Mobile menu

Satranç Dünyasının Acı Kaybı: Mark Dvoretsky

mark-dvoretsky01Dünyanın en önemli satranç eğitmenlerinden Mark Dvoretsky, dün 68 yaşında hayatını kaybetti. 1947 doğumlu dünyaca ünlü isim, Artur Yusupov, Aleksey Dreev, Viorel Bologan, Ernesto Inarkiev, Peter Svidler, Aleksander Motylev gibi birçok ismin yanı sıra eski dünya şampiyonları Kasparov, Anand ve Topalov'un da uzun yıllar eğitmenliğini yapmıştı.

Satranç kariyerine oyuncu olarak başlayan Dvoretsky, 1975 yılında büyükusta seviyesine ve dünya sıralamasında 20. basamağa ulaşmış olmasına rağmen, bu unvanı hiçbir zaman elde edemedi. Bu özelliği ile "Dünyanın gelmiş geçmiş en önemli uluslararası ustası" olarak kabul edilen Dvoretsky, Sovyet Rusya Şampiyonası'nda eş puanla elde ettiği 5.'lik ve dönemin en önemli organizasyonlarından Wijk aan Zee, yani günümüzdeki ismiyle Tata Steel'deki şampiyonluğunun ardından kariyerinin zirvesinde bıraktığı oyunculuk hayatını, en çok keyif aldığı eğitmenliğe daha fazla zaman ayırmak adına sona erdirdi.

Satranç tarihinin en önemli eğitmenlerinden biri olarak kabul edilen Dvoretsky, ülkesinde seçtiği 2200 Elo seviyesindeki, hırslı ve çalışkan sporcuları çok hızlı bir şekilde büyükusta yapması ile tanındı. Kasparov, Anand ve Topalov gibi dünya şampiyonları ile beraber, birlikte çalıştığı dönemde Artur Yusupov'u da Kasparov ve Karpov'un ardından dünyanın 3 numarasında yer almasında büyük rol oynadı. Dvoretsky bu başarılarının yanı sıra, eğitmenliğini yaptığı 4 öğrencisinin dünya gençler şampiyonu olmasında büyük pay sahibi oldu.

Satranç camiasına eğitmenliğinin yanı sıra sayısız eser de bırakan Dvoretsky, sadece sporculara özel değil, eğitmenler için tavsiyeler içeren eserler yazdı.

Dün Moskova'da başlayan 2016 Tal Anma Turnuvası'nda da tur öncesi Dvoretsky adına bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.

Dünya satranç camiasına başsağlığı dileriz.

Haber: M. Anıl Şengün

Foto: Chessbase