Mobile menu

Ceza İnfaz Kurumlarındaki Çocuklarımız İçin “Yeni Hayata Bir Hamle” Yaptık

img 3812Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğüne bağlı Ceza İnfaz Kurumlarında bulunan çocukları, TSF Ana sponsoru Türkiye İş Bankası'nın açacağı satranç sınıfları aracığıyla satranç sporuyla tanıştıracak "Yeni Hayata Bir Hamle" projesi işbirliği protokolü, T.C. Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü ve Türkiye Satranç Federasyonu arasında imzalandı.

TSF ana sponsoru Türkiye İş Bankası'nın açacağı satranç sınıfları ile Ceza İnfaz Kurumunda bulunan çocukların satranç sporuyla tanışarak topluma kazandırılmalarına yönelik "Yeni Hayata Bir Hamle" projesi 26 Eylül 2016 tarihinde, Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü Enis Yavuz Yıldırım ve TSF Başkanı Gülkız Tulay tarafından imzalandı.

Ankara Hakimevi Özel Salonu'nda imzaları atılan işbirliği projesi ile; Ceza İnfaz Kurumlarında bulunan hükümlü/tutuklu çocuklara satranç sporunu tanıtmak ve öğretmek, hükümlü/tutuklu çocuklar arasında satranç sporunu yaygınlaştırarak çocukların sosyalleşmelerini ve topluma kazandırılmalarını sağlamak, satranç sporuna yetenekli sporcular kazandırmak, spor disiplini edindirerek eğitim yaşamlarına destek olmak ve kötü alışkanlık ve eğilimlerden korunmalarını sağlamak hedefleniyor.

İşbirliği protokolü imza törenine Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü Enis Yavuz Yıldırım, Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdür Yardımcısı Cengiz Öner, Türkiye İş Bankası Kurumsal İletişim Müdürü Suat Sözen, Türkiye Satranç Federasyonu Başkanı Gülkız Tulay, TSF Başkan Vekili Aşkın Keleş ve Genel Sekreter Mehmet Sedat Fırat katıldı.

Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü Enis Yavuz Yıldırım, Ceza İnfaz Kurumlarında hükümlü ve tutuklu çocukların topluma daha iyi vatandaş olarak kazandırılması için çalışmalarını sürdürdüklerini belirterek, "Hayatta insanların ilk hareketinin en doğru hareket olmadığını gösteren satranç, bu açıdan bu çocuklarımız için çok anlamlı bir spor dalı. Satrançla yeni bir başlangıç yapma fırsatı oluşturacağız. Projemizi bütün cezaevlerinde kalan hükümlü/tutuklulara yönelik yaygınlaştırmayı düşünüyoruz." dedi.

Protokol imza töreninde konuşan TSF Başkanı Gülkız Tulay, "Yeni Hayata Bir Hamle" projesi ile Ceza İnfaz Kurumlarındaki hükümlü/tutuklu çocuklarımızın hayatlarında yeni ve güzel bir başlangıç yapacaklarına, geleceklerine yönelik stratejik bir hamle yapacaklarına inanıyoruz. Satranç sporu taşıdığı özellikler nedeniyle hayatı derinden etkileyen bir spor. Bakış açısını etkileyen, başarıya köprü kuran bir spor. Umarım bu çocuklarımız için de yeni bir yol açabiliriz. Bu projeden Türkiye'yi Avrupa ve Dünya şampiyonluklarında temsil edecek sporcular yetiştirmeyi hedefliyoruz. Daima Türk satrancına destek olan Ana sponsorumuz Türkiye İş Bankası, bu proje ile geleceğimizin teminatı çocuklarımıza hayatlarında ciddi ve önemli bir fark yaratma fırsatı verecek. Satranç sporu, Türkiye'nin birleştirici gücü olarak Ceza ve Tevkifevlerinde bulunan çocuklarımızın da gelecek umudu olacak."

Tulay'ın ardından konuşmalarını yapan Türkiye İş Bankası Kurumsal İletişim Müdürü Suat Sözen, satranca 10 yılı aşkın süredir destek veriyor olmaktan mutluluk duyduklarını belirtti. Satrancın bir spor dalı olmanın ötesinde problem çözme ve analitik düşünme yeteneğini destekleme, yaratıcılığı geliştirme, dikkat eksikliğini azaltma gibi faydaları bulunduğunu ifade eden Sözen, satrancı toplumsal gelişime katkısı açısından önemli bulduklarını belirtti.

Cezaevlerinde açılacak satranç sınıflarıyla satrancı tanıtmayı, satranç sayesinde çocukların ve gençlerin sosyalleşmelerine ve yeniden topluma kazandırılmalarına bir nebze olsun yardımcı olabilmeyi amaçladıklarını dile getiren Sözen sözlerine şöyle devam etti: "Ceza İnfaz Kurumları'ndaki çocuklarımızın da satranca ulaşabilmesi için sunduğumuz bu imkânla, umuyoruz ki onların arasından da ileride ülkemizi satrançta başarıyla temsil edecekler çıkacak ve hepimizi gururlandıracak. İş Bankası olarak satrancın ülkemiz için çok önemli olduğuna ve satrançta kazandığımız ivmeyi muhafaza etmemiz gerektiğine inanıyoruz. Bu inançla, satranca verdiğiniz desteği sürdüreceğiz. Türkiye'yi bir satranç ülkesi haline getirme yönündeki çabalarımızın, gelecek yıllarda daha da büyük başarılara vesile olacağına yürekten inanıyoruz".

Proje kapsamında, Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü tarafından belirlenecek 31 Ceza İnfaz Kurumunda Türkiye İş Bankası tarafından 40 'Satranç Sınıfı' açılacak. Satranç sınıflarında 10 adet satranç takımı, satranç eğitim panosu ve eva taşları ile satranç kitapları yer alacak. Ayrıca 31 Ceza İnfaz Kurumunun her birinde 'Bahçe Satrancı' kurulumu gerçekleştirilecek. Ayrıca Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü'nden 62 çalışana Türkiye Satranç Federasyonu tarafından birinci kademe antrenörlük kursu verilecek. Kurs sonunda yapılacak olan sınavda başarılı olan kursiyerlere Federasyon tarafından birinci kademe yardımcı satranç antrenörlük belgesi verilecek. Ceza İnfaz Kurumlarında satranç dersleri bu belgeye sahip çalışanlar tarafından verilecek. Proje kapsamında gerçekleştirilecek tüm faaliyetlerde çocuğun yüksek yararı ve özel hayatın gizliliği ilkeleri göz önünde bulundurulacak.

img 3840

img 3812

TSF Başkanı Gülkız Tulay, CTE Genel Müdürü Enis Yavuz Yıldırım ve Türkiye İş Bankası Kurumsal İletişim Müdürü Suat Sözen

 

img 3893

img 3900

img 3913

img 3922

img 3930