur büyük bir heyecan ve drama sahne oldu, şampiyonların kim olacağı her iki kategoride de son ana kadar kesin değildi. Globus ve Batum Satranç Kulübü Nona turnuvaya birinci seri başı ve ağır favori olarak başlasalar da bugün itibariyle bile bu hedeflerine ulaşamayacaklarmış gibi görünüyordu. Ama son anda talih yüzlerine güldü ve her iki kulüp de hayal kırıklığına uğramadan kupayı kaldırmayı başardı.

Open

Genel kategoride Globus Legacy Square Capital’a Karyakin’in oyunsonundaki dikkatsiz oyunu neticesinde Grachev’e kaybetmesine karşın rahat bir şekilde kazanmasını bildi. Mamedyarov, Giri, Nepomniachtchi ve Kramnik’in kazandığı maç 4,5-1,5 skoruyla neticelendi.

Ancak bu farklı galibiyet bile Globus’a yetmeyebilirdi eğer Odlar Yurdu AVE Novy Bor’a kazanabilseydi. Kendi göbeğini kendi kesme şansı bulunan Azeriler, maçı kazanmaya pek yaklaşamadılarsa da 1 puanla Globus ile aynı puanda bitirmeye çok yakındı. Ancak Abasov’un oyunsonundaki hatası pahalıya patladı:

Sasikiran-Abasov

sasikiran-abasov

Bu konumda Abasov 42…Kf2?? oynayarak şahı istediği yere gönderdi ve çok önemli bir tempo kaybetti. Bunun yerine zaman kaybetmeyen 42…c5 sonrası konum berabere! İnanılmaz bir hata ama stresli bir mücadelede her şey olabiliyor!

43. Şg5 f6+ 44. Şg6 f5 45. Kh4 f4 46. Şf5 sonrası beyazın kazandığı açıktı ve Sasikiran da fazla zorlanmadan takımına galibiyeti getirdi. AVE Novy Bor için harika bir sonuç! 

Çek ekibi böylece Odlar Yurdu ve Csm Baia Mare’yi 4-2 yenen Alkaloid ile aynı puana ulaştı ve turnuvayı eşitlik bozmayla ikinci Alkaloid ile üçüncü Odlar Yurdu'nun arkasında dördüncü tamamladı. Mednyi Vsadnik 5. ve LSG Leiden da  ekibimiz Beşiktaş’ı yenerek sürpriz bir şekilde 6. sırayı elde etti.

Kadınlar

Kadınlar da en az genel kategori kadar büyük bir heyecana sahne oldu. Odlar Yurdu için az kalsın fazla şanslı bir gün oluyordu! İlk ve üçüncü masalarda kötü ve hatta ilk masada kayıp konuma düşmelerine rağmen, bu oyunları berabere bitirip Balajayeva’nın Ece Özbay’a karşı kazancı sayesinde maçı 2,5-1,5 önde bitirmeyi başardılar. Ayrıca bu maçta elde ettiği başarılı beraberlikle WFM Duru Okuyaz ikinci WIM normunu elde etti. Tebrikler Duru!

Bu kazanç Batum Satranç Kulübü Nona’nın Romen Cs Studentesc Medicina Timisoara karşısında kayba çok yaklaşmasıyla birlikte Azerileri bir anda şampiyonluk için umutlandırdı. Nino Batsiashvili’nin çok kötü bir hatası az kalsın Odlar Yurdu’nu şampiyon yapıyordu:

Batsiashvili-Cosma

batsiashvili-cosma

Kaybeden hata bu konumda gelmedi ama Nino Batsiashvilli’nin hesap hatası bu konumda başladı. 34.Axd7?! yerine 34. Axc4 üstünlüğü korurdu. 34…Fxh2+ 35.Şxh2 Axd7’den sonra bir şeyden şüphelenmeyen Nino, doğal 36. bxc4?? hamlesini oynayınca 36…Kxa7 sonrası bir anda Vb8+ yüzünden kale kaybetti! Onun yerine mat olmayı tercih eden Batsiashvili böylece iyi bir turnuvayı kötü bir şekilde noktalamış oldu.

Üçüncü masadaki bu mağlubiyet bir anda maç inisiyatifini Romen kulübüne verdi. Although Khotenasvili’nin Dragomirescu’ya kazancı ve Paehtz’in Dzagnidze’ye berabere yapmasının ardından eşit skora sahip maçta her şeyi ikinci masadaki Sandu-Dronavalli partisi belirleyecekti. Sandu büyük bir üstünlük elde ettiyse de Harika Dronavalli mücadeleye devam etti ve büyük bir direnç ortaya koydu. Üstünlüğünin bir kısmını kaybeden Sandu 56. hamlede yaptığı hata sonucu d4-piyonunu da kaybedince en azından oyunu kaybetmemek için berabereye razı oldu ve böylece maç berabere sonuçlandı. Her iki taraf için de iyi bir sonuç denilebilir!

Bu heyecanlı finalin ardından Batum Satranç Kulübü Nona ve Odlar Yurdu 11 puanda turnuvayı noktaladı ama eşitlik bozmayla Gürcü ekibi ilk sırayı aldı. Üçüncü sırayı paylaşan iki takımdan Bossa Nova üçüncü, Ugra Satranç Kulübü ise dördüncü oldu.

Kazanan takımlara, hem çok kuvvetli kadrolarla gelip turnuvaya kalite kattıkları hem de elbette şampiyonlukları için sonsuz tebrikler. Elbette centilmence yarışan ve turnuvanın harika geçmesinde büyük katkısı bulunan diğer kulüpler de teşekkürü fazlasıyla hak ediyor!

Güzel bir organizasyonu noktalarken artık katılımcılar için kapanış seremonisi ve kutlama zamanı! Görüşmek üzere!

Turnuva Sayfası

Haber: FM Tarik Selbes